O nouă TAXĂ, de la 1 ianuarie 2016

O nouă TAXĂ, de la 1 ianuarie 2016
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Galaţiul va avea, alături de celelalte primării din ţară, o taxă pe deşeuri la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar banii vor merge la Fondul pentru Mediu. Din 2017 taxa va creşte la 120 lei pe tonă.

În condiţiile în care la nivelul anului 2014, la groapa de gunoi de la Tirighina au ajuns 102.005 tone de gunoi, iar cantităţile în anii viitori se menţin în jurul aceleiaşi cifre, Galaţiul va plăti peste 8.000.000 de lei anual.

Totodată, reamintim că, dacă nu reduc, prin reciclare, cu 15 la sută cantitatea de deşeuri ce ajung la groapa de gunoi, primăriile mai au obligaţia să plătească 100 de lei pe fiecare tonă nerealizată până la cuantumul respectiv.

„Ministerul pune presiune, dar nu ne ajută cu nimic”

Potrivit administratorului gropii de gunoi de la Tirighina, directorul Serviciul Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, taxa pune presiune pe primării şi pe administratorii depozitelor de deşeuri de a diminua cantitatea de deşeuri depozitată, prin reciclare, în schimb vor sărăci primăriile. „Da, am auzit şi eu azi-dimineaţă de această taxă. Nu ştiu, deocamdată, nici eu prea multe, pentru că nu am fost informaţi şi nici nu ni s-a cerut părerea. Înţeleg că e o cale de presiune, dar nu sunt de acord. Am înţeles că banii vor merge la Fondul pentru Mediu. Taxa aceasta va crea o gaură în bugetele primăriilor care şi aşa se mişcă greu. Pentru plata taxei vor fi luaţi bani de la investiţii, pentru că de la funcţionare nu poţi lua. Dacă am şti că banii adunaţi la Fondul de Mediu e o modalitate de a strânge fonduri şi că de acolo vor fi finanţate proiecte pentru dezvoltarea sistemelor de separare şi reciclare a deşeurilor, atunci ar fi ceva. Dar dacă doar ne iau şi nu ne ajută să ne dezvoltă, atunci nu ne ajută cu nimic”, ne-a explicat şeful Ecosal. Acesta a mai subliniat că, fără doar şi poate, taxa se va răsfrânge inclusiv asupra cetăţenilor, pentru că orice taxă aplicată autorităţilor are efect de domino.

Potrivit ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, în România taxa pe groapa de gunoi va situa sub nivelul perceput în alte ţări din regiune, dând exemplul Ungariei, unde se aplică o taxă de 34 euro petonă la groapa de gunoi. Şeful de la Mediu a arătat că scopul României este, ca în viitorul cel mai apropiat, respectiv 2020 - 2025, să producă deşeuri zero.

La ora actuală, România nu are taxă de deşeuri la groapa de gunoi, ci doar un tarif de 15 euro pe tonă perceput de către administratorii fiecărei gropi de gunoi.

Citit 3026 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.