Cât de important este Galaţiul pentru aleşii săi?

Cât de important este Galaţiul pentru aleşii săi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consilierii locali au votat, mai mult absenţi, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană * Planul are „valoare estimată” de 252.000 de lei şi greşeli… inestimabile de exprimare şi logică * Întrebări pline de nemulţumire şi răspunsuri de faţadă *

Revenim, aşa cum am promis, cu un material pe larg privind modul în care s-a aprobat, joi seară, de către Consiliul Local Galaţi, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU).

Vă reamintim despre ce este vorba. Galaţiul, alături de alte 12 municipii din ţară a fost inclus în aşa-numiţii poli de dezvoltare urbană, „rang” ce permite accesarea de fonduri europene în anumite condiţii. De pildă, Galaţiul poate accesa fonduri de 18,06 milioane euro, dacă are însă aprobat la nivel local PIDU.

Municipalitatea a decis ca acest plan să fie realizat de o firmă privată, Euroconsultants Corporation SA, în asociere cu SC Eurotec SA. Conform site-ului e-licitatie.ro, în urma unei licitaţii din martie, firma a oferit Primăriei Galaţi consultanţă şi asistenţă tehnică pentru realizarea PIDU, în baza unui contract de achiziţii publice cu o valoare estimată de 252.000 de lei.

„Galaţiul este un pilon de dezvoltare policentrică” *

Încă de acum câteva săptămâni, când firma de consultanţă a organizat o prezentare a PIDU la care nu a pus materiale informative la dispoziţia presei, "Viaţa liberă" a atras atenţia asupra câtorva probleme:

-    De ce primăria a decis ca PIDU să fie realizat de o firmă din afară, cînd administraţia locală are o direcţie de programe? 

-    De ce firma de consultanţă nu s-a ocupat mai mult de promovarea activităţii sale, în condiţiile în care scopul final este stabilirea unui plan de dezvoltare a oraşului şi identificarea unor proiecte prioritare pentru urbe? 

-    Reprezentanta firmei  Alina Manea, a spus că au fost interogaţi 194 de gălăţeni, cu ajutorul celor două universităţi din Galaţi. Ce relevanţă ar avea acest număr raportat la un oraş de 300.000 de oameni?

Aceasta din urmă a şi fost una din multele întrebări puse de Petru Alexe (PD-L),  unicul consilier local, care a demonstrat că şi-a făcut temele şi a studiat în amănunţime PIDU. Alexe a mai solicitat să i se spună cât a costat proiectul, de ce primăria nu l-a realizat cu oamenii proprii şi mai ales de ce nu s-a făcut o adevărată consultare publică şi nu au fost implicaţi şi consilierii locali.

„Măcar nouă să ne fi dat chestionare, că poate mai creşteau cei 194 de gălăţeni intervievaţi. Chiar suntem total ignoraţi, pentru ce am mai fost aleşi? Am citit raportul care cuprinde statistici şi exprimări interesante, precum «Galaţiul este un pilon de dezvoltare policentrică». Concluzia mea este că pentru nişte poveşti frumoase nu trebuia să se plătească atâţia bani”, a spus Petru Alexe

Petru Alexe a prezentat şi alte probleme, printre care una notabilă: „la pagina 37, Bucureştiul este reşedinţă de judeţ”…

Directorul Direcţiei de Programe şi Proiecte Europene, Costel Hanţă şi reprezentanta firmei de consultanţă, Alina Manea, au încercat să dea explicaţii, însă acestea nu l-au mulţumit pe consilierul local, totul transformându-se într-o ceartă. Au rămas în ceaţă şi motivele pentru care s-au intervievat doar 194 de oameni şi cât a costat proiectul şi în ce alte localităţi a mai realizat firma PIDU-ri…

Primarul Dumitru Nicolae a intervenit, apărând firma, iar viceprimarul Mircea Cristea a punctat: „dacă facem analiză pe text, este plin de greşeli, aşa este… dar vă spun că redactarea PIDU este necesară pentru a accesa fondurile europene. Acesta este mecanismul, astea sunt regulile”. Cristea a uitat însă să spună şi altceva: acest „mecanism” a costat 252.000 de lei, bani publici… 

Modificări misterioase pe ultima sută de metri

De la prezentarea de la începutul lunii a PIDU şi ce a ajuns, joi, la mapa consilierilor locali au existat ceva modificări. Şi este vorba chiar despre aspecte pe care şi "Viaţa liberă" le-a semnalat.

De pildă, la începutul lunii, printre proiectele prioritare se număra amenajarea Parcului Rizer, însă nu se spunea nimic despre faptul că acolo ar urma să se construiască noul sediul al Muzeului de Arte Vizuale. În materialul prezentat  consilierilor, expunerea de motive pentru amenajarea parcului are acum  un adaos: „În proximitatea parcului urmează a fi construit de către CJ un Muzeu, ceea ce contribuie suplimentar la valorificarea amenajării acestuia”.         

Dar au apărut şi alte modificări, referitoare la punctajele obţinute de fiecare proiect în parte. Firma de consultanţă a identificat 33 de proiecte, iar dintre acestea, în urma acordării unor puncte care indică importanţa şi impactul lor, au fost stabilite 9 priorităţi.

Asta, „la prima strigare”, adică la începutul lunii, pentru că, joi, la mapele consilierilor locali au rămas doar… şapte proiecte prioritare. Am descoperit şi cum de s-au împuţinat – două proiecte sunt, de fapt, acum „doi în unu”. Iniţial,  distincte, modernizarea Grădinii Publice şi a Parcului Rizer sunt incluse acum într-un singur proiect. Au mai fost comasate  construcţia unei parcări în Ţiglina I şi  amenajarea  unei parcări de TIR-uri în zona Calea Prutului.        

Şi punctajele s-au modificat: la începutul lunii cel mai important proiect părea „dezvoltarea tehnico-edilitară parc industrial” (27 puncte), acum acesta a „scăzut” cu 7 puncte şi a fost depăşit de proiecte ca reabilitarea şi modernizarea liniilor de tramvai şi carosabil de pe străzile Stadionului, Oţelarilor, Gh. Asachi, Frunzei (22 puncte) şi de proiectul Extinderea şi modernizarea centrelor socio-medicale „Sf. Spiridon” Galaţi, cel din Pechea şi de la Baia Comunală (21 puncte, „minus” un punct faţă de situaţia de la începutul lunii!).

După ce reprezentanta CJ Galaţi, Laura Angheluţă, s-a arătat total nemulţumită de punctarea slabă a unui proiect ce ţinea de judeţ – modernizarea clădirii din Domnească 91, adică a viitorului sediu al Euroregiunii! – acum proiectul s-a mai „împlinit” oleacă, crescând de la 15 la 17 puncte. Nu suficient ca să fie pe lista de priorităţi însă… 

Toate aceste modificări pot fi explicate fie prin faptul că proiectul este întocmit pe sistemul unui mare amatorism, fie că semnalele negative din presă şi nemulţumirile reprezentanţilor CJ chiar au condus la îndreptarea anumitor aspecte. Şi, conform prezumţiei de bună-credinţă, înclinăm să credem cea de-a doua variantă… 

Comentarii foto:

1 - Petru Alexe, singurul consilier care a luat atitudine împotriva PIDU

2 - Costel Hanţă şi Alina Manea au trebuit să dea răspunsuri consilierului PD-L

Citit 1005 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.