Pentru un oraş mai curat: Oamenii Ecosal, la pândă lângă containere

Pentru un oraş mai curat: Oamenii Ecosal, la pândă lângă containere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 30 de utilaje deservesc secţia de salubrizare, pe partea de colectare a deşeurilor * Ţinta Ecosal - extinderea colectării selective şi achiziţia de utilaje multifuncţionale


Curăţenia oraşului şi modul cum arată punctele de colectare a deşeurilor sunt, până la urmă, unele dintre cărţile de vizită ale unui oraş. Nimănui nu-i place să iasă din bloc şi vadă resturi împrăştiate peste tot, pe lângă pubele sau prin alte locuri, transformând oraşul într-o groapă de gunoi. În acest sens, ne-am gândit să vă oferim o radiografie a modului de organizare a salubrizării în cadrul Serviciului Public Ecosal, spunându-vă, în acelaşi timp, şi ce consideră oamenii implicaţi în salubrizarea oraşului că ar trebui făcut pentru optimizarea serviciului.

Ture, echipaje şi utilaje

În acest moment, gunoiul menajer este colectat de la asociaţiile de proprietari în fiecare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, colectarea fiind realizată de către echipajele de pe nouă autogunoiere, în tura de dimineaţă.

Potrivit şefului secţiei Menaj, Vasile Taşcă, după ora 14,00, când se presupune că tot gunoiul a fost colectat deja de la asociaţii, intervine întreţinerea curăţeniei care este realizată de încă patru autogunoiere, care circulă pe străzile cu trafic intens. De asemenea, patru autogunoiere sunt direcţionate numai către colectarea deşeurilor care provin de la case, patru autospeciale dotate cu macarale deservesc colectarea selectivă a deşeurilor, şase autospeciale mari (bene) cu containere purtate colectează depozitările clandestine, respectiv deşeuri reciclabile depuse în mod necontrolat.

Pe lângă acestea, Ecosal mai deţine alte câteva utilaje, direcţionate pentru colectarea deşeurilor depuse vrac, maşini de intervenţie, precum şi două bascule de mare capacitate, de rezervă. De asemenea, de amintit sunt şi containerele autopurtate pentru salubrizare stradală, în număr de şase, care sunt direcţionate către separarea frunzelor, care merg către staţia de compost, de gunoaiele stradale, aruncate de către cetăţeni fie de la balcon, fie în trecere. Potrivit şefului secţiei Menaj a Serviciului Public Ecosal, Vasile Taşcă, zonele cu cele mai mari probleme în privinţa curăţeniei sunt zonele cuprinse între blocuri şi case.

Curăţenia trebuie întreţinută

Pentru a avea control continuu asupra curăţeniei oraşului, Ecosal a creat o echipă de îngrijitori care să supravegheze punctele de colectare din oraş. Există 42 de îngrijitori care întreţin curăţenia, în două ture a câte opt ore. „Faţă de echipele de colectare, am introdus şi o echipă de îngrijitori de puncte. Lucrătorii au în subordine câte două, patru, şase sau opt puncte de colectare şi, propriu-zis, au misiunea de a se plimba între punctele de colectare pe o perioadă de opt ore, de a menţine curăţenia şi de a chema echipele de intervenţie când este cazul”, ne-a spus şeful secţiei Menaj.

Sesizări pe facebook şi la telefon

Pentru că serviciul vrea să ţină pasul cu timpurile, dar şi pentru a fi cât mai operativ, potrivit şefului secţiei, a fost creat şi un cont de facebook, unde cetăţenii pot face sesizări, respectiv Salubritate Ecosal Galaţi. De asemenea, oamenii pot apela, ori de câte ori este nevoie, şi la numărul de telefon: 0236.322.727.

Reciclare duală

Potrivit lui Vasile Taşcă, în acest moment prioritară este axarea din ce în ce mai mult pe reciclarea duală, adică pe colectarea separată a deşeurilor, respectiv a resturilor alimentare şi a materialelor reciclabile. „În clipa de faţă, ne descurcăm cu utilajele pe care le avem, dar vrem să extindem activitatea pe partea de deşeuri reciclabile, ca să le putem şi valorifica”, ne-a declarat şeful secţiei Menaj.

Autogunoiere mici şi utilaje multifuncţionale

Pentru că partea de colectare a deşeurilor reciclabile să ia amploare, potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, trebuie achiziţionate mai multe autogunoiere de tonaj mai mic, la 3-5 tone, pentru a putea intra uşor în cartiere.

Pe lângă autogunoierele necesare pentru colectarea materialelor reciclabile, conducerea Servciului Ecosal îşi propune achiziţionarea unei maşini de spălat recipienţi, extrem de folositoare pentru evitarea mirosurilor neplăcute, mai ales pe timp de vară. „E o maşină care a fost în procedură şi anul trecut în Primărie, dar din păcate nu am avut nici un ofertant pentru ea. Ar rezolva multe din neplăcerile cetăţenilor vizavi de mirosuri, mai ales când vine sezonul pepenilor. Asta înseamnă că fiecare recipient este şi spălat atunci când este descărcat”, ne-a spus directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Limitări financiare

Potrivit acestuia, la sfârşitul anului trecut au fost achiziţionate patru măturători, trei maşini noi de gunoi, trei tractoare şi câteva motocultoare, care au fost scoase atât la prima zăpadă, cât şi acum. „Le vom folosi atât pentru măturatul trotuarelor - au o putere foarte mare şi o productivitate foarte bună, cât şi pentru deszăpezit. Ele vin cu capuri interschimbabile, vor putea fi folosite la tunsul ierbii, măturat şi aruncat zăpada. Cam către genul acesta de utilaje încercăm să ne ducem, utilaje pe care să le putem folosi la mai multe activităţi, pentru că, din punct de vedere financiar, nu există o disponibilitate destul de mare”, ne-a explicat directorul Ecosal, care încheie: „Sunt limitări finanaciare, de care trebuie să ţinem cont. Nu este rea voinţă, dar sunt banii Primăriei, care trebuie canalizaţi către diverse investiţii”.

Citit 2646 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2014 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.