ALEGERI 2016/ Informatizarea secţiilor de votare, pentru combaterea fraudei

ALEGERI 2016/ Informatizarea secţiilor de votare, pentru combaterea fraudei
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Începând cu alegerile din anul 2016, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune în aplicare un nou program de informatizare a secţiilor de votare. Potrivit noilor prevederi legislative, în cadrul alegerilor va funcţiona un sistem care creşte transparenţa şi viteza procesului de votare, dar şi împiedică tentativele de vot multiplu.

O primă modificare este legată de apariţia noţiunii de operator de calculator. "Până acum, alegătorii prezentau actul de identitate membrilor secţiilor de votare, însă din 2016 apare operatorul de calculator. Acesta va introduce codul numeric personal al alegătorului în calculator şi, odată cu introducerea datelor în această aplicaţie, operatorul de calculator va primi un semnal dacă persoana care s-a prezentat la vot este sau nu eligibilă. Astfel, se previne din start acel vot ilegal", a explicat Andi Mihalache, directorul filialei de Sud-Est a AEP.

Totodată, reprezentanţii AEP solicită primăriilor din judeţul Galaţi să comunice dacă au operatori de calculator, întrucât, conform prevederilor legale, secţiile de votare nu vor fi funcţionale fără persoanele care îndeplinesc această funcţie. "Este datoria primăriilor să identifice aceste persoane. Unităţile administrativ-teritoriale care încă nu au operatori de calculator sau nu au suficienţi sun:t Matca, Smârdan, Tuluceşti, Bereşti Meria, Jorăşti, Umbrăreşti, Priponeşti, Rediu şi Valea Mărului. Ca să vă dau un exemplu, la o unitate teritorial administrativă unde sunt cinci secţii de votare este obligatoriu să fie minimum şase operatori informatici instruiţi şi avizaţi de AEP şi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Totodată, operatorii identificaţi vor fi examinaţi de AEP şi STS. Pe lângă aceştia, trebuie identificaţi şi informaticieni, care se vor ocupa de gestionarea aplicaţiei informatice, dacă vor apărea probleme. Datele despre persoanele respective trebuie comunicate din timp, astfel încă noi să le instruim", a completat Andi Mihalache.

Alte modificări cu privire la organizarea alegerilor din anul 2016 ţin de alegerea preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare. "Conform Legii 208/2015 se prevede că la următoarele tipuri de alegeri, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va fi desemnat de AEP, prin tragere la sorţi din corpul experţilor electorali", a specificat directorul filialei de Sud-Est a AEP. Mai mult, se menţionează că alegătorii trebuie să ţină cont de faptul că pot vota în funcţie de arondare.

SĂ AVEŢI ÎN VEDERE! Nu puteţi vota fără cărţi de identitate valabile. PENTRU DETALII, CLICK AICI

Citit 3442 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2016 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.