Proiectul GESTIONĂRII GUNOIULUI în judeţul Galaţi devine realizabil

Proiectul GESTIONĂRII GUNOIULUI în judeţul Galaţi devine realizabil
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* A fost găsită modalitatea prin care terenul pe care va fi construită staţia mecanico - biologică de la Galaţi să fie scos din fondul forestier


După doi ani de zile în care Consiliul Judeţului Galaţi a bătut pasul pe loc cu sistemul integrat de management al deşeurilor şi a pierdut accesarea fondurilor europene pentru realizarea proiectului, lucrurile au luat o turnură fericită, iar acesta pare, în sfârşit, realizabil.

Situaţie deblocată după doi ani de zile

Reamintim că instituţia a pierdut, anul trecut, finanţarea sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul Galaţi, prin POS Mediu, în exerciţiul comunitar bugetar 2007-2014, în valoare de 53 de milioane de euro, din cauză că nu a fost găsită nicio portiţă legislativă pentru a scoate un teren de 5,3 hectare (primit de la Primăria Galaţi) din fondul forestier. Pe terenul respectiv urmează să se construiască o staţie de tratare mecanico-biologică în cadrul proiectului, însă până acum nu a putut fi scos din fondul forestier, din cauză că nu se găsise nicio excepţie de la articolul 37 din Codul Silvic pentru un astfel de proiect. Potrivit vicepreşedintelui CJ, Cornel Hamza, articolul 37 spune pentru ce excepţii poţi scoate din circuitul silvic un teren -  pentru drumuri de interes naţional, pentru amenajări hidrotehnice, dar nu include şi realizarea unui astfel de proiect. În schimb, luna trecută, în urma unor discuţii cu reprezentanţii Ministerului Mediului, s-a găsit o portiţă.

„La această staţie de tratare mecano-biologică rămâne, la final, o cenuşă, care poate fi folosită în ardere ca energie regenerabilă sau poate fi folosită la fabrica de ciment şi putem modifica denumirea proiectului în staţie de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie. Există o excepţie la litera "e" a articolului 37, care prevede că pentru recuperarea de energie se pot scoate terenuri din fondul forestier”, ne-a mai spus Cornel Hamza. Săptămâna trecută, CJ a primit, în sfârşit, undă verde de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a scoate terenul primit de la Primăria Galaţi din fondul forestier, pentru construirea unei staţii de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie.

„A început deja metodologia de transfer”

După avizul dat de Minister, luni, 13 iulie, terenul a fost luat în primire şi a fost realizată ridicarea topografică pentru suprafaţă, potrivit vicepreşedintelui CJ. „Mâine (marţi, n.r.) va veni un specialist de la Focşani pentru a face studiul pedo-staţional, cât şi pentru a vedea care este valoarea compensaţiei, pentru că noi trebuie să dăm un teren în schimbul celui pe care îl scoatem din fondul forestier. Trebuie să vedem cât dăm la schimb. Propriu-zis, trebuie să împădurim o anumită suprafaţă din Valea Mărului, numai că trebuie să vedem despre ce suprafaţă este vorba. În acest timp trebuie să facem şi modificările la proiect, pentru că trebuie să specificăm că proiectul prevede şi această recuperare de energie”, ne-a mai explicat reprezentantul Consiliului Judeţului. Acesta a mai spus că, dacă lucrurile se desfăşoară cum trebuie, în toamnă vor merge la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a prezenta proiectul în forma finală şi pentru a-l înscrie în cursa pentru finanţare.

Proiectul, în valoare de peste 53 de milioane de euro, presupune, printre altele, construirea unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor, în municipiul Galaţi, un depozit conform şi o staţie de sortare a deşeurilor la Valea Mărului, o staţie de transfer la Târgu Bujor, dar şi o alta de compostare la Tecuci. Proiectul mai prevede şi achiziţionarea unor maşini de transportare a gunoiului, a unor pubele şi containere, în valoare de circa şapte milioane de euro.

Foto arhiva "Viaţa liberă"

Citit 2071 ori Ultima modificare Luni, 13 Iulie 2015 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.