GUNOIUL se ridică doar o dată pe lună, în unele localităţi din judeţul Galați. Rampa Rateş Tecuci se închide

GUNOIUL se ridică doar o dată pe lună, în unele localităţi din judeţul Galați. Rampa Rateş Tecuci se închide
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Dacă proiectul „sistem de gestionare a deşeurilor în judeţul Galaţi” nu va fi realizat până în 2017, comunele nu vor mai avea unde să îşi ducă gunoiul


În unele localităţi din judeţul Galați, gunoiul menajer se colectează de la populaţie doar o dată pe lună, arată un raport al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu. Potrivit acestuia, anumite primării nu au servicii corespunzătoare de colectare a gunoiului, din cauza costurilor foarte mari pe care trebuie să le plătească pentru ca deşeurile să fie transportate la groapa de gunoi Rateş Tecuci. Potrivit comisarului şef, Marian Mocanu, la momentul controalelor, în anul 2015, în şapte localităţi colectarea deşeurilor se făcea o dată pe lună, printre acestea numărându-se comunele Gohor şi Buciumeni.

„Situaţia este generată de faptul că, în prezent, cu excepţia a cinci comune limitrofe municipiului Galaţi, restul localităţilor sunt arondate la depozitul de deşeuri Rampa Rateş Tecuci, neexistând nicio staţie de transfer. În plus, la depozitul de deşeuri Rampa Rateş Tecuci se va sista depozitarea începând cu luna iulie 2017, la nivelul judeţului Galaţi nefiind deschise lucrările aferente unui nou depozit”, arată raportul.

Nu numai că primăriile plătesc bani mulţi, pentru ca anumite societăţi să preia deşeurile de la populaţie şi să le transporte până la Rampa Rateş, dar din iulie 2017 vor trebui să găsească o altă variantă pentru depozitarea gunoiului provenit de la localnici.

„Rampa Rateş Tecuci trebuie închisă, nu intră în discuţie acest lucru. Administratorul va fi amendat dacă va continua să depoziteze acolo gunoi. După această dată, iulie 2017, primăriile trebuie să găsească alt depozit pentru gunoi. Unde? Oriunde e mai aproape. Trebuie să ţinem cont că cei din Vrancea duc gunoiul tot la Rampa Rateş. Eu ştiu că administratorii Rampei Rateş au un fond pentru închidere a gropii la o bancă. Deci vor trebui să folosească bani din acel fond. Dacă nu sunt de ajuns şi intră în lucru proiectul de management integrat al deşeurilor al Consiliului Judeţului Galaţi, atunci vor fi ajutaţi şi de proiect. Costă mult să închizi o groapă. Sperăm că se va putea aplica pentru fonduri europene la Consiliul Judeţului şi să fie scoase la licitaţie, până la sfârşitul anului, lucrările de realizare a staţiei de transfer de la Târgu Bujor şi a depozitului de deşeuri de la Valea Mărului”, ne-a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, Cornel Hamza, proiectul „sistem de gestionare integrată a deşeurilor” este spre finalizare şi nu se aşteaptă decât apariţia ghidului solicitantului, pentru a putea atrage finanţare europeană.

CITEȘTE ȘI: Educaţia lasă de dorit: GUNOIUL de grajd - la maşina de gunoi, cel menajer - pe câmp

Citit 2078 ori Ultima modificare Duminică, 07 Februarie 2016 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.