Raportul Ţicău, aprobat în Parlamentul European

Raportul Ţicău, aprobat în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorizaţiile operatorilor nu vor mai fi limitate în timp * În schimb, se vor face controale periodice *

A trecut, joi, în Parlamentul European (PE), cu 601 voturi pentru, doar 14 împotrivă şi 20 de abţineri, Raportul Ţicău, care stabileşte condiţiile pe care operatorii de transport rutier trebuie să le îndeplinească pentru funcţionare. Raportoarea gălăţeancă Adriana Ţicău, europarlamentar PSD, a precizat:

"Regulamentul stabileşte un format unic pentru autorizaţia de acces la ocupaţia de transportator rutier. În vederea reducerii sarcinii administrative, durata autorizaţiei nu este limitată în timp, dar se realizează controale periodice pentru a verifica dacă întreprinderile îndeplinesc cerinţele pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier. Termenul pentru examinarea de către o autoritate competentă a unei cereri de autorizaţie trebuie să fie cât mai scurt cu putinţă".

Raportul stabileşte condiţiile - sediu, reputaţie, capacitate financiară şi competenţă profesională - pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a putea exercita ocupaţia de operator de transport rutier.

De asemenea, stabileşte condiţiile în care o întreprindere poate angaja un gestionar responsabil de transport, consolidează procedurile de autorizare şi monitorizare, reglementează registrele electronice şi accesul la datele electronice din acestea, stabileşte sancţiuni pentru nerespectarea regulamentului şi instituie un sistem de recunoaştere reciprocă a diplomelor şi a drepturilor anterioare.

Raportul a trecut acum în a doua lectură, după  negocierea între Consiliul Europei şi PE : "Iată  că după aproximativ doi ani dăm un vot final pentru acest document care afectează în mod direct aproximativ 800.000 de întreprinderi europene şi circa 4,5 milioane de locuri de muncă", a declarat raportorul PE  Adriana Ticău.

Europarlamentara ne informează şi că PE "a acceptat un calendar mai relaxat pentru implementarea şi interconectarea registrelor electronice naţionale - 31 decembrie 2012 - care să dea statelor membre suficient timp pentru implementare, s-a agreat ca abia după 2015 să fie introduse în registrele electronice naţionale infracţiunile majore (…),  examenul să fie susţinut în statul membru de rezidenţă, structura registrelor electronice să conţină o secţiune publică şi una confidenţială” etc.

Citit 1416 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.