Alegeri cu realităţi inversate la Fundeni

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* … coadă la urne şi incidente minore, spun autorităţile şi observatorii *

Cei 3.220 de cetăţeni cu drept de vot din comuna Fundeni au fost aşteptaţi, duminică, la urne, pentru a-şi alege primarul, în locul lui Ionel T. Toader, care a demisionat din motive de sănătate.

Localnicii au avut de ales între şase candidaţi: Mititelu Iosif (PC), Lupu Manuel (PSD), Potera Sorin (PNL), Vasile Nelu (PD-L), Popovici Alexandru (PAE) şi Zanfir Vasile (PNG-CD).

Pentru scrutinul de ieri au fost organizate patru secţii de votare, la Fundeni şi satele aparţinătoare - Hanu Conachi, Lungoci şi Fundenii Noi.

Spre deosebire de slaba participare la vot a românilor la ultimul scrutin electoral (cel europarlamentar), ieri, la Fundeni, lucrurile au mers… invers. Potrivit declaraţiilor locţiitorului preşedintelui Biroului Electoral, Violeta Neculai, la ora 12.00, ieri, prezenţa la urne era de 48 la sută. „Am trecut şi prin sate, iar la Hanul Conachi şi am văzut cum veneau oamenii la vot, ca la Ziua Recoltei”, ne-a spus Violeta Neculai.

Decedat, dar bine mersi

Tot o situaţie „inversă” faţă de incidentele tradiţionale înregistrate în zilele de vot a fost sesizată ieri. În satul Hanu Conachi, „un alegător care s-a prezentat să voteze a avut surpriza să constate că nu se mai afla pe listele permanente, fiind considerat… decedat! Situaţia a fost remediată, iar persoana respectivă a putut vota după ce numele său a fost inclus pe lista electorală suplimentară”, ne-a mai declarat Violeta Neculai.

O adevărată „realitate inversată” în condiţiile în care, în general, la alegeri, mulţi cetăţeni îşi descoperă numele rudelor decedate care figurează ca şi … electori!

„Până la orele prânzului nu a fost înregistrată nicio cerere pentru urna mobilă, deşi, conform legii, acestea trebuiau depuse până sâmbătă. Totuşi, noi am aşteptat în caz că, totuşi, va fi nevoie de acest lucru”, ne-a mai declarat locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral.         

Şi prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, care, ieri, se afla la birou, ne-a declarat că „deocamdată nu mi s-a semnalat nimic deosebit în legătură cu alegerile de la Fundeni. Chiar mă mir că nu e nicio problemă, având în vedere alegerile precedente”. 

Nici preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Fănel Spulber, nu a semnalat situaţii deosebite în raidul pe care l-a făcut, ieri, în comuna Fundeni. „La o singură secţie de votare s-a semnalat faptul că panoul electoral, pe care se aflau afişele candidaţilor, se afla în apropierea secţiei, motiv pentru care a fost îndepărtat. A mai fost un incident minor în legătură cu acreditarea unor jurnalişti, însă şi acesta s-a rezolvat”, a declarat Fănel Spulber. 

În rest, preşedintele Pro Democraţia a observat afluxul mare de votanţi, înregistrat dimineaţă (în jurul orelor 9.00), la o secţie de votare din Hanul Conachi unde „pentru că s-au pomenit cu aşa mulţi alegători deodată, au apărut ceva probleme – oamenii au stat la coadă, au apărut nemulţumiri când li s-a interzis să intre în secţie mai multe persoane decât numărul cabinelor de vot. Totuşi, s-a depăşit situaţia. O altă problemă a apărut în cazul câtorva cetăţeni care au cerut preşedintelui secţiei de vot să fie însoţite în cabină, pe motiv că nu văd bine. Aici mai apar discuţii despre ar trebui să însoţească persoana – un observator sau o rudă -, însă legea spune clar că persoana în cauză decide cine să o însoţească”, a încheiat Fănel Spulber.

Citit 1079 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.