Tensiuni dezamorsate. Parlamentul României a ADOPTAT OUG 14 şi a RESPINS OUG 13

Tensiuni dezamorsate. Parlamentul României a ADOPTAT OUG 14 şi a RESPINS OUG 13
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cu 292 de voturi pentru, o abţinere şi trei parlamentari care nu au votat, Parlamentul României a adoptat, marți, OUG 14, ordonanţa care elimină OUG 13, adoptată la începutul lunii februarie şi care a scos în stradă sute de mii de români.

În şedinţa de plen de marţi, 21 februarie, parlamentarii au supus la vot ordonanţele de urgenţă 13 şi 14. Astfel, se poate spune că OUG 13 a fost eliminată definitiv, dar şi că ea nu va avea efecte asupra Codului penal şi Codului de procedură penală. Amintim că OUG 13 a fost motivul ieşirii în stradă a sute de mii de români, în ceea ce a fost cel mai mare protest de după 1989.

S-a cerut îngroparea "calului mort"

Anterior, deputaţii au avut dezbateri asupra celor două ordonanţe, USR cerând îngroparea "calului mort", adică OUG 13. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a apreciat că OUG 14 a fost dezbătută în regim de urgenţă, iar "restul sunt declaraţii politice".

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a cerut liderilor PSD şi ALDE, în speţă Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierului Sorin Grindeanu, să renunţe la orice atitudine care poate să se transforme într-un atac la justiţie. De asemenea, PNL a cerut majorităţii parlamentare să spună "transparent, predictibil şi cu fermitate", cum intenţionează să pună în acord deciziile CCR cu prevederile codurilor penale.

Comisiile îşi dăduseră avizul

Comisia Juridică din Senat a decis, luni, 20 februarie, în unanimitate, să acorde aviz negativ controversatei Ordonanţe 13. Chiar dacă acest aviz era pur consultativ, parlamentarii se pare că au ţinut cont de el. De altfel, până şi deputatul Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei şi iniţiatorul OUG 13/2017, a votat pentru eliminarea acesteia.

Astfel, deşi parlamentarii PSD au insistat în această perioadă că problema OUG13 a stat doar în lipsa de comunicare, s-a decis abrogarea ei definitivă, prin adoptarea OUG 14/2017. "Cerem liderilor PSD şi ALDE, dar şi premierului Sorin Grindeanu, să renunţe la orice atitudine care să se transforme într-un atac la adresa justiţiei", a transmis Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL.

Citit 1024 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2017 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.