Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
13 comentarii

* Galaţiul are un câine la nouă oameni * De la începutul anului, 711 oameni au ajuns la spital muşcaţi de câini * Alocaţia unui câine comunitar este de cinci ori mai mare decât cea a unui copil


711 oameni au fost muşcaţi de câini în primele opt luni ale anului în curs, iar anul trecut numărul total a fost de 1066, conform evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică. În această situaţie ne putem întreba cât ar mai putea dura până când un caz similar celui în care un copil a fost omorât de un câine în parcul Tei din Bucureşti vă apărea şi la noi. Potrivit datelor furnizate de Serviciul Public Ecosal, în Galaţi există 16.000 de câini comunitari, în schimb, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinar, cifra ar ajunge undeva la 25.000. La o populaţie de 231.204, după un scurt calcul ar reveni un câine la fiecare nouă oameni, raportat la cifra DSV-ului. Chiar dacă pare absurd, asta înseamnă că, în curând, dacă problema nu va fi rezolvată într-un fel sau altul, ne putem aştepta ca numărul comunitarilor să-l egaleze pe cel al cetăţenilor.

Adăposturi pentru prea puţini maidanezi

În Galaţi există două padocuri private şi două gestionate de către Serviciul Public Ecosal. Însă spaţiile nu permit adăpostirea nici măcar a unui sfert dintre câini, ci abia vreo 13 la sută, restul mişunând pe străzi. În cele două adăposturi administrate de Ecosal intră 572 de câini, respectiv 390 în cel amplasat de pe strada Zimbrului şi 182 în cel de după Metro. Asociaţia „Ajutaţi-l pe Lăbuş” deţine şi ea un adăpost de 5.000 de metri pătraţi unde îşi duc zilele 850 de câini, iar potrivit site-ului Organizaţiei Rolda, în padocul acesteia de la Smârdan ar mai fi 500, asta dacă datele sunt actualizate.

Ecosal a suspendat strângerea câinilor

În acest moment, Ecosalul nu mai ridică nici un patruped de pe stradă, asta pentru că, aşa cum scriam într-un număr anterior al ziarului, în urma unui control al Direcţiei Sanitar Veterinare, padocul de pe Zimbrului a rămas fără autorizaţie, din cauza unor deficienţe privind pantele de scurgere, pardoselile şi sistemul de aerisire. Mai mult decât atât, societatea nici nu ar mai avea loc unde să îi pună. „Oricum, padocul era arhiplin. Urmează cât de curând să eliberăm un spaţiu pentru a amenaja un alt padoc, pentru a-i muta pe cei care sunt deja în adăpost”, ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Proiect pentru un nou padoc

Potrivit directorului Ecosal, Primăria ar avea în plan înfiinţarea unei asociaţii, împreună cu „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, pentru a putea crea un padoc pe terenul ONG-ului. "Preşedinta Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, Corina Grigore, ne-a spus că are la dispoziţie un teren liber de 5.000 de metri pătraţi, pe suprafaţă căruia s-ar putea construi un nou padoc, dar pentru asta trebuie să înfiinţăm o asociaţie. Dumneaei vine cu terenul, noi cu investiţia. Dar acolo ar încăpea probabil încă 1.000 de câini. Tot nu ar rezolva problema tuturor câinilor”, ne-a mai spus directorul Ecosal. Preşedinta ONG-ului, Corina Grigore, ar fi de acord să pună la bătaie terenul, dacă se trec peste impedimentele juridice, pentru ca Primăria să construiască un padoc, însă nu ar vrea ca apoi îngrijirea câinilor să revină tot în sarcina ei. „Nu prea văd cum statul ar putea construi pe teren privat, însă dacă s-ar găsi soluţia, nu aş vrea ca Primăria să mi-i lase tot mie pe cap. Aş fi de acord, dacă vor avea în vedere întreţinerea lor, pentru că eu din donaţiile de 2 la sută abia fac faţă cheltuielilor pe care le am cu animalele pe care le am deja în grijă”, ne-a declarat preşedinta Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, Corina Grigore.

Sterilizare şi eliberare în teritoriu

Întrucât numărul de câini comunitari este foarte mare şi nu ar încăpea, orice s-ar face, în adăposturi, preşedinta Asociaţia „Ajutaţi-l pe Lăbuş” vrea sterilizarea lor şi apoi eliberarea celor neagresivi în teritoriu. Situaţia, însă, nu prea îi surâde directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu. „Orice s-ar spune, câinii sunt animale. Sunt imprevizibili. Nu poţi pune egalitate între viaţa unui câine şi cea a unui om”, ne-a spus Pucheanu.

Stăpânii de animale trebuie responsabilizaţi

Potrivit lui Pucheanu, cauzele principale ale numărului crescut de câini de pe străzi ar fi abandonul puilor sau faptul că stăpânii îşi lasă masculii să se împerecheze cu femelele de pe străzi. Totodată, Corina Grigore ne-a povestit că nu puţine sunt cazurile în care stăpânii de animale abandonează puii lângă tomberoane. „Dacă s-ar pedepsi abandonul, oamenii ar fi mai responsabili”, ne-a mai spus aceasta.

Alocaţia canină, mai mare decât alocaţia copiilor

Conform spuselor directorului Ecosal, întreţinerea unui câine costă 7,89 lei pe zi. Dacă înmulţim cu 30 de zile, rezultatul ar fi că pe lună municipalitatea cheltuieşte pentru un câine 236 de lei. În măsura în care alocaţia unui copil este de 42 de lei, suma alocată unui câine este de cinci, chiar de şase ori mai mare decât cea pentru un copil.

Citit 2320 ori Ultima modificare Joi, 05 Septembrie 2013 17:51

13 comentarii

 • postat de Elena Miercuri, 11 Septembrie 2013 18:15 5.13.159.*** Link la comentariu
  0
  3

  Desi platesc de atatia ani taxa de ecarisaj cand vin acasa de la munca sunt nevoita sa iau taxiul care ma lasa chiar in poarta. Asta daca nu vreau sa fiu inconjurata de zecile de caini agresivi. Daca vreau sa ma duc la ISJ, pana ajung in cladirea institutiei trebuie sa fac slalom printre caini. Daca ai o problema urgenta, dupa ora 4 este un gest de curaj si inconstienta sa intri acolo. O haita agresiva imi inspira orice numai mila nu. Sunt pro eutanasiere pentru ca asta este singura solutie aplicabila in acest moment. Vreau ca banii mei sa mearga spre ajutorarea copiilor, bolnavilor, nu pentru intretinerea animalelor salbatice.

  Raportează
 • postat de Parinte Duminică, 08 Septembrie 2013 09:43 5.13.143.*** Link la comentariu
  0
  2

  De ce nu veniti si in Tiglina l in zona stadionului Siderurgistilor sa vedeti cum vin cainii din acest stadion?,aseara am numarat nu mai putin de 18 si nu era de ora 18, vinovati sunt si locatarii de la blocurile din jur care la dau de mancare, de ce nu ii iau acasa daca tot le este mila de ei? domule Stancu sunteti ziarist si locatar al acestui bloc de ce nu lauti si dvs. atitudine impotriva cainilor?

  Raportează
 • postat de EDY Vineri, 06 Septembrie 2013 23:14 5.13.141.*** Link la comentariu
  4
  2

  S.O S. URGENT INTERVENITI PE STR ANA IPATESCU ,AICI NU SE POATE CIRCULA PE JOS, PESTE 50 DE MAIDANEZI ,IN ULTIMII 3 ANI AICI AU FOST MUSCATI PESTE 400 DE OAMENI...

  Raportează
 • postat de Simona Vineri, 06 Septembrie 2013 17:49 5.13.213.*** Link la comentariu
  0
  6

  Pentru asa-zisii iubitori care se bat cu pumnul in piept: sa dea Domnul sa nu vi se intample ce i s-a intamplat lui Ionut sau familiei lui. Lasati ipocrizia si lasati autoritatile sa-si faca treaba, iar daca sunteti iubitori de caini asa cum ziceti, luati unul, 2, 3 acasa si ingrijiti-i, aveti grija de sanatatea lor, plimbati-i cu lesa, nu va opreste nimeni.

  Raportează
 • postat de Toni Vineri, 06 Septembrie 2013 14:19 79.116.105.*** Link la comentariu
  1
  4

  Prin orice metoda scapati ne de cainii maidanezi ! Iubitorii de caini sa-i adopte ,nu trebuie sa se repete cazul copilului din Bucuresti !

  Raportează
 • postat de lugala Vineri, 06 Septembrie 2013 12:27 79.116.110.*** Link la comentariu
  0
  8

  multi cretini pe lumea asta...va intreb asa, retoric....simtiti ca traiti la oras? (fie si unul de provincie) cand calcati in toti rahatii pe strada? ati vazut pe undeva dincolo de granita tarii asa ceva? Credeti ca ceilalti sunt tampiti si numai noi suntem "iubitori" de animale pt ca lasam toate javrele pe strazi? Si apropo, ati vazut pe cineva care are caine acasa si-l scoate la plimbare (si la cacare) pe strazi sa curete mizeria dupa scumpul lui tovaras? Asta in contextul in care exista o hotarare de consiliu local care amendeaza astfel de comportamente...Nu vreau neaparat eutanasierea cainilor comunitari, dar vreau sa nu-i mai vad liberi pe strazi ! Asta si pt ca anual platesc taxa de ecarisaj, obligat fiind de lege, iar cainii se inmultesc! E greu ca lumea sa inteleaga ca locul animalelor (de orice fel) nu este pe strazi...si culmea, ati observat ca de regula "iubitorii" de animale sunt babe sau dudui care nu au ce face pe acasa ?
  In rest, numai de bine !

  Raportează
 • postat de Akbar Vineri, 06 Septembrie 2013 09:32 5.13.138.*** Link la comentariu
  2
  14

  Sterilizarea şi eliberarea în teritoriu nu exista nicaieri in lume. Sunteti cu capul ? Ce inseamna caine neagresiv ? Se fac teste psihologice javrelor ? Pe strada, unde exista foamete, boli, lupta pentru supravietuire orice animal devine agresiv.
  Nu ma intereseaza daca aveti padocuri sau nu. Nu ma intereseaza de la cine si de unde faceti rost de fonduri. Nu ma intereseaza cate ONG sau cati iubitori de animale bocesc dupa caini. Nu ma intereseaza nimic din toate astea, atata vreme cat prin functiile pe care le aveti, si pentru care v-ati luptat ca disperatii, v-ati asumat o raspundere.
  ONG-urile, daca nu dispun de fonduri sa aiba grija de caini, sa faca bine sa se desfiinteze. Nu poti plange de mila cainilor si sa ceri Primariei sa aloce bani cu nemiluita doar ca tu, ONG, vrei asta. Poti, bine. Nu, la revedere.
  In Primul Razboi Mondial, armata kaizerului a ramas socata cand a intrat in Bucuresti, de numarul imens de caini lasati liber. S-a emis o ordonanta, iar dupa o saptamana s-a pus in aplicare cu rigurozitatea tipic germana. Solutia radicala. Orice caine lasat liber pe strada e impuscat. Problema rezolvata. In situatii extreme aplici masuri extreme.

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 06 Septembrie 2013 08:33 86.127.101.*** Link la comentariu
  1
  12

  mda ...
  m-am crucit intotdeauna cum lumea e insetata de sange de pasti si nu concepe masa fara miel sacrificat ...

  tot ei acum ... vai saracii catelusi ...

  apropo ... n-or fi buni pe masa de pasti?

  Raportează
 • postat de parinte Vineri, 06 Septembrie 2013 07:50 79.116.96.*** Link la comentariu
  4
  9

  veniti in micro 38 pe str traian vuia (la linia de tramvai) la blocul L 7 sa vedeti cum sunt hraniti cainii. o femeie in varsta le da de mancare si ii plimba prin tot cartierul. femeia locuieste in acel bloc la scara cu farmacie veterinara. sa vedeti cum fug copiii de cain si cainii de parintii copiilor. VA INVIT. PAA

  Raportează
 • postat de Motanul incaltat Vineri, 06 Septembrie 2013 04:56 91.121.166.*** Link la comentariu
  2
  17

  @Miss D
  N-ar fi mai elegant ca toate javrele sa fie date spre adoptie iubitorilor de animale.Mi-e greata cand observ ca grija fata de patrupede a multora ca si tine inseamna doar sa-i arunci o felie de paine mucegaita o data la 3 zile de pe balcon.
  Daca rupi un gat ramai cu un cap in mana.Ce-o sa faci cu el ? Nu-ti sugerez nimic,doar esti o 'smart girl', ce naiba.Si iubitoare de javre devoratoare de copii nevinovati pe deasupra.

  Raportează
 • postat de Little dog angel Vineri, 06 Septembrie 2013 04:25 184.154.116.*** Link la comentariu
  4
  12

  Intr-adevar,eutanasierea in masa nu-i o solutie.
  Insa javrele turbate precum aceea din fotografie merita decapitate!

  Raportează
 • postat de Cristina Vineri, 06 Septembrie 2013 01:13 79.116.96.*** Link la comentariu
  11
  8

  Eutanasierea lor nu este o solutie, nu este vina cainilor pentru ca statul a " omis" sa se ocupe serios de problema maidanezilor si s-a ajuns aici. In loc sa ridice din umeri si sa faca carcei, ar putea scoate un profit de pe urma lor, ca pana la urma urmei in tara asta in care traim noi romanii, daca nu " iese ceva" nimeni nu face nimic, noi suntem de vina muritorii de rand ca ne complacem. Asta e o parere.

  Raportează
 • postat de Miss D Vineri, 06 Septembrie 2013 00:30 5.13.205.*** Link la comentariu
  31
  4

  Puteti sa va duceti dracului cu eutanasierea cainilor! Noi am fi omorati pentru ca suntem prea multi? Sterilizeaza-i, e mai elegant. Sa va rup gatu` daca va prind ca dati intr-un caine fara aparare, animalelor!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.