Soluţia municipalităţii împotriva înmulţirii maidanezilor/ Gălăţenii trebuie să-şi sterilizeze câinii

Soluţia municipalităţii împotriva înmulţirii maidanezilor/ Gălăţenii trebuie să-şi sterilizeze câinii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Regulamentul aflat în dezbatere publică îi obligă pe toţi deţinătorii de câini de rasă comună să-şi sterilizeze şi să-şi microcipeze animalele până la 1 ianuarie 2015 * Persoanele fizice care nu îşi sterilizează patrupedele vor fi amendate cu sume cuprinse între 300 şi 500 de lei


De la apariţia Legii 258 din 26 septembrie 2013 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, Primăria Galaţi nu a venit cu nicio soluţie clară despre cum ar vrea să o aplice, mai ales că normele de aplicare au venit de-abia în decembrie.

Pe 14 februarie, însă, a apărut, pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi, "Regulamentul privind promovarea deţinerii câinilor şi stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună". Potrivit regulamentului, acesta are ca scop prevenirea înmulţirii câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi pierderii acestora, precum şi facilitarea recuperării câinilor de rasă comună pierduţi. Despre maidanezi nu se specifică nimic nicăieri, în schimb sunt prevăzute mai multe obligaţii ale persoanelor fizice şi juridice, ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care deţin câini fără pedigriu. Astfel, în principiu, municipalitatea vrea diminuarea numărului de maidanezi printr-un control mai mare asupra câinilor fără pedigri care au stăpân.

Sterilizare obligatorie

Articolul 5 al Regulamentului prevede ca toate "persoanele fizice şi juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună şi metişii acestora în municipiul Galaţi, au obligaţia să îi sterilizeze până cel târziu la 1 ianuarie 2015". Astfel, dacă deţii un câine fără pedigriu, oricât l-ai iubi şi ai vrea să ai un pui de la el, municipalitatea impune ca în termen de maximum de un an să îl sterilizezi. Ba, mai mult, dacă până la data respectivă nu l-ai sterilizat, Poliţia Locală este îndreptăţită să aplice o amendă de 300 până la 500 de lei, dacă eşti persoană fizică, şi de 1.000 până la 1.500 de lei, dacă eşti persoană juridică. Excepţie de la sterilizare fac câinii sub şase luni şi cei a căror sănătate nu permite efectuarea respectivei operaţii medicale, precum şi câinii utilitari. De asemenea, deţinătorul câinelui trebuie să facă dovada sterilizării prin carnetul de sănătate al câinelui, semnat şi parafat de medicul care a efectuat sterilizarea, iar operaţiunea trebuie să fie consemnată şi în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân.

Subvenţionare cu aprobarea Consiliului Local

Potrivit Regulamentului, aflat în dezbatere publică, efectuarea sterilizării "poate fi subvenţionată total sau parţial, cu aprobarea Consiliului Local şi prin concesionarea, în condiţiile legii, a operaţiunilor de sterilizare către unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică", arată articolul 10. Cei care doresc subvenţionarea sterilizării trebuie să depună o solicitare la Centrul de Informaţii din Primăria municipiului Galaţi, iar municipalitatea le transmite persoanelor care au făcut solicitarea adresa cabinetelor veterinare către care s-a făcut concesionarea operaţiei, cu un bon de ordine.

Identificarea câinilor prin microcipare

Printre obligaţiile proprietarilor de câini de rasă comună se mai numără şi identificarea acestora prin microcipare, respectiv introducerea sub pielea animalului a unui dispozitiv care conţine un cod unic de identificare. Şi în acest caz, operaţiunea poate fi subvenţionată de către Consiliul Local, urmând aceleaşi etape ca la sterilizare. Numărul microcipului este trecut în carnetul de sănătate al câinelui, iar Poliţia Locală sau persoanele împuternicite din cadrul Primăriei pot verifica şi identifica electronic apartenenţa câinelui, prin scanarea microcipurilor. Nerespectarea acestei prevederi a Regulamentului îi poate aduce proprietarului câinelui aceeaşi amendă stipulată în cazul nesterilizării.

Citit 3841 ori Ultima modificare Duminică, 16 Februarie 2014 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.