Centrele de colectare a DEȘEURILOR RECICLABILE sunt peste tot. Galaţiul, un oraş de adunat GUNOAIE
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Centrele de colectare a DEȘEURILOR RECICLABILE sunt peste tot. Galaţiul, un oraş de adunat GUNOAIE
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* La peste un an de când directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului a cerut Primăriei să scoată centrele de colectare private în afara oraşului, Primăria tot nu are un proiect sau o strategie în acest sens *Potrivit municipalităţii, nu s-a găsit temeiul legal


A trecut peste un an de zile de când directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu, a cerut public Primăriei Galaţi să ia măsuri pentru ca societăţile care colectează deşeuri să funcţioneze în afara oraşului şi nu în cartiere.

Aceasta cataloga în octombrie 2014 oraşul Galaţi ca un oraş de adunat gunoaie, pentru că, cel puţin la vremea respectivă, 60 la sută dintre punctele de colectare se aflau în oraş.

În judeţul Galaţi sunt, potrivit datelor actuale ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului, 250 de puncte private de colectare a deşeurilor, dintre care 181 sunt în municipiu, în zone precum bulevardul George Coşbuc, Cartier Fileşti, străzile Traian, Frunzei, Nufărului, Ştefan cel Mare, Lozoveni, Vezuviului.

Aproape un an s-a făcut şi de când, potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, acesta a depus la Primărie un proiect care prevede mutarea punctelor de colectare. Pe lângă mizeria creată de centrele respective, reprezentanţii Ecosal susţin că operatorii economici nici nu transmit statisticile privind cantităţile colectate şi valorificate de deşeuri reciclabile de pe raza municipiului. Astfel, atunci când se trage linia, municipalitatea nu reuşeşte să atingă procentul de 15 la sută de reciclare impus de legislaţia de mediu. În 2015, din ianuarie până în noiembrie, totalul de deşeuri depozitate la groapa de gunoi Tirighina a fost de 98.114 tone, iar cantitatea de deşeuri reciclabile valorificată a fost de 3,4 mii tone de hârtie, plastic, metal, sticlă şi compost.

Proiect pierdut în spaţiu

În aprilie 2015, scriam că Serviciul Public Ecosal vrea o hotărâre de Consiliu Local care să-i oblige pe operatorii economici cu activitate de colectare a deşeurilor reciclabile să îşi mute punctele de lucru din oraş. În luna mai a anului trecut, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, proiectul era analizat de jurişti pentru a fi identificat temeiul legal în baza căruia ar putea fi adoptat.

„După această etapă, proiectele de hotărâri vor ajunge la direcţia de resort, pentru a fi întocmite documentele prevăzute de lege pentru promovarea lor în Consiliul Local. Apoi vor fi supuse dezbaterii în comisiile de specialitate ale Consiliului Local şi, dacă vor primi aviz favorabil, vor fi supuse votului în plen”, ne-a declarat atunci purtătorul de cuvânt la Primărie Galaţi.

În prezent, nici măcar iniţiatorul proiectului nu mai ştie ce s-a ales de proiect. Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, la momentul când s-a purtat discuţia pentru proiectul respectiv, "nu se găsea temeiul legislativ pentru o astfel de măsură".

Strategie în salubrizare, dar colectarea tot în oraş

La sfârşitul anului trecut, pe site-ul Primăriei a apărut pentru dezbatere o strategie de dezvoltare a salubrizării, în care sunt trecute în revistă actualele probleme ale sistemului de colectare, dar şi soluţii. Printre deficienţele actualului sistem, Primăria a identificat şi faptul că recipientele pentru colectarea deşeurilor sunt expuse vandalizării şi furtului.

Ca soluţie, Primăria vrea să dezvolte o nouă formă de colectarea a gunoiului, prin puncte de colectare subterană. Toate pubelele ar urma să fie îngropate şi astfel s-ar elimina posibilitatea extragerii deşeurilor reciclabile. Pe de altă parte, despre scoaterea centrelor private de colectare private din oraş tot nu se vehiculează nimic. În acest context, cel mai probabil centrele private de colectare vor mai sta câtva timp pe străzile Galaţiului.

Citit 4520 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2016 12:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.