Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
26 comentarii

* Regulamentul aflat în dezbatere publică îi obligă pe toţi deţinătorii de câini de rasă comună să-şi sterilizeze şi să-şi microcipeze animalele până la 1 ianuarie 2015 * Persoanele fizice care nu îşi sterilizează patrupedele vor fi amendate cu sume cuprinse între 300 şi 500 de lei


De la apariţia Legii 258 din 26 septembrie 2013 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, Primăria Galaţi nu a venit cu nicio soluţie clară despre cum ar vrea să o aplice, mai ales că normele de aplicare au venit de-abia în decembrie.
Pe 14 februarie, însă, a apărut, pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi, "Regulamentul privind promovarea deţinerii câinilor şi stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună". Potrivit regulamentului, acesta are ca scop prevenirea înmulţirii câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi pierderii acestora, precum şi facilitarea recuperării câinilor de rasă comună pierduţi. Despre maidanezi nu se specifică nimic nicăieri, în schimb sunt prevăzute mai multe obligaţii ale persoanelor fizice şi juridice, ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care deţin câini fără pedigriu. Astfel, în principiu, municipalitatea vrea diminuarea numărului de maidanezi printr-un control mai mare asupra câinilor fără pedigri care au stăpân.

Sterilizare obligatorie

Articolul 5 al Regulamentului prevede ca toate "persoanele fizice şi juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună şi metişii acestora în municipiul Galaţi, au obligaţia să îi sterilizeze până cel târziu la 1 ianuarie 2015". Astfel, dacă deţii un câine fără pedigriu, oricât l-ai iubi şi ai vrea să ai un pui de la el, municipalitatea impune ca în termen de maximum de un an să îl sterilizezi. Ba, mai mult, dacă până la data respectivă nu l-ai sterilizat, Poliţia Locală este îndreptăţită să aplice o amendă de 300 până la 500 de lei, dacă eşti persoană fizică, şi de 1.000 până la 1.500 de lei, dacă eşti persoană juridică. Excepţie de la sterilizare fac câinii sub şase luni şi cei a căror sănătate nu permite efectuarea respectivei operaţii medicale, precum şi câinii utilitari. De asemenea, deţinătorul câinelui trebuie să facă dovada sterilizării prin carnetul de sănătate al câinelui, semnat şi parafat de medicul care a efectuat sterilizarea, iar operaţiunea trebuie să fie consemnată şi în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân.

Subvenţionare cu aprobarea Consiliului Local

Potrivit Regulamentului, aflat în dezbatere publică, efectuarea sterilizării "poate fi subvenţionată total sau parţial, cu aprobarea Consiliului Local şi prin concesionarea, în condiţiile legii, a operaţiunilor de sterilizare către unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică", arată articolul 10. Cei care doresc subvenţionarea sterilizării trebuie să depună o solicitare la Centrul de Informaţii din Primăria municipiului Galaţi, iar municipalitatea le transmite persoanelor care au făcut solicitarea adresa cabinetelor veterinare către care s-a făcut concesionarea operaţiei, cu un bon de ordine.

Identificarea câinilor prin microcipare

Printre obligaţiile proprietarilor de câini de rasă comună se mai numără şi identificarea acestora prin microcipare, respectiv introducerea sub pielea animalului a unui dispozitiv care conţine un cod unic de identificare. Şi în acest caz, operaţiunea poate fi subvenţionată de către Consiliul Local, urmând aceleaşi etape ca la sterilizare. Numărul microcipului este trecut în carnetul de sănătate al câinelui, iar Poliţia Locală sau persoanele împuternicite din cadrul Primăriei pot verifica şi identifica electronic apartenenţa câinelui, prin scanarea microcipurilor. Nerespectarea acestei prevederi a Regulamentului îi poate aduce proprietarului câinelui aceeaşi amendă stipulată în cazul nesterilizării.

Citit 3589 ori Ultima modificare Duminică, 16 Februarie 2014 17:05

26 comentarii

 • postat de Akbar Marți, 18 Februarie 2014 10:06 86.127.208.*** Link la comentariu
  4
  7

  Galatenii sa-si sterilizeze cainii doar dupa ce Primaria va face curatenie in oras, privind cainii comunitari.
  Apoi taxa de ecarisaj sa fie desfiintata. Siguranta cetateanului pe domeniul public e obligatia administratiei locale, conform legislatiei actuale, inca in vigoare. Iar patrupedele comunitare sunt un pericol atat in ceea ce priveste transmiterea bolilor cat si in cazul atacurilor asupra oamenilor.

  Raportează
 • postat de Victor Luni, 17 Februarie 2014 23:19 5.13.146.*** Link la comentariu
  4
  14

  Domnule Marius Stan, domnilor consilieri, va multumesc pentru ca mi-ati facilitat optiunea pentru viitoarele alegeri locale! Si va asigur ca am o memorie prea buna ca sa uit aroganta, armonios impletita cu indiferenta, cu care abordati problemele alegatorilor. Sa aveti un mandat linistit, tulburat numai de latraturile maidanezilor, si parfumat, condimentat cu fecalele acelorasi patrupede! In acest mod va "asigurati" un mandat unic!

  Raportează
 • postat de ALINA Luni, 17 Februarie 2014 21:28 84.117.42.*** Link la comentariu
  3
  15

  ATATA TIMP CAT VAD SEARA 5-10 CAINI LA GHENA DE GUNOI SAU PE STRAZI NU MAI VREAU SA PLATESC DEGEABA TAXA DE ECARISAJ. E O TAXA ABUZIVA IAR DACA NU E ABUZIVA EI TREBUIE SA STRABGA TOTI CAINII DIN ORAS DAR NU SE VREA. SE VREA SA FIE CAINI CA SA NE POATA LUA TAXELE. NU AM VAZUT DE CAND SUNT HINGHERI SA MEARGA SA II PRINDA. PT CA SE POT PRINDE FARA PROBLEME DAR NU SE VREA. SUNT HOTII LA MIJLOC CU ACESTE FONDURI. ALO DNA, POLITIA?!! cURTEA DE CONTURI?! SE AUDE?!!!

  Raportează
 • postat de unu Luni, 17 Februarie 2014 21:14 5.13.150.*** Link la comentariu
  1
  14

  Daca n-ar exista maidanezi am plati taxa pe gardinita din fata portii,taxa pe copil,taxa pe sarma de rufe,taxa pe bijuteriile detinute de fiecare membru al unei familii, taxa pe pisici,serpi,porcusori,papagali...etc.Stati linistiti ca in curand se va nascoci o noua taxa. Din pacate galatenii platesc taxa de ecarisaj degeaba.Cainii tot pe strada sunt.

  Raportează
 • postat de cossy Luni, 17 Februarie 2014 19:36 86.34.10.*** Link la comentariu
  2
  11

  Daca acesti caini comunitari nu ar mai exista , nici taxa de ecarisaj nu s-ar mai putea percepe.
  Fondurile de bani ale primariei ar scadea .
  Oare asta se doreste ?
  Ce primar ar face asa ceva ?.
  Nesimtitii nu raspund la nici o solicitare .

  Raportează
 • postat de unu Luni, 17 Februarie 2014 18:56 82.137.14.*** Link la comentariu
  5
  14

  Singurii vinovati sunt "iubitorii de animale", nu au venit cainii din padure. Tot oamnenii i-au lasat pe strazi.
  Ai caine, stai la bloc 1000 impozit.
  Municipalitatea sa dea 5 lei de caine sa-i aduca cetatenii.
  In maxim 3 ani nu mai exista un maidanez.

  Raportează
 • postat de costi Luni, 17 Februarie 2014 16:59 82.208.163.*** Link la comentariu
  4
  19

  @gigi, daca prind unul ca tine ca-si plimba cainele fara matura si faraj, ai cuvantul meu ca il urmaresc sa vad unde sta, vin cu manusile, iau rahatul si il intind pe toata usa de la apartament, indiferent de consecinte.

  Raportează
 • postat de Fara caini pe strazi.. Luni, 17 Februarie 2014 16:17 89.137.224.*** Link la comentariu
  6
  21

  Nu mai vreau MAIDANEZI PE STRAZI! Pana vor fi sterlizati toti..se vor inmulti iar si iar!!!!
  Nu se poate sa avem un oras civilizat?? Unde intorci ochi dai de caini, caini in dreapta, caini in stanga....
  E DISPERANT!!

  Raportează
 • postat de locatar micro 20 Luni, 17 Februarie 2014 16:06 5.13.165.*** Link la comentariu
  2
  19

  Sa stranga intai toti cainii comunitari din oras si pe urma sa vina cu alte proiecte gen "sterilizare" si "microcipare" pentru cainii cu stapan!!!!

  Raportează
 • postat de satul de javrele maidanze si umane Luni, 17 Februarie 2014 14:29 5.13.134.*** Link la comentariu
  4
  14

  @Gigi baiete ai probleme mari la mansarda asa ca iti recomand de urgenta un control psihiatric pt ca esti un pericol public ca si javrele pe care tot le pupi in bot....

  Raportează
 • postat de Gigi Luni, 17 Februarie 2014 12:26 82.79.116.*** Link la comentariu
  21
  5

  Am un mesaj pentru cel care se tot numeste de cateva luni bune " satul de prosti si javre", sa stii ca eu calc destul de des in KAKA si nu vin repede sa scriu pe internet..................ma intreb daca tot esti satul de prosti si javre care apropo li se spune caini nu esti satul si de tine? Nu te-ai plictisit sa scrii acelasi lucru in fiecare zi la orice articol care il deschizi.................cand era vorba de garaje tu scriai de caini......acum cand se vorbeste de caini nu spui nimic.........

  Raportează
 • postat de Robert Luni, 17 Februarie 2014 11:24 5.13.221.*** Link la comentariu
  3
  25

  Acesta este" noul Galati" al primarului M.Stan: caini comunitari cat cuprinde, excremente peste tot, proiecte faraonice cu subtraversarea si meciuri de box trucate pentru fraieri. Oare Garda de Mediu ce pazeste? O sa ajungem sa ne luam lumea in cap! Asta nu este un oras cu un habitat sanatos si cu o administratie normala!

  Raportează
 • postat de suparatu` Luni, 17 Februarie 2014 10:41 5.13.221.*** Link la comentariu
  1
  3

  Scuze pentru repetarea postarii, rog moderatorii sa stearga unul dintre posturi.

  Raportează
 • postat de suparatu` Luni, 17 Februarie 2014 10:39 5.13.221.*** Link la comentariu
  5
  27

  Sterilizare !? Microcipare !?
  Pai sa se aplice aceste tratamente cetatenilor inconstienti care cresc caini maidanezi printre blocuri si le asigura conditii de dormit, conditii de inmultire, le dau apa, mancare, etc. pe spatiul / domeniul public !!!
  Datorita acestor persoane se inmultesc necontrolat caini vagabonzi care te agreseaza atunci cand intri in zona, care murdaresc strada / blocul / aleea cu fecale, care sunt un focar de infectie si microbi facand orashul sa arate ca un maidan.
  Iar daca incerci sa le atragi atentia, primesti un val de reprosuri si de amenintari: ce ai dom`le cu bietul animalutz, nu te mai lua de el, ca altfel, iti zgarai masina din fatza blocului, etc. etc. Iar ``bietul animalutz`` creste mare si devine foarte violent si periculos !
  Diminuarea numărului de maidanezi dorita de municipalitate este legata de asha zisii ``iubitori de animale``din orash ! Ei trebuie educati intr-un fel pentru a intelege ca nimeni nu e obligat sa le suporte ``pasiunea`` !
  Pai ce ar fi daca fiecare cetatean ar creste, fara discernamant, pe spatiul public diverse alte animale (serpi, hamsteri, iepuri,, etc. etc.), unde am ajunge ???

  Raportează
 • postat de cir Luni, 17 Februarie 2014 10:15 83.103.186.*** Link la comentariu
  2
  29

  Masura este buna si trebuie sa se aplice cat mai repede. In paralel trebuie sa fie stransi toti cainii fara stapan, sa nu mai apara nici unul pe strada. Nu ma intereseaza unde sunt tinuti sau daca sunt euthanasiati, alti cunosc si au putere sa aplice legea in acest domeniu. Eu nu mai vreau sa-i vad pe strada si impreuna cu familia vom tine seama de acest lucru in cabina de votare. Galatiul trebuie sa devina un oras civilizat !

  Raportează
 • postat de unu Luni, 17 Februarie 2014 10:02 5.13.205.*** Link la comentariu
  5
  20

  Nu e normal ca stapanii de caini sa isi sterilizeze animalele deoarece, nu se va rezolva nimic.Tot omul de rand trebuie sa plateasca neputinta rezolvarii problemelor primariei. Dupa ce ca platesc taxa de ecarisaj ca persoana fizica si juridica(adica 2 taxe) trebuie sa sterilizez si cainii.Nu e normal ce se intampla,taxe peste taxe,iar primaria nu face nimic.Sa se caute o rezolvare la aceasta problema si incetati sa amenintati oamenii cu amenzi deoarece platim taxe pentru cainii fara stapani.Traim intr-o tara unde orice problema se rezolva doar cu amenintari(nu e normal).

  Raportează
 • postat de Aplicati legea! Luni, 17 Februarie 2014 09:47 5.13.234.*** Link la comentariu
  7
  36

  Ce-ar fi sa ne unim toti galatenii, care doresc respectarea legii eutanasierii, sa dam in judecata Primaria pentru neaplicarea ei? Unde-i lege nu-i tocmeala! Legea-i lege si trebuie aplicata ca atare! Ne-am saturat de haite de javre, mizerie pe strazi si discutii sterile la Primarie! Te sperii de judecata edililor nostri! Cum sa mai avem incredere in ei?

  Raportează
 • postat de satul de prosti si javre Luni, 17 Februarie 2014 09:41 5.13.134.*** Link la comentariu
  5
  15

  @ gigi iti doresc sa calci in totii kaka din oras...

  Raportează
 • postat de GALATI PRIMITIV Luni, 17 Februarie 2014 09:34 5.13.150.*** Link la comentariu
  9
  24

  da,si eu am masurat cu rueta si tot asa mi-a dat la socoteala ,tone de kilometri de kakati intr-un oras foarte imputit si primitiv .
  aceste javre care trag orasul cu 60 de ani inapoi in timp.
  propietarii de javre trebuie sa plateasca o taxa de cel puti 1 milion pe luna per cap de javra
  copii mei intra in casa cu rahat pe incaltaminte .
  TI-E SCARBA UNDE AM AJUNS ,GALATI PRIMITIV .

  Raportează
 • postat de dana Luni, 17 Februarie 2014 09:21 5.144.186.*** Link la comentariu
  33
  2

  bravo !!!mai incet cu omorirea ciinilor !!!lasa-ti ura si frica impotriva acestor animale !!!

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Luni, 17 Februarie 2014 08:31 213.218.53.*** Link la comentariu
  4
  31

  an de an s-a luat o taxa de ecarisaj !!!

  si acum, "domnii" din primaria Galati, unii din cei mai mari idioti din tara, o dau in continuare cu "solutii" care nu au nici-o treaba cu problema principala, reala !!

  Orasul mocirla noul si vechiul Galati are MII DE CAINI COMUNITARI !
  Lasand la o parte cainii in proprietate privata care nu sunt principalii generatori de caini maidanezi, ci doar eventual a "micilor afaceri" cu caini de vanzare intre persoane,
  principala problema A MIILOR DE CAINI COMUNITARI si care trebuie stransi de pe strazi, lasati la adoptie maxim 14 zile, dupa care daca nu sunt locuri in padocuri, eutanasierea, conform LEGII !

  Idiotii notorii din primaria Galati NU VOR SA RESPECTE LEGEA si abereaza complet pe langa subiect, cu tot felul de propuneri mai pe langa subiect.

  Raportează
 • postat de fresnescu ionel Luni, 17 Februarie 2014 06:58 79.117.178.*** Link la comentariu
  26
  18

  Cred ca odata cu sterilizarea maidanezilor , ar fi bine sa fie sterilizati si galateni care nu aproba ca Galatiul sa devina cel mai mare cartier al metropolei New Braila , incepand cu 2014. Galatiul si asa nu are unde sa se mai extinda ca suprafata .Hai domnilor galateni, lasati ura la o parte si semnati conurbatia New Braila.Astept adeziunile !!!!

  Raportează
 • postat de x Luni, 17 Februarie 2014 01:16 89.136.185.*** Link la comentariu
  7
  44

  1. Platim deja "ecarisajul".
  Ce s-a facut cu banii astia?
  2. Nu e buna ideea cu sterilizarea ciinilor cu stapin pe cont propriu.
  Lasa loc inmultirii necontrolate a celorlalti.
  Se pierde timpul.
  3. Iubitorii de ciini sa dea ei bani pentru padocuri, hrana si ingrijire.
  In caz contrar, singura solutie e eutanasierea.

  Raportează
 • postat de desigur Luni, 17 Februarie 2014 00:24 5.13.147.*** Link la comentariu
  35
  14

  Păi da, trebuie... Aşa, şi? O campanie de sprijin pentru sterilizarea câinilor este bine-venită. Cum să ţii în apartament un câine nesterilizat? Mai uşor cu omorârea animalelor! Găsiţi alte soluţii.

  Raportează
 • postat de Gigi Luni, 17 Februarie 2014 00:18 5.13.157.*** Link la comentariu
  50
  10

  Ai o gramada de treaba daca numeri fecalele de pe strada..................ai masurat cu ruleta daca erau FIX 50 de metri? Care lege sa o aplice? Numarul ei, continut, etc? Habar nu aveti de cea lege dar vorbiti ca niste idioti care au internet si se dau cu parerea...............nu-s neaparat iubitor de animale dar urasc prostia si idiotenia.

  Raportează
 • postat de satul de javre Luni, 17 Februarie 2014 00:07 5.13.134.*** Link la comentariu
  11
  43

  Ieri in data de 16.02.2014 pe str. Brailei pe trotuarul din fata bancilor pe o distanta de 50 metri am numarat vreo 15 caka domnule primar..dar intr.un oras de kaka ca altceva putem gasi pe trotuar.. e jaleeeee domnule Primar.. de ce nu aplicati legea???????

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.