Şi la gunoi stăm mai prost decât Brăila!

Şi la gunoi stăm mai prost decât Brăila!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din ciclul „dacă ei pot, la noi de ce nu se poate?”, ne-am gândit astăzi să vă prezentăm o altă diferenţă – care ţine de buna sau proasta, după caz, gospodărire a administraţiei locale – dintre Galaţi şi Brăila: colectarea separată a gunoiului.

Dacă la Galaţi această acţiune a rămas la stadiul de experiment – în condiţiile în care în municipiu se derulează un important proiect european de gestionare a gunoiului menajer, prin programul ISPA! – la Brăila deja, pe străzi, au apărut tomberoane mari, pentru sticlă, hârtie şi plastic, aşa cum există şi la Bucureşti şi cum se întâlnesc atât de des pe străzile oricărui oraş european civilizat. La Galaţi, însă, suntem încă la stadiul în care locatarii aruncă pungile cu gunoi din casă la… cutiile de gunoi de pe alei (şi nu la ghenă), asta în cazul în care punga nu zboară direct de la fereastră…

Scurt istoric al unui maldăr de gunoi

Încă de acum doi ani, dar mai cu seamă în vara trecută, în alegerile locale, gălăţenilor care locuiesc la case individuale li se promitea de către primar că vor primi, din partea municipalităţii, pubele ecologice, din plastic, astfel încât gunoiul să nu se mai colecteze în ligheane sau găleţi sparte – o modalitate pe cât de supărătoare pentru ochii tuturor (nu doar ai vreunui turist rătăcit prin Galaţi), pe atât de periculoasă – din punct de vedere al sănătăţii publice.

Anul trecut, primarul Dumitru Nicolae (ales pentru a treia oară consecutiv) a fost interpelat de prefectul de atunci, Gabriel Panaitescu, care i-a cerut să rezolve problema. Şi atunci, ca şi în decembrie 2007, primarul a promis că gălăţenii vor primi, gratuit, din partea primăriei, pubele…

În 2008, directorul SC Ecosal Prest SA, Ion Ionescu, spunea că o pubelă costă, în comerţ, circa 200 de lei, însă, în funcţie de mărimea comenzii, dar şi de ofertele primite, directorul credea că „se pot achiziţiona la jumătate de preţ”.

În total, în Galaţi sunt circa 18.000 de case individuale. Întrebat acum dacă aceste pubele au fost şi distribuite, conform promisiunilor, gălăţenilor, primarul ocoleşte întrebarea: „La o parte am dat…”. În capitală, societatea de salubrizare a distribuit tuturor locatarilor din case pubele cu însemnele ei. Asta da, reclamă!

„Ei şi ce?”

Altă întrebare – aceeaşi problemă: de ce la Brăila se colectează gunoiul, de mai bine de o lună, în pubele separate (sticlă, plastic, hârtie), în timp ce la Galaţi nu? „Am fost şi eu şi să ştiţi că în pubele acelea numai separat nu se colectează gunoiul”, a replicat, vizibil nemulţumit de comparaţie, primarul Galaţiului.

La noi, în vara lui 2008, s-a demarat un proiect-pilot, în cadrul programului ISPA privind gestionarea gunoiului menajer din municipiul Galaţi, care presupune şi selectarea deşeurilor. S-au amplasat pubele de hârtie, plastic şi deşeuri solide doar în trei zone - blocurile ANL de la Gară, pe strada Saturn (C7,C8 şi C18) şi Micro 39, la „Prinţ şi Cerşetor”.

La aproape un an de la proiectul-pilot, lucrurile sunt neschimbate la Galaţi. Primarul explică: „nu le-am înfiinţat, pentru că programul pe gunoi are prevăzute diverse etape, iar în acest moment suntem la etapa de amenajare a staţiei de sortare a gunoiului. După aia, începem cu dotările de colectare selectivă. O să punem pubele separate în continuare. Tot îmi daţi exemplu la Brăila, dar ştiţi cât e taxa de gunoi acolo? E de trei ori mai mare ca la noi”.

Totuşi, conform datelor oficiale de la Primăria Brăila, tariful de salubritate este de 5,7 lei/persoană/lună, iar la Galaţi taxa de salubritate este de 3,7 lei/persoană/lună…

Explicaţii foto:

Foto 1-2: La Brăila, colectarea selectivă a gunoaielor funcţionează

Foto 3: În Galaţi, totul e în stadiu de proiect-pilot

Foto: Ziarul de Brăila

Citit 1025 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.