Zeci de TERENURI din Galaţi - GROPI DE GUNOI ilegale (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Zeci de TERENURI din Galaţi - GROPI DE GUNOI ilegale (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Garda de Mediu are în vizor aproape 20 de zone acoperite cu resturi * Făptaşii nu sunt de găsit, iar ecologizarea revine Primăriei şi Ecosalului


În fiecare an, numai noi, cei de la "Viaţa liberă", primim câte două - trei sesizări, dacă nu mai multe, referitoare la gropile de gunoi improvizate din oraş. Cele mai multe au ajuns aşa pentru că proprietarii terenurilor nu sunt cunoscuţi, nu mai sunt prin Galaţi sau pur şi simplu nu îi pasă nimănui, doar că la un moment dat situaţia devine urât mirositoare, la propriu, atât pentru cei care locuiesc în zonele respective, cât şi pentru cei care trec pe acolo. Oricum, una e doar să treci, alta e să locuieşti lângă groapa de gunoi.

Nu mai departe de luna trecută, am primit o sesizare în acest sens, privind strada Mihai Eminescu, la intersecţia cu Livezeni, iar în anii trecuţi am fost sesizaţi pentru casa de pe Eroilor 62, pentru fostul depozit de materiale de pe strada Nufărului, pentru Tecuci 101, dar şi pentru alte cazuri.

În 2014, la fel ca în 2013

Potrivit unui raport prezentat în iulie 2013 de către Garda de Mediu, în cadrul Comisiei de Dialog Social, la Prefectură, Galaţiul se confrunta atunci "cu numeroase zone unde se înregistrează depozitări necontrolate de deşeuri de diverse tipuri (menajere, plastic, din construcţii şi demolări, dejecţii animaliere, etc) în cantităţi mari. Zonele date ca exemplu atunci erau zona de vizavi de Auchan, pe atunci Real, după banda de transport a SC ArcelorMittal, zona cartierului Dimitrie Cantemir, zona din dreapta drumului Galaţi - Tecuci, lângă pod, zona drumului spre Smârdan, pe lângă fostul SC Legislat SRL - construcţii demolări, zona blocurilor de la fostul IAS - deşeuri inerte menajere şi gunoi de grajd, zona căii ferate ce intră în incinta Port Bazinul Nou, zona Port Bazinul Nou, lângă gardul Damen Shipyards şi lângă Biserica "Sfântul Dimitrie", intrarea pe strada Vezuviului, la capătul străzii Cărămidăriei, la intersecţia Tunelului cu Bourului, pe Centura Est a municipiului, la trecerea căii ferate, de-a lungul acesteia şi în partea dreaptă a podurilor de cale ferată ce supratraversează şoseaua.

Săptămânile trecute am cerut o situaţie a Gărzii de Mediu, pe anul 2014, pentru a vedea ce şi cât s-a schimbat într-un an. Surpriză sau nu, zona de vizavi de Auchan a fost dată din nou ca exemplu, la fel cartierul Dimitrie Cantemir, zona blocurilor de la fostul IAS, străzile Vezviului, Cărămidăriei, intersecţia străzilor Tunelului cu Bourului, zona căii ferate ce intră în Port Bazinul Nou şi cea din apropierea Bisericii "Sfântul Dimitrie", Centura Est, drumul de acces Galaţi - Tecuci, drumul spre Smârdan. Pe lângă acestea, au mai fost luate în vizor în 2014 drumul de acces din Traian, pe lângă Peco OMV, spre Brateş, străzile Apollon nr. 18, strada Războieni 4-18, strada Tecuci 101, strada Traian 395, intersecţia străzilor Stelei cu Unirii, Fileşti sat - lângă fostul CAP.

Dacă anumite zone au fost luate în vizor în 2013, te-ai fi putut aştepta ca situaţia să se fi schimbat în 2014, nu neapărat să nu mai existe astfel de gropi de gunoi improvizate în oraş, dar măcar să nu fie cam aceleaşi. Cu toate că ni s-au furnizat sau dat ca exemple locurile cu pricina, în care gunoiul creşte precum cresc ghioceii primăvara, Garda de Mediu a ţinut să specifice că instituţia "nu a efectuat şi nu deţine un inventar al tuturor locaţiilor din municipiul Galaţi unde pot exista depozitări necontrolate de deşeuri". Iar acest lucru este adevărat, fie şi numai dacă ţinem cont de faptul că în niciuna dintre listele Gărzii de Mediu, din 2013 sau din 2014, nu au fost trecute şi gropile improvizate de pe Nufărului, Eroilor 62 sau cea de pe Mihai Eminescu, ambele cu vechime.

Nu s-au dat amenzi, dar s-a dispus salubrizarea

Potrivit Gărzii de Mediu, în anul 2014 nu au fost aplicate sancţiuni pentru depozitarea necontrolată a deşeurilor la nivelul municipiului Galaţi, dar ca urmare a acţiunilor de inspecţie, în cadrul cărora au fost identificate astfel de gropi de gunoi improvizate, instituţia "a stabilit măsuri cu termene şi responsabilităţi pentru UAT Galaţi şi Serviciul Public Ecosal". "S-au efectuat lucrări de salubrizare a terenurilor ocupate cu deşeuri municipale, iar pentru deşeurile din construcţii şi demolări UAT Galaţi a prezentat caietul de sarcini pentru închirierea de utilajele (buldozer, încărcător frontal) şi lista cu locaţiile unde se va presta activitatea de transport şi nivelare moloz", arată răspunsul Gărzii de Mediu în legătură cu măsurile luate pentru eliberarea de gunoi a zonelor.

La oraş, ca în grajd

Săptămâna aceasta, am luat la cutreierat câteva dintre zonele raportate de către instituţia de mediu, pentru a vedea dacă au fost într-adevăr salubrizate. Am fost la blocurile fostului IAS, pe strada Vezuviului, Cărămidăriei, intersecţia Tunelului cu Bourului, zona căii ferate ce intră în port Bazinul Nou, drumul spre Fileşti sat, la fostul CAP, drumul de acces din strada Traian spre Brateş, pe lângă Peco OMV, strada Tecuci 101. Dintre toate, curate erau punctul de la Tecuci 101, semnalat şi la noi în ziar, în anii trecuţi, şi cel de la intersecţia străzilor Tunelului şi Bourului. Restul zonelor, dacă au fost curăţate în 2014, sunt pe cale de a deveni şi în 2015 ce au fost în anii trecuţi. În faţa blocurilor de la fostul IAS, chiar dacă la un moment dat a fost sau nu curăţat, era în continuare un ditamai mormanul de gunoi. La fel în Bariera Traian, dar şi în zona Bazinului Nou, pe Vezuviului şi Cărămidăriei, unde deşeurile provenite din demolări stau la loc de cinste. În Valea Oraşului, pe Vezuviului şi Cărămidăriei sunt încă urmele demolărilor masive din 1988, când aria trebuia transformată în zonă industrială, dar nu lipsesc nici sacii sau pungile răsfirate peste tot.

Primăria, obligată să asigure curăţenia

Potrivit legislaţiei în vigoare, Legii 211/2011 articolul 2, administraţiile locale trebuie să asigure salubrizarea şi în cazul terenurilor cu proprietari, dacă aceştia sunt de negăsit, urmând apoi să îşi recupereze cheltuielile de la proprietar, în momentul în care îi dau de urmă.


CITEŞTE ŞI: Ce s-a vrut şi ce-a ieşit: Depozitul pentru DEŞEURI electrice şi moloz, plin de hârtii şi plastic

pnl3
Citit 6182 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Februarie 2015 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.