Cetăţenie română pentru toţi basarabenii

Cetăţenie română pentru toţi basarabenii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Asta promite principalul candidat al Partidului Liberal la alegerile de peste două săptămâni din Republica Moldova * România ar putea avea astfel cu 4,5 milioane de cetăţeni mai mult *

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, e un politician atipic pentru Republica Moldova. Vorbeşte simplu, nu are un discurs preţios şi nici nu promite salarii astronomice pentru a ajunge la putere în urma alegerilor de pe 5 aprilie din ţara vecină. Aflat în campanie electorală pentru Partidul Liberal, Dorin Chirtoacă a venit şi la Galaţi pentru a-i convinge pe basarabenii de aici să se prezinte la vot şi să aleagă schimbarea, ieşirea Republicii Moldova de sub comunişti, de sub dictatura actualului preşedinte, Vladimir Voronin. O schimbare, care, din declaraţiile sale, ar putea fi radicală atât pentru românii din stânga Prutului, cât şi pentru cei din dreapta.

Basarabenii, cetăţeni români?

Dorin Chirtoacă propune nici mai mult, nici mai puţin decât acordarea cetăţeniei române tuturor basarabenilor. „Suntem gata să oferim ca alternativă acordarea cetăţeniei române cetăţenilor din Republica Moldova în mod simplificat, prin lege, astfel încât cetăţenii noştri aflaţi peste hotare să devină cetăţeni europeni, să-şi poată legaliza şederea acolo, să poată munci în condiţii egale cu toţi ceilalţi cetăţeni ai Europei. Acest lucru va duce şi la reîntregirea familiilor, la o stare de normalitate aş spune, urmând ca apoi să facem şi integrarea instituţiilor Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a explicat Dorin Chirtoacă.

Lucrurile par a fi puse la punct chiar cu partea română, după cum afirmă primarul Chişinăului. „În acest sens avem un parteneriat cu preşedintele Traian Băsescu şi avem speranţa că Parlamentul şi Guvernul României îşi vor onora angajamentele de recunoaştere a cetăţeniei române ca aparţinând şi cetăţenilor Republicii Moldova, pentru că nimeni nu i-a deposedat vreodată pe cetăţenii noştri de cetăţenia română. Este vorba doar despre faptul că nu au avut posibilitatea să îşi ia acte de identitate româneşti din 1944 şi până în prezent. Lucru care trebuie să fie valabil şi pentru descendenţii familiilor respective”.

Aşadar, totul ar putea depinde doar de câştigarea alegerilor din Moldova de către Partidul Liberal şi de respectarea angajamentelor părţii române.

Modelul german pentru recâştigarea Transnistriei

În ce priveşte problema transnistreană, Dorin Chirtoacă nu vrea un conflict cu Federaţia Rusă, ci doreşte să îi atragă pe cetăţenii din stânga Nistrului spre Republica Moldova. „În primul rând ne vom menţine cererea de retragere a armatei ruse, înlocuirea forţelor de pacificare ruse cu unele internaţionale, includerea UE şi a SUA în formatul de negocieri ca membri deplini. Dar soluţia principală este aplicarea unui model de dezvoltare pentru partea dreaptă a Nistrului, un model care să îi atragă pe cei din regiunea transnistreană.

În acest moment, în stânga Nistrului e un dictator cu fiul său care controlează totul, iar în dreapta un alt dictator cu fiul. Aşa văd oamenii din Transnistria lucrurile şi nu pot să se orienteze în niciun fel. Dacă însă vor vedea că ministrul răspunde în faţa legii exact cum răspunde un om simplu, dacă vor vedea că din Moldova se poate pleca în UE cu paşaport fără viză, dacă vor vedea că sunt investiţii, sunt salarii, există dezvoltare, există securitate omul va spune că vrea să facă şi el parte din această comunitate.

Aşa s-a unit şi Germania. Germania de Vest a creat un model atractiv pentru Germania de Est. La fel trebuie să creăm şi noi un model pentru regiunea transnistreană. Pentru că dacă mergem spre o confruntare directă, deschisă cu Tiraspolul sau cu Moscova riscăm să păţim ce-a păţit Georgia cu Abhazia şi cu Osetia. Nu ne putem permite să intrăm în capcana întinsă de alţii. Mai bine să întindem altora capcane. Altă soluţie nu văd pentru a ieşi din situaţia pe care ne-a creat-o Federaţia Rusă în 1992”, spune Dorin Chirtoacă.

O luptă grea cu „duşmanul” comunist

Din păcate, lupta cu comuniştii conduşi de Vladimir Voronin este dură. Actuala putere din Republica Moldova controlează totul: de la economie, la Justiţie şi până la mijloacele de comunicare. „La noi, pe partea stângă şi pe partea dreaptă a Nistrului s-au creat practic două entităţi aservite intereselor a două clanuri. În stânga Nistrului este Smirnov cu fiul său, care controlează întreaga regiune, iar în partea dreaptă este Voronin, cu fiul său, care controlează întreaga economie, iar cetăţenii de peste hotare care au afaceri în Republica Moldova trăiesc cu frică să nu fie deposedaţi de firmele pe care le au. Iată tabloul Republicii Moldova.

Continuarea acestei situaţii ar însemna practic epuizarea potenţialului uman, prin plecarea masivă peste hotare a cetăţenilor şi rămânerea Republicii Moldova într-o zonă gri, neclară, cu perspective zero în ce priveşte viitorul european” declară tânărul primar al Chişinăului. În aceste condiţii, singura soluţie de ieşire a ţării din criză este răsturnarea actualei puteri prin vot democratic, urmând ca apoi, toţi cetăţenii să pună umărul la reconstrucţia Republicii Moldova. Indiferent dacă cetăţenii s-ar afla în ţară sau peste hotare.

„Eu ar trebui să încerc să vă motivez să vă întoarceţi în Republica Moldova pentru a putea ridica ţara din situaţia în care se află”, s-a adresat Dorin Chirtoacă studenţilor prezenţi la întâlnirea de la Galaţi. „Dar cei care nu se pot întoarce, care nu îşi vor găsi o posibilitate de afirmare, atunci oriunde s-ar afla, oriunde ar merge după încheierea studiilor, de acolo pot să pună umărul. Alegerea o face fiecare".

"Eu am ales să mă întorc în ţară, însă fiecare face cum crede, dar trebuie să fiţi alături de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi să contribuiţi, în măsura în care puteţi, pentru ca lucrurile să se schimbe. Cu eforturi comune, din interiorul Republicii Moldova, din afară, de oriunde din lume poate vom reuşi să mişcăm lucrurile”, este de părere Dorin Chirtoacă.

Citit 994 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.