Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

* Peste 30 de utilaje deservesc secţia de salubrizare, pe partea de colectare a deşeurilor * Ţinta Ecosal - extinderea colectării selective şi achiziţia de utilaje multifuncţionale


Curăţenia oraşului şi modul cum arată punctele de colectare a deşeurilor sunt, până la urmă, unele dintre cărţile de vizită ale unui oraş. Nimănui nu-i place să iasă din bloc şi vadă resturi împrăştiate peste tot, pe lângă pubele sau prin alte locuri, transformând oraşul într-o groapă de gunoi. În acest sens, ne-am gândit să vă oferim o radiografie a modului de organizare a salubrizării în cadrul Serviciului Public Ecosal, spunându-vă, în acelaşi timp, şi ce consideră oamenii implicaţi în salubrizarea oraşului că ar trebui făcut pentru optimizarea serviciului.

Ture, echipaje şi utilaje

În acest moment, gunoiul menajer este colectat de la asociaţiile de proprietari în fiecare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, colectarea fiind realizată de către echipajele de pe nouă autogunoiere, în tura de dimineaţă.
Potrivit şefului secţiei Menaj, Vasile Taşcă, după ora 14,00, când se presupune că tot gunoiul a fost colectat deja de la asociaţii, intervine întreţinerea curăţeniei care este realizată de încă patru autogunoiere, care circulă pe străzile cu trafic intens. De asemenea, patru autogunoiere sunt direcţionate numai către colectarea deşeurilor care provin de la case, patru autospeciale dotate cu macarale deservesc colectarea selectivă a deşeurilor, şase autospeciale mari (bene) cu containere purtate colectează depozitările clandestine, respectiv deşeuri reciclabile depuse în mod necontrolat.
Pe lângă acestea, Ecosal mai deţine alte câteva utilaje, direcţionate pentru colectarea deşeurilor depuse vrac, maşini de intervenţie, precum şi două bascule de mare capacitate, de rezervă. De asemenea, de amintit sunt şi containerele autopurtate pentru salubrizare stradală, în număr de şase, care sunt direcţionate către separarea frunzelor, care merg către staţia de compost, de gunoaiele stradale, aruncate de către cetăţeni fie de la balcon, fie în trecere. Potrivit şefului secţiei Menaj a Serviciului Public Ecosal, Vasile Taşcă, zonele cu cele mai mari probleme în privinţa curăţeniei sunt zonele cuprinse între blocuri şi case.

Curăţenia trebuie întreţinută

Pentru a avea control continuu asupra curăţeniei oraşului, Ecosal a creat o echipă de îngrijitori care să supravegheze punctele de colectare din oraş. Există 42 de îngrijitori care întreţin curăţenia, în două ture a câte opt ore. „Faţă de echipele de colectare, am introdus şi o echipă de îngrijitori de puncte. Lucrătorii au în subordine câte două, patru, şase sau opt puncte de colectare şi, propriu-zis, au misiunea de a se plimba între punctele de colectare pe o perioadă de opt ore, de a menţine curăţenia şi de a chema echipele de intervenţie când este cazul”, ne-a spus şeful secţiei Menaj.

Sesizări pe facebook şi la telefon

Pentru că serviciul vrea să ţină pasul cu timpurile, dar şi pentru a fi cât mai operativ, potrivit şefului secţiei, a fost creat şi un cont de facebook, unde cetăţenii pot face sesizări, respectiv Salubritate Ecosal Galaţi. De asemenea, oamenii pot apela, ori de câte ori este nevoie, şi la numărul de telefon: 0236.322.727.

Reciclare duală

Potrivit lui Vasile Taşcă, în acest moment prioritară este axarea din ce în ce mai mult pe reciclarea duală, adică pe colectarea separată a deşeurilor, respectiv a resturilor alimentare şi a materialelor reciclabile. „În clipa de faţă, ne descurcăm cu utilajele pe care le avem, dar vrem să extindem activitatea pe partea de deşeuri reciclabile, ca să le putem şi valorifica”, ne-a declarat şeful secţiei Menaj.

Autogunoiere mici şi utilaje multifuncţionale

Pentru că partea de colectare a deşeurilor reciclabile să ia amploare, potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, trebuie achiziţionate mai multe autogunoiere de tonaj mai mic, la 3-5 tone, pentru a putea intra uşor în cartiere.
Pe lângă autogunoierele necesare pentru colectarea materialelor reciclabile, conducerea Servciului Ecosal îşi propune achiziţionarea unei maşini de spălat recipienţi, extrem de folositoare pentru evitarea mirosurilor neplăcute, mai ales pe timp de vară. „E o maşină care a fost în procedură şi anul trecut în Primărie, dar din păcate nu am avut nici un ofertant pentru ea. Ar rezolva multe din neplăcerile cetăţenilor vizavi de mirosuri, mai ales când vine sezonul pepenilor. Asta înseamnă că fiecare recipient este şi spălat atunci când este descărcat”, ne-a spus directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Limitări financiare

Potrivit acestuia, la sfârşitul anului trecut au fost achiziţionate patru măturători, trei maşini noi de gunoi, trei tractoare şi câteva motocultoare, care au fost scoase atât la prima zăpadă, cât şi acum. „Le vom folosi atât pentru măturatul trotuarelor - au o putere foarte mare şi o productivitate foarte bună, cât şi pentru deszăpezit. Ele vin cu capuri interschimbabile, vor putea fi folosite la tunsul ierbii, măturat şi aruncat zăpada. Cam către genul acesta de utilaje încercăm să ne ducem, utilaje pe care să le putem folosi la mai multe activităţi, pentru că, din punct de vedere financiar, nu există o disponibilitate destul de mare”, ne-a explicat directorul Ecosal, care încheie: „Sunt limitări finanaciare, de care trebuie să ţinem cont. Nu este rea voinţă, dar sunt banii Primăriei, care trebuie canalizaţi către diverse investiţii”.

Citit 2012 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2014 17:31

5 comentarii

 • postat de violeta m. Joi, 23 Ianuarie 2014 19:54 84.117.42.*** Link la comentariu
  0
  4

  Nu are cum sa fie curat intr-un oras unde oamenii de aici sunt atat de nesimtiti si necivilizati si barbari! Astia nu au curat la ei in casa dar prin oras unde marlanul care nici 4 clase nu are si e venit din varful dealului arunca hartiile pe jos in plina strada, scuipa guma de mestecat sa se lipeasca de talpa sa o ducem noi acasa, ii e lene sa duca gunoiul si il lasa ori in fata usii ori in tronson intre blocuri sau daca ajunge pana la container il arunca de la 2 metri si cade pe langa. Apoi vin toti astia care cauta prin gunoaie si golesc containerul si scot din el si dau pe jos de nu poti sa te apropii pana la container sa arunci si tu civilizat! Mai sunt astia care fumeaza ca nesimtitii si apoi in loc sa stinga tigara si sa o puna intr-un pachet gol ei arunca pe jos ca nu au nici o educatie aceste specimene grotesti. Mai sunt si aia care scuipa ca nesimtitii si manaca seminte in oras sau la bloc. Oricum cei mai needucati oameni ii gasim in combinat ca in special astia care au invadat orasul fac mizerie si arunca pe jos si scuipa, injura, se imbata la general si in toate bodegile dar ii inteleg ca sunt saraci si cu cele mai mici salarii din oras si muncesc ca sclavii pt patron si cei din strainatate care au facut colonie din romania. Cand oare aveti de gand sa va civilizati?! Needucatilor! Trebuie amenzi cat mai mari! Cum l-a prins pe marlan aruncand hop sa ii dea amenda usturatoare si in special la astia cu caini ce companie care lasa rahat pe toate strazile si noi calcam in el si il ducem acasa! Marlanilor voi nu stiti sa aveti o punca si manusa in buzunar sa va strangeti rahatul de pe joc cand potaia voastra se usureaza?! Sau va e rusine! Nesimtitilor! In jungla cu voi!

  Raportează
 • postat de iorga Joi, 23 Ianuarie 2014 11:04 5.13.235.*** Link la comentariu
  0
  8

  La ghena de gunoi.......

  Raportează
 • postat de Alethia Joi, 23 Ianuarie 2014 10:54 89.136.65.*** Link la comentariu
  11
  1

  Pai daca punga nu incapea in cos unde draku vroiai sa o puna?

  Raportează
 • postat de ella Joi, 23 Ianuarie 2014 10:29 95.77.107.*** Link la comentariu
  0
  13

  Vreau sa vad ca se dau amenzi usturatoare pentru a ei ce sint prinsi ca arunca gunoiul pe alei,cum ies din casa.Numai atingind la buzunar omul nostru se invata sa fie civilizat.

  Raportează
 • postat de unul revoltat pentru astfel de fapte ale unor nesimtiti Joi, 23 Ianuarie 2014 09:41 79.116.108.*** Link la comentariu
  0
  12

  Ar trebui si cetatenii orasului sa fie mai civilizati. Ieri prin micro 40 din blocul L3 a iesit cu o punga de gunoi o nesimtita ,(nu o pot numi altfel ) , si dupa cativa metri in directia spre micro 39 , a lasat punga langa primul stalp de electricitate pe care era montat un cos de gunoi .Dupa propria ei gandire , gata a scapat de gunoi ,si pentru mizeria din fata blocului,binenteles ,vina apartine celor de la Ecosal !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.