Unde-i mai scumpă viaţa, la Galaţi sau la Constanţa?

Unde-i mai scumpă viaţa, la Galaţi sau la Constanţa?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Vederea la Dunăre, la fel de scumpă ca priveliştea Mării Negre

Nu e deloc glumă, un apartament cu vedere la valurile înspumate ale Mării Negre, situat pe Faleza din Constanţa poate costa aproape la fel de mult ca un apartament pe Faleza Dunării, cu vedere la bătrânul nostru fluviu. Astfel, un apartament cu trei camere în Constanţa, zona Faleza Nord, are un preţ de vânzare între 87.500 şi 130.000 de euro, iar un duplex pe malul mării, cu cinci camere, ajunge la 300.000 de euro cu TVA. La Galaţi, un apartament considerat de lux, pe Faleză, poate costa între 92.000 şi 100.000 de euro, în vreme ce un duplex cu cinci camere, situat la ultimul etaj, ajunge la 199.800 de euro.

Apa şi canalizarea "usucă" buzunarele

  

Constănţenii plătesc cu trei lei mult mai mult decât noi pentru apa potabilă şi canalizare - 8,82 de lei! În plus, atât cetăţenii cât şi turiştii din zona Mamaia se confruntă cu o problemă iritantă în fiecare weekend: presiunea apei scade, iar cei de la etajele superioare fac duş cu ţârâita.

Gigacaloria arde portofelul

În luna martie, la Constanţa, gigacaloria a fost majorată retroactiv, începând de la 1 februarie, de la 341,91 de lei la 358,54 de lei. Constănţenii au ajuns astfel să plătească mai mult decât scoatem noi din portofel pentru o gigacalorie - 247,73 de lei. Conform grilei de ajutoare stabilite de Primăria Constanţa, mai mult de jumătate din populaţia oraşului beneficiază de ajutor de încălzire.

Transportul, ieftinit până la toamnă

Un leu sau doi costă, în funcţie de rută, o călătorie din Constanţa în Mamaia cu maxitaxi. Un motiv întemeiat pentru ca legislativul Constanţei să voteze reducerea de la 1,75 la 1,50 lei, a preţului unei călătorii cu mijloacele publice de transport, tarif valabil din iulie până în octombrie. Dacă turiştii şi constănţenii plătesc la fel ca noi pentru o cursă cu mijloacele de transport ale regiei locale, Primăria Constanţei le acordă transport gratuit pensionarilor cu pensii de 900 de lei, nu aşa cum face Primăria noastră, fără a ţine cont de un plafon de venituri.

Constanţa nu subvenţionează gunoiul celor cu BMW-uri

Gălăţenii plătesc 55 de lei pe an taxă de habitat pentru o curăţenie îndoielnică. Sub deviza primarului Radu Mazăre, „Nu vreau să subvenţionez gunoiul celor cu BMW-uri şi A7“, taxa de habitat a fost singura care a crescut în Constanţa, la începutul acestui an, când dările locale din toată ţara au explodat. Taxa se plăteşte diferenţiat, în funcţie de venituri. De exemplu, cei cu venit pe membru de familie sub 310 lei plătesc trei lei de persoană pe lună, iar cei cu venit între 311 şi 540 de lei pe membru de familie - patru lei. Taxa creşte progresiv ajungând ca persoanele cu peste 1.300 lei pe membru de familie să plătească tariful întreg al curăţeniei - zece lei pe lună. Pentru a beneficia de subvenţie la habitat, condiţia esenţială, exceptând venitul, este ca persoana să nu deţină în integralitate clădiri sau spaţii locative în afara celei de domiciliu.

Oraşe personalizate - Navă militară pentru "apărare"

Aleşii locali ai Galaţiului s-au inspirat de la constănţeni când au aprobat personalizarea oraşului cu elemente navale şi şi-au dat acceptul pentru preluarea fără plată, de la Ministerul Afacerilor Interne, a unui ponton şi a unei vedete militare. „Poate toţi am admirat, în Constanţa, cele două nave militare care «apăra» intrarea în oraş. Avem şi noi interesul să avem măcar una asemănătoare”, a declarat iniţiatorul hotărârii, consilierul local PNL Cristian Dima.

Litoralul le prieşte - Palmierii lor, mai zdraveni decât ai noştri

Galaţiul nu este numai oraşul teilor ciuntiţi fără milă, ci şi oraşul palmierilor amplasaţi pe scuarul străzii Brăilei, în zona băncilor. În vreme ce palmierii noştri arată cam smotociţi, palmierii Constanţei se prezintă mult mai bine şi, dacă nu e vorba doar de climă, poate că salariaţilor SC Gospodărire Urbană SRL nu le-ar strica un schimb de experienţă cu omologii constănţeni.

Informatizare - Unde-i cererea mea?

La Constanţa, solicitările cetăţenilor se înregistrează într-un program informatic special destinat acestui scop, care permite monitorizarea circulaţiei documentelor, din departament în departament, până la obţinerea răspunsului. Cu ajutorul numărului de înregistrare, constănţenii pot afla oricând care este stadiul soluţionării cererii lor, accesând site-ul Primăriei.

Citit 3975 ori Ultima modificare Duminică, 14 Iulie 2013 21:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.