GALERIE FOTO / Gospodărire Urbană a devenit Negustorie Urbană. Galaţiul cumpără arbuşti, deşi i-ar putea produce

GALERIE FOTO / Gospodărire Urbană a devenit Negustorie Urbană. Galaţiul cumpără arbuşti, deşi i-ar putea produce
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o seră de doar 2.000 de metri pătraţi, Gospodărire Urbană poate asigura Galaţiului în jur de 800.000 de flori anual * Societatea municipalităţii este nevoită să închirieze maşini pentru a asigura apa necesară florilor din oraş


Cu toate că am putea creşte în curtea noastră copaci şi arbuşti, dacă am asigura spaţiul şi utilităţile necesare, se pare că Primăria preferă să-i achiziţioneze. Cei 2.000 de metri pătraţi pe care i-a pus la dispoziţie municipalitatea pentru administratorul domeniului public, Gospodărire Urbană, se dovedesc a fi insuficienţi. Sera, teoretic, are o capacitate de producţie de 5-600.000 de plante, dar poate da şi 800.000.
Dacă însă Primăria are nevoie de mai mult de 800.000 de flori anual şi mai vrea să planteze şi copaci, aceştia trebuie achiziţionaţi. „Am livrat 110.000 de plante bienale, la anuale sperăm să ajungem la 600.000 de plante. Au fost ani în care am livrat şi în jur de 800.000 de plante, sunt diferenţe de la an la an”, a spus şefa serei, ing. Iuliana Lificiu. Cu suprafaţa actuală a serei, Gospodărire Urbană nu are loc nici măcar să îşi depoziteze pământul necesar florilor, cu atât mai puţin să crească arbuşti sau copaci. „Nu pot face un depozit de pământ, un şopron. Trebuie să stau cu pământul în seră, nu pot face o extindere, pentru că am 2.000 de metri pătraţi şi nu ne ajunge pentru a face o producţie de calitate sau una mai mare”, ne-a explicat inginera Lificiu.
Potrivit directorului Eduard Grosu, soluţia pe care ar vedea-o el, în contextul unei producţii mai mari, ar fi mesele de lucru. „Aşteptările Primăriei au fost totdeauna mult mai mari faţă de capacitatea noastră de producţie, astfel încât noi am încercat toate variantele (…) Ca să fim mult mai eficienţi din punct de vedere al producţiei de material floricol ar trebui să încercăm să ne axăm foarte mult pe mese de lucru. Sunt nişte mese speciale şi ne-ar trebui foarte mulţi bani. Am cerut şi vom cere în continuare ajutorul Primăriei sau sperăm că lucrurile se vor îndrepta din alte direcţii”, ne-a spus Eduard Grosu.
Cu o singură cisternă, florile din oraş se usucă
Pentru că Gospodărire Urbană nu are decât o cisternă, societatea se confruntă şi cu o altă mare problemă - nu poate asigura udatul tuturor florilor pe care le-a plantat în oraş. „Deja au murit o serie de plante, pentru că nu au putut fi udate. Acum s-a întârziat cu plantatul florilor, plantele sunt un pic cam trecute de faza de plantat, pentru că nu s-a putut asigura udatul şi nu aveam cum să le scoatem din seră”, a afirmat şefa serei.
Din acest motiv, pe 11 aprilie, societatea a deschis pe SEAP o invitaţie pentru a încheia un contract pentru servicii de transport de apă. „Activitatea de udat o facem cu utilaje închiriate. Societatea noastră deţine doar o singură cisternă. De o săptămână am contractat două cisterne”, ne-a declarat Grosu, chiar dacă în cererea de ofertă erau solicitate trei cisterne, nu două. Potrivit directorului societăţii, activitatea de udat se desfăşoară acum cu trei cisterne, dar nici dacă ar mai exista vreo două utilaje nu ar fi mulţumit. „Am făcut solicitări pentru cisterne în fiecare an”, a adăugat Grosu.
A existat cândva o pepinieră
Pepiniera care exista în Ţiglina 3, lângă cimitirul „Sfântul Lazăr”, se pare că nu a fost niciodată a societăţii Gospodărire Urbană şi nici măcar a Primăriei. „Administraţia locală s-a folosit de acea zonă ca pepinieră. Era a unei societăţi comerciale cu care a colaborat Primăria înainte de a se înfiinţa ADP. Probabil că, după aceea, societatea a dispus de zona respectivă aşa cum a crezut de cuviinţă. Noi ne-am dori să creăm o pepinieră de arbuşti, însă nu ţine numai de găsirea unei bucăţi de teren. Trebuie să asigurăm apă, o instalaţie de apă nu înseamnă un robinet, ci o infrastructură care să asigure o producţie optimă”, a mai spus Grosu. Potrivit şefei de seră de la Gospodărire Urbană, terenul aparţinea societăţii Vega, iar acolo nu ar mai fi acum nimic. „Era ideal acolo. Pe 10 hectare, cât avea terenul, puteai să faci sute de mii de puieţi”, ne-a spus Iuliana Lificiu.
Condiţiile producerii de arbori şi arbuşti
Eduard Grosu susţine că deja se are în vedere construirea unei pepiniere la Galaţi, dar încă nu s-a găsit un teren. „S-a discutat cu Primăria, a rămas să se găsească o locaţie, urmând ca după aceea să se calculeze de câţi bani este nevoie pentru a dezvolta partea de infrastructură în zona respectivă, astfel încât să dăm drumul la o producţie de arbuşti şi arbori”, ne-a declarat Grosu. Pentru a avea o pepinieră la Galaţi, pentru a asigura copacii şi florile necesare oraşului, potrivit şefei de seră ar trebui cel puţin cinci hectare de teren. Depinde însă şi cum va gestiona Primăria problema în viitorul apropiat sau dacă se va rezuma să cumpere copacii necesari.
Chiar şi fără spaţiu, societatea a încercat să producă arbuşti şi copaci. „Noi am produs în bucăţica noastră de teren şi arbuşti şi arbori. În condiţiile în care aveam un singur teren, am scos o sută de copăcei produşi de noi. I-am plantat în oraş. Mulţi dintre arbuşti au fost amplasaţi pe strada Brăilei, dar am dat şi la asociaţiile de proprietari”, ne-a mai spus Grosu.
Am putea scăpa de puful de plop
Pe lângă cei 22 de salcâmi ornamentali care au apărut săptămâna trecută pe esplanada de la Potcoava - care au costat 1.300 de lei fiecare, Primăria şi Gospodărire Urbană au în plan ca din toamnă să achiziţioneze în jur de 2.000 de arbori. „Vrem să încercăm să mai eliminăm din plopii cu puf. În prima fază, probabil că îi vom fasona, scurta, pentru că oricum prezintă pericol de cădere. În acest context, avem în plan să plantăm în jur a 2.000 de arbori, probabil mulţi vor fi platani, prin programul pe care îl avem cu Primăria Galaţi. O să facem şi licitaţie. Spre toamnă vom achiziţiona tei, arţari, ulmi, frasini, platani, stejari, magnolii şi castani”, a spus directorul societăţii Gospodărire Urbană. Aceştia vor fi amplasaţi pe aliniamentele stradale şi în parcuri. Odată cu cei 2.000 de copaci, se vor achiziţiona şi circa 500.000 de arbuşti, din care peste 200.000 se vor duce către asociaţiile de proprietari.

Citit 2927 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2013 09:30

6 comentarii

 • postat de cetatean
  Luni, 20 Mai 2013 22:05
  Intotdeauna romanul e nemultumit. Sunt cetatean al acestei urbe si chiar vad schimbari. Avem nevoie de multe plante si copaci si asta pt ca avem nevoie de oxigen. Avem nevoie de parcuri pt relaxare, odihna, pt copii, tineri si varstnici. Dar pt toate acestea avem nevoie de rabdare. Pt. ca toate au un timp al lor. Muncitorii de la Gospodarire urbana chiar isi fac treaba. Ii vezi lucrand la spatiile verzi atat cat e nevoie. Dar oare i-a intrebat cineva: ati mancat ceva astazi? E un lucru bun sa nu mai avem puf in loc de oxigen. Va multumim pt toate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gogu
  Luni, 20 Mai 2013 14:09
  ati omorit toti teii de pe Brailei si nimeni nu da explicatii

  seful ala cretin care a aprobat taierea teilor sa crape de arsita sub cioturile pe care le-a lasat

  ati taiat teii din statiile de autobuz din Tiglina si nu va pasa, sunt gropi de pamint pline de resturi alimentare si plastic, oamenii stau in soare, se impiedica de gropi, statiile de autobuz le-ati desfiintat
  0
  0
  Raportează
 • postat de teasca
  Luni, 20 Mai 2013 11:05
  cred ca problema uscarii plantelor care ne decoreaza orasul are o rezolvare foarte simpla; cel putin asa cred eu. Iata despre ce solutie este vorba: exact ca in cazul serelor se poate realiza un sistem de irigare prin picurare pentru fiecare sola de flori plantate in zonele infrumusetate in acest fel. Apa avem din belsug, ca doar Dunarea ne trece prin curte, deci problema ar fi modalitatea de alimentare cu apa a ministatiilor de irigare. Ce spuneti stimate autoritati locale? ne bagam? ce spuneti de parteneriat public-privat, prin reducerea contributiilor la bugetul local pentru firmele care participa la acest parteneriat? acelasi sistem de irigatiipoate fi realizat pe taluzul Falezei Dunarii pentru a iriga natural ecosistemul acesteia, mult mai usor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de gica
  Luni, 20 Mai 2013 09:56
  Oameni buni, acest individ numit director,nu are habar de cum se administreaza spatiile verzi ! Dau exemple de actiuni efectuate de societatea patronata de acesta, si care au adus prejudicii la bugetul local si distrugerea putinilor copaci existenti :
  - s-au plantat pe terasamentul de la plaja Dunarea, de 3-4 ori in decursul ultimilor ani, puieti de nu stim ce specie(va dati seama de impact, daca nu s-a prins nici un copac sau arbust ce erau !),fara nici un rost anume,probabil doar acela de a mai justifica ceva cheltuieli,fiindca altfel nu se explica situatia,decit ca materialul saditor a fost uscat !!!
  -au NENOROCIT toti teii de pe strada Brailei, in actiunea lor de curatire a acestora !!! Uitati-va la bietii copaci, cum stau sa moara din cauza taierii coranei ! Este ca si cind unui om vrind sa i se taie ungiile, i se amputeaza membrele ! Numai oameni fara habar de cit de greu creste un copac(mai ales tei), si cit de mult suferim toti in lipsa umbrei la care ne mai adaposteam vara, pot face asa crva ! Intr-o societate normala, asemenea fapte sunt considerate infractiuni grave,si sanctionate intocmai, la noi probabil au fost premiati initiatorii !!!
  Consider acest smecheras, ca fiind un pericol public in functia pe care o detine !!! Omul asta distruge prin ceea ce face !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de @marius stanica
  Luni, 20 Mai 2013 09:07
  Bai Stanica , batut in cap, te-a mai facut ma-ta !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 20 Mai 2013 08:43
  Societate de tocat bani !

  Flori are cine are bani si isi doreste sa puna, restul ocupativa de lipsa canalizarii din strazile oRASULUI Galati !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.