GALERIE FOTO / Gospodărire Urbană a devenit Negustorie Urbană. Galaţiul cumpără arbuşti, deşi i-ar putea produce

GALERIE FOTO / Gospodărire Urbană a devenit Negustorie Urbană. Galaţiul cumpără arbuşti, deşi i-ar putea produce
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o seră de doar 2.000 de metri pătraţi, Gospodărire Urbană poate asigura Galaţiului în jur de 800.000 de flori anual * Societatea municipalităţii este nevoită să închirieze maşini pentru a asigura apa necesară florilor din oraş


Cu toate că am putea creşte în curtea noastră copaci şi arbuşti, dacă am asigura spaţiul şi utilităţile necesare, se pare că Primăria preferă să-i achiziţioneze. Cei 2.000 de metri pătraţi pe care i-a pus la dispoziţie municipalitatea pentru administratorul domeniului public, Gospodărire Urbană, se dovedesc a fi insuficienţi. Sera, teoretic, are o capacitate de producţie de 5-600.000 de plante, dar poate da şi 800.000.

Dacă însă Primăria are nevoie de mai mult de 800.000 de flori anual şi mai vrea să planteze şi copaci, aceştia trebuie achiziţionaţi. „Am livrat 110.000 de plante bienale, la anuale sperăm să ajungem la 600.000 de plante. Au fost ani în care am livrat şi în jur de 800.000 de plante, sunt diferenţe de la an la an”, a spus şefa serei, ing. Iuliana Lificiu. Cu suprafaţa actuală a serei, Gospodărire Urbană nu are loc nici măcar să îşi depoziteze pământul necesar florilor, cu atât mai puţin să crească arbuşti sau copaci. „Nu pot face un depozit de pământ, un şopron. Trebuie să stau cu pământul în seră, nu pot face o extindere, pentru că am 2.000 de metri pătraţi şi nu ne ajunge pentru a face o producţie de calitate sau una mai mare”, ne-a explicat inginera Lificiu.

Potrivit directorului Eduard Grosu, soluţia pe care ar vedea-o el, în contextul unei producţii mai mari, ar fi mesele de lucru. „Aşteptările Primăriei au fost totdeauna mult mai mari faţă de capacitatea noastră de producţie, astfel încât noi am încercat toate variantele (…) Ca să fim mult mai eficienţi din punct de vedere al producţiei de material floricol ar trebui să încercăm să ne axăm foarte mult pe mese de lucru. Sunt nişte mese speciale şi ne-ar trebui foarte mulţi bani. Am cerut şi vom cere în continuare ajutorul Primăriei sau sperăm că lucrurile se vor îndrepta din alte direcţii”, ne-a spus Eduard Grosu.

Cu o singură cisternă, florile din oraş se usucă

Pentru că Gospodărire Urbană nu are decât o cisternă, societatea se confruntă şi cu o altă mare problemă - nu poate asigura udatul tuturor florilor pe care le-a plantat în oraş. „Deja au murit o serie de plante, pentru că nu au putut fi udate. Acum s-a întârziat cu plantatul florilor, plantele sunt un pic cam trecute de faza de plantat, pentru că nu s-a putut asigura udatul şi nu aveam cum să le scoatem din seră”, a afirmat şefa serei.

Din acest motiv, pe 11 aprilie, societatea a deschis pe SEAP o invitaţie pentru a încheia un contract pentru servicii de transport de apă. „Activitatea de udat o facem cu utilaje închiriate. Societatea noastră deţine doar o singură cisternă. De o săptămână am contractat două cisterne”, ne-a declarat Grosu, chiar dacă în cererea de ofertă erau solicitate trei cisterne, nu două. Potrivit directorului societăţii, activitatea de udat se desfăşoară acum cu trei cisterne, dar nici dacă ar mai exista vreo două utilaje nu ar fi mulţumit. „Am făcut solicitări pentru cisterne în fiecare an”, a adăugat Grosu.

A existat cândva o pepinieră

Pepiniera care exista în Ţiglina 3, lângă cimitirul „Sfântul Lazăr”, se pare că nu a fost niciodată a societăţii Gospodărire Urbană şi nici măcar a Primăriei. „Administraţia locală s-a folosit de acea zonă ca pepinieră. Era a unei societăţi comerciale cu care a colaborat Primăria înainte de a se înfiinţa ADP. Probabil că, după aceea, societatea a dispus de zona respectivă aşa cum a crezut de cuviinţă. Noi ne-am dori să creăm o pepinieră de arbuşti, însă nu ţine numai de găsirea unei bucăţi de teren. Trebuie să asigurăm apă, o instalaţie de apă nu înseamnă un robinet, ci o infrastructură care să asigure o producţie optimă”, a mai spus Grosu. Potrivit şefei de seră de la Gospodărire Urbană, terenul aparţinea societăţii Vega, iar acolo nu ar mai fi acum nimic. „Era ideal acolo. Pe 10 hectare, cât avea terenul, puteai să faci sute de mii de puieţi”, ne-a spus Iuliana Lificiu.

Condiţiile producerii de arbori şi arbuşti

Eduard Grosu susţine că deja se are în vedere construirea unei pepiniere la Galaţi, dar încă nu s-a găsit un teren. „S-a discutat cu Primăria, a rămas să se găsească o locaţie, urmând ca după aceea să se calculeze de câţi bani este nevoie pentru a dezvolta partea de infrastructură în zona respectivă, astfel încât să dăm drumul la o producţie de arbuşti şi arbori”, ne-a declarat Grosu. Pentru a avea o pepinieră la Galaţi, pentru a asigura copacii şi florile necesare oraşului, potrivit şefei de seră ar trebui cel puţin cinci hectare de teren. Depinde însă şi cum va gestiona Primăria problema în viitorul apropiat sau dacă se va rezuma să cumpere copacii necesari.

Chiar şi fără spaţiu, societatea a încercat să producă arbuşti şi copaci. „Noi am produs în bucăţica noastră de teren şi arbuşti şi arbori. În condiţiile în care aveam un singur teren, am scos o sută de copăcei produşi de noi. I-am plantat în oraş. Mulţi dintre arbuşti au fost amplasaţi pe strada Brăilei, dar am dat şi la asociaţiile de proprietari”, ne-a mai spus Grosu.

Am putea scăpa de puful de plop

Pe lângă cei 22 de salcâmi ornamentali care au apărut săptămâna trecută pe esplanada de la Potcoava - care au costat 1.300 de lei fiecare, Primăria şi Gospodărire Urbană au în plan ca din toamnă să achiziţioneze în jur de 2.000 de arbori. „Vrem să încercăm să mai eliminăm din plopii cu puf. În prima fază, probabil că îi vom fasona, scurta, pentru că oricum prezintă pericol de cădere. În acest context, avem în plan să plantăm în jur a 2.000 de arbori, probabil mulţi vor fi platani, prin programul pe care îl avem cu Primăria Galaţi. O să facem şi licitaţie. Spre toamnă vom achiziţiona tei, arţari, ulmi, frasini, platani, stejari, magnolii şi castani”, a spus directorul societăţii Gospodărire Urbană. Aceştia vor fi amplasaţi pe aliniamentele stradale şi în parcuri. Odată cu cei 2.000 de copaci, se vor achiziţiona şi circa 500.000 de arbuşti, din care peste 200.000 se vor duce către asociaţiile de proprietari.

Citit 3050 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2013 09:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.