Odiseea cartierului Dimitrie Cantemir

Odiseea cartierului Dimitrie Cantemir
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După şapte ani de când Guvernul a dat în proprietatea Consiliului Local Galaţi 1.000 de hectare de teren pe teritoriul Brăilei, proiectul construcţiei de locuinţe ANL ar putea avea şanse de reuşită * Au trecut trei ani de când 247 de familii locuiesc în Cartierul Siret (Dimitrie Cantemir) fără a avea mutaţie în buletine * S-au scurs doi ani de când autorităţile gălăţene şi brăilene se pupau, după semnarea unui protocol de funcţionare * Soluţia de astăzi: decizia instanţei şi legislaţia zonelor metropolitane *

Deşi autorităţile locale gălăţene nu sunt prea vorbăreţe (în comparaţie cu cele brăilene) când vine vorba despre delicatul subiect al  ANL-urilor din cartierul Dimitrie Cantemir, lucrurile par să se mişte.

Odată cu schimbarea Guvernului şi cu numirea mai multor gălăţeni în posturi de conducere  la nivelul Executivului României, a apărut şi speranţa că povestea cartierului Dimitrie Cantemir s-ar putea încheia cu happy-end. Soluţia pare să fie punerea de acord a celor două autorităţi – din Galaţi şi Brăila - în contextul înfiinţării legale a zonelor metropolitane.

Lapidar ca întotdeauna când vine vorba despre  acest subiect, primarul Galaţiului a declarat că „am primit, ieri, hotărârea instanţei, instanţe care mereu mă pun pe mine în dificultate… Este terenul nostru, avem voie să îl administrăm aşa cum vrem şi le-a respins brăilenilor toate acţiunile de până acum. Eu zic însă că trebuie să avem o înţelegere pe zone metropolitane”.

Fără să nominalizeze, primarul Dumitru Nicolae s-a referit la autorităţile brăilene, care au ridicat, în instanţă, de-a lungul anilor, mai multe probleme cu privire la construcţia de blocuri ANL în zona respectivă.

Victorie în instanţă

De la şefa Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Galaţi, Tincuţa Pătruţă, am aflat că „până acum, toate procesele pe care Primăria Galaţi le-a avut pe tema cartierului Dimitrie Cantemir – fie că a fost vorba despre SC Agrozootehnica, de solicitarea CJ Brăila de a anula în instanţă o hotărâre a CL Galaţi privind autorizaţiile de construcţie a blocurilor ANL –  au fost câştigate de noi. Este adevărat, procedurile juridice sunt încă în curs de derulare, dar semnalele bune pe care le-am primit până acum ne bucură. Instanţa a confirmat existenţa HG 512 care produce efecte şi consecinţe juridice. De tot acest caz al cartierului Dimitrie Cantemir se ocupă doamna avocat Udrescu”.

Şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a confirmat vestea cea bună – că Primăria Galaţi a câştigat în instanţă dreptul de a construi, în continuare, în cartierul D.C., în ciuda solicitării CJ Brăila privind anularea autorizaţiilor de construcţie a blocurilor ANL.

Cât priveşte un plan de bătaie pe termen lung, viceprimarul  Ciumacenco spune că „în câteva luni rezolvăm problema în ansamblu, în spiritul legislaţiei zonelor metropolitane”.     

Scurt istoric al unei poveşti mai lungi  

Povestea cartierului Dimitrie Cantemir a pornit pe vremea Guvernului Năstase, în 2002, când prin HG 512, Consiliul Local Galaţi a primit în proprietate 1.000 de ha de pe teritoriul judeţului Brăila, în scopul construirii de unităţi locative ANL. Decizia le-a surprins şi nemulţumit pe autorităţile brăilene, motiv pentru care acestea au reacţionat în consecinţă, solicitând în justiţie sau la Guvern fie anularea hotărârii 512, fie o altfel de împărţire a celor 1.000 de ha, pentru a fi folosite de ambele administraţii.       

Cu procese sau nu, administraţia de la Galaţi a continuat lucrările din cartierul ANL şi chiar a finalizat nouă blocuri, ce însumează 247 de apartamente, la care municipalitatea a investit în utilităţi circa 25 de milioane de euro. Deşi şi în acest moment lucrările continuă la trei alte blocuri – aflate în diferite stadii de execuţie – situaţia incertă a cartierului a făcut ca locuitorii acestuia să nu îşi poată face mutaţiile nici acum, după aproape trei ani de convieţuire.

Situaţia încurcată  nu a fost descâlcită nici de intervenţiile „de sus” (de la Bucureşti), nici de întâlnirile comune (dintre reprezentanţii administraţiilor locale de la Dunăre) şi nici măcar de pactul de înfrăţire, semnat pe 17 februarie 2007, în sala mare a Prefecturii Galaţi.

Prefectul vrea să se mute în cartier

Noul prefect al judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, şi-a exprimat, încă de la numirea în funcţie, intenţia de a se implica în rezolvarea situaţiei din cartierul Dimitrie Cantemir, luând-o ca pe o problemă personală.

„Şi eu vreau o casă în cartierul Dimitrie Cantemir şi voi încerca să fac să se deruleze acest proiect”, spunea, în urmă cu câteva săptămâni, Brânzan. Acum, reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a declarat că „am purtat mai multe discuţii de principiu cu prefectul judeţului Brăila, Loredana Alexandru şi am stabilit să ne întâlnim, probabil imediat după data de 1 aprilie”.

În virtutea faptului că povestea cartierului Dimitrie Cantemir a pornit în guvernarea PSD, actuala guvernare PDL-PSD ar putea fi un teren propice pentru finalizarea proiectului, în spiritul unei construcţii româneşti, rotunde.

Citit 2423 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.