22 de localităţi din judeţul Galaţi ar putea fi zone defavorizate. Parlamentarii le sprijină, dar nu cu proiecte de lege

22 de localităţi din judeţul Galaţi ar putea fi zone defavorizate. Parlamentarii le sprijină, dar nu cu proiecte de lege
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o pondere de trei ori mai mare a şomajului decât cea la nivel naţional, comunele în cauză şi oraşul Bereşti ar avea nevoie de mai mult decât încurajări vagi de la aleşii cetăţenilor de aici * Senatorii şi deputaţii care au răspuns solicitării noastre spun însă că nu pot decât să-i sprijine pe primari în proiectele întreprinse


Potrivit unui raport prezentat de Prefectura Galaţi, săptămâna trecută, nu mai puţin de 22 de localităţi din judeţul Galaţi pot fi declarate zone defavorizate, prin Legea 20/1999, luând în calcul ponderea şomerilor. Dacă este să luăm la puricat aceste localităţi, observăm că cele mai multe dintre ele, respectiv 14, sunt în circumscripţia Colegiului 5, al deputatului PSD Dan Nica, aflat la al cincilea mandat. Interesant este, în acest context, cât de mult au susţinut parlamentarii gălăţeni proiectele primarilor gălăţeni şi cât de mult au încercat, din postura de parlamentari, să propună un plan de a aduce anumite facilităţi în respectivele zone. Ne întrebăm, nu fără motiv, ce au făcut aceşti parlamentari pentru localităţile pe care le reprezintă, în special, şi pentru judeţ, în general, în anii în care au avut puterea de a iniţia proiecte legislative.

Şomajul ne omoară

Cele 22 de localităţi care ar fi putut fi declarate zone defavorizate, prin Legea 20/1999, sunt oraşul Bereşti şi comunele: Bălăbăneşti, Bălăşeşti, Băleni, Băneasa, Brăhăşeşti, Buciumeni, Cavadineşti, Corni, Costache Negri, Ghidigeni, Gohor, Griviţa, Jorăşti, Nămoloasa, Oancea, Scânteieşti, Smulţi, Valea Mărului, Vârlezi, Vlădeşti şi Negrileşti. Dintre acestea, nu mai puţin de 14 sunt în Colegiul numărul 5, al lui Dan Nica, cinci localităţi sunt în Colegiul numărul 1, de care este responsabil deputatul liberal Victor Paul Dobre, aflat la al treilea mandat, două sunt în grija colegului mai tânăr al acestuia, George Scarlat, iar una dintre ele intră în circumscripţia deputatului social-democrat Viorel Ştefan, aflat la al cincilea mandat.

Conform informaţiilor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, ponderea şomerilor în raport cu populaţia stabilă a fost, la nivel naţional, în decembrie 2012, de 3,56 la sută, în ianuarie de 3,70 la sută, iar în martie de 3,68 la sută, în timp ce, la nivelul judeţul Galaţi, indicele respectiv a fost în luna decembrie a anului trecut de 4,51 la sută, în ianuarie anul acesta de 4,70 la sută, iar în martie de 4,65 la sută. „Analizând datele furnizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică pentru fiecare din cele 65 de unităţi administrativ teritoariale ale judeţului, la un număr de 21 de localităţi ponderea şomerilor în populaţia stabilă în vârstă de 18 -62 de ani este de cel puţin 3 ori mai mare decât ponderea şomerilor în totalul resurselor de muncă la nivel naţional, în luna decembrie 2012, ianuarie şi februarie 2013 (perioada analizată conform cerinţelor reglementate de OUG nr 24/1998)”, se arată în raportul prezentat de către Prefectura Galaţi. Pe de altă parte, potrivit datelor ANOFM, dacă este să ne raportăm la rata şomajului, aşa cum se specifica iniţial în legea zonelor defavorizate, în timp ce la nivel naţional avem pe luna martie un procent de 5,58 la sută, la nivelul Galaţiului avem o rată a şomajului de 9,11 la sută.

Ce spun parlamentarii

Facilităţile pentru zonele declarate defavorizate au dispărut una câte una prin Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului şi prin legi. Dacă, iniţial, zonele se puteau bucura de nu mai puţin de cinci paliere de facilităţi pentru societăţile comerciale cu capital majoritar privat, printre care scutirea de la plata unor taxe, restituirea lor, scutirea de la plata impozitului pe profit, scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri destinate realizării investiţiei, acordarea, cu prioritate, din Fondul special de dezvoltare aflat la dispoziţia Guvernului, a unor sume, odată cu Legea nr. 507 din 17 noiembrie 2004 nu a mai rămas nimic. Şi, cu toate astea, unii dintre parlamentari se întreabă ce pot face, activ, pentru a sprijini localităţile foarte sărace. Păi tocmai legile sunt pârghia dumnealor şi pe acelea nu le folosesc, mai mult, spun că nu pot decât să-i susţină pe primari în anumite proiecte.

Deputatul Victor Paul Dobre a spus că el a sprijinit întotdeauna planurile şi proiectele primarilor şi i-a asigurat de tot sprijinul lui. Acesta a dat exemplul împăduririlor de la Brăhăşeşti, alimentarea cu gaz de la Munteni şi Matca. „Sprijin primarii în tot ce şi-au propus în localităţile respective. Sprijin o investiţie în contextul în care creează oportunităţi, locuri de muncă”, ne-a declarat deputatul Colegiului 1.

Senatorul PP-DD Nicolae Marin, fostul primar al comunei Pechea, care este responsabil de Colegiul 1 Senat, format din colegiile 1, 2 şi 3 de deputat, a declarat că nu ştie care anume localităţi se află într-o stare atât de proastă încât să poată fi numite defavorizate, că, oricum, este o situaţie generală, dar că va încerca, în calitate de parlamentar, să realizeze cât poate pentru judeţul Galaţi. „Nu este o surpriză. Ideea este să atragem investitori la nivelul judeţului, nu neapărat într-o comună anume. Guvernul ar trebui să mai lase la o parte discuţiile şi să facă ce trebuie să facă. Până nu vom intra într-o alianţă, ca să ajungem la guvernare, nu ştiu cât vom putea realiza din opoziţie. Dacă eşti în opoziţie, o idee, chiar dacă este bună, este proastă”, ne-a declarat senatorul Nicolae Marin.

Pe de altă parte, deputatul liberal George Scarlat a afirmat că, nu de puţine ori, înainte de a fi parlamentar, le-a spus primarilor din judeţul Galaţi să facă demersurile pentru a-şi declara localităţile zone defavorizate şi că soluţia redresării situaţiei este tot atragerea de fonduri, dacă se aplică la timp. „Declararea unor localităţi zone defavorizate avantajează primarii. Pot accesa fonduri, pot avea anumite beneficii. I-am sfătuit să facă demersurile pentru a deveni localităţi defavorizate de dinainte de 2007. Dacă am lua exemplul judeţelor Călăraşi, Ialomiţa, unde sunt zone declarate defavorizate, vedem că există o rată de absorbţie a fondurilor mult mai ridicată. Ideea este că există instituţii din judeţ care au un cuvânt de spus, trebuie ca întreaga conducere a judeţului să se implice în aceste demersuri”, ne-a declarat deputatul. Potrivit acestuia strategia tuturor primarilor ar trebui să fie accesarea fondurilor, pentru ca situaţia localităţilor să se schimbe în bine.

Din păcate, cei care au în grijă cele mai multe localităţi sub limita sărăciei, respectiv vicepreşedintelui PSD, Dan Nica, deputat al Colegiului 5, şi senatorul Gheorghe Saghian, al cărui Colegiu 2 Senat cuprinde Colegiile 4 şi 5 deputaţi, nu au putut fi contactaţi, nici prin telefon şi nici prin intermediul purtătorului de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan. În această situaţie, nu vă putem spune dacă şi ce anume intenţionează să facă pentru a sprijini localităţile din colegiile dumnealor.

Citit 4738 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2013 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.