O afacere bună, dar perfectibilă: 482 de tone de deşeuri selectate, vândute în 2013

O afacere bună, dar perfectibilă: 482 de tone de deşeuri selectate, vândute în 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După o investiţie de aproape 21,4 milioane de euro pe proiectul ISPA Deşeuri, respectiv pentru staţia de compostare, depozitul plus iglu-urile şi alte detalii, Serviciul Public Ecosal reuşeşte într-un an să câştige 186.136 de lei, cel puţin asta a fost suma la care s-a ajuns în 2013, din vinderea deşeurilor reciclabile, după ce au fost sortate. La staţia de sortare şi compostare lucrează aproximativ 30 de oameni, o parte pe sortare şi o parte pe producerea compostului din deşeuri verzi. Potrivit datelor furnizate de către Serviciul Public Ecosal, acesta a vândut în anul care tocmai se încheie 482 de tone de deşeuri reciclabile. În prezent, Serviciul are contract pentru vinderea deşeurilor din carton şi hârtie, , la un preţ de 0,38 de lei kg, cu S.C VRANCART S.A, din Adjud, producător de carton ondulat, hârtie pentru carton ondulat şi hârtie igienico-sanitară. PET-urile, navetele din masă plastică, deşeurile din metal, rafie sunt cumpărate de către SC Eco Prod SERVICES SRL. Cele mai scumpe PET-uri sunt cele transparente şi balotate, a căror preţ ajunge la 1, 65 de lei kilogramul, urmând, apoi, PET-ul albastru care atinge preţul de 1, 55 de lei. Tot în topul celor mai scumpe deşeurilor comercializate de Ecosal se află şi navetele din masă plastică, denumite HDPE, pentru care Eco Prod Services plăteşte 1, 1 lei pe kilogram.

Avem compost, dar nu poate fi vândut

Chiar dacă staţia de sortare şi compostare produce şi compost din deşeuri verzi şi s-ar putea obţine un venit şi de aici, acesta nu este vândut, ci dat mai departe ca îngrăşământ ecologic societăţii Gospodărire Urbană pentru a fi folosit în parcuri. În acest sens, o cantitate o cantitate de 30 de tone a ieşit din staţie şi a fost folosită la amenajarea unor spaţii publice în cadrul unor lucrări comandate de către Primărie. Ecosalul nu a putut vinde până acum, de când există staţia, nici măcar o tonă din el, pentru că Primăria Galaţi încă nu a aprobat un tarif pentru acesta. Un alt motiv pentru care compostul nu a fost vândut până acum este acela că mai are nevoie de puţin timp pentru a căpăta toate proprietăţile necesare pentru a deveni un compost de bună calitate. “După ultimile analize pedologice a rezultat un PH putin mai mare decat cel normal”, ne-a spus directorul Ecosal. Este păcat că nu poate fi vândut, pentru că mai toţi specialiştii recomandă acest tip de îngărşământ natural, rezultat în urma fermentării resturilor vegetale şi animale, în locul îngrăşămintelor chimice.

Securizarea punctelor de colectare

Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, programul nu poate fi eficient la maxim dacă nu sunt coroborate câteva măsuri, respectiv securizarea punctelor de selectare cu o mai bună colaborare cu Poliţia Locală, pentru descurajarea vandalizării şi confiscarea deşeurilor selective colectate de persoane neautorizate, cât şi o conştientizare a cetăţenilor despre beneficiile colectării selective. De asemenea, tot pentru eficientizare, pentru anul 2014, Ecosal îşi va suplimenta şi îşi va reînnoi parcul de utilaje cu patru automăturatori, trei autogunoiere, trei tractoare cu remorcă precum şi câteva utilaje necesare bunei desfăşurări a activităţii de asfaltare şi construcţii.

Investiţii pentru optimizarea colectării

În cazul în care măsurile vor da roade, Serviciul vrea să extindă linia de sortare. “Calculele pe care noi le-am facut în ceea ce priveşte colectarea selectivă, şi mă refer aici la investitiile pe care le preconizăm pentru a optimiza colectarea selectivă, vor fi amortizate în maxim un an, doar prin valorificarea deşeurilor selective strânse, urmând ca din anul următor, banii ce vor proveni din această activitatesă fie folosiţi pentru modernizarea S.P. Ecosal, la nivel de utilaje şi echipamente”, ne-a mai declarat directorul serviciului.

Citit 9710 ori Ultima modificare Luni, 23 Decembrie 2013 06:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.