BUGETUL României, analizat de VIOREL ȘTEFAN. Guvernul are emoţii în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene

BUGETUL României, analizat de VIOREL ȘTEFAN. Guvernul are emoţii în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Viorel Ştefan, Ministrul Finanţelor, se arată optimist în ceea ce priveşte încasările la buget şi menţinerea în ţinta de deficit. Singurele emoţii pe care le are sunt cele ce privesc absorbţia fondurilor UE, miza fiind 22 de miliarde de euro.

Birocraţia este, din punctul de vedere al lui Viorel Ştefan, principala problemă în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene. "Cred că este vorba despre birocraţie excesivă generată la nivel naţional şi nu cerută de CE, frică, comoditate, neasumarea răspunderii. Pot să vă spun că se lucrează pe procedurile de achiziţie publică pentru simplificarea acestora şi eliminarea blocajelor. Este vorba despre contestarea în instanţă a atribuirii contractelor publice, care blochează ani de zile proiectele. Cei nemulţumiţi pot depune contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Consiliul dă un răspuns, se poate semna contractul, iar cei nemulţumiţi de soluţia CNSC se pot adresa ulterior instanţei şi pot solicita şi despăgubiri", a declarat acesta.

O nouă criză, exclusă

"Evoluţiile pe plan mondial pot determina intrarea în recesiune, însă aşa cum arată imaginea la nivel global nu există motive de îngrijorare. Administraţia Trump se pregăteşte să relanseze economia SUA, iar la nivelul UE economia este în creştere. Brexitul nu cred că poate avea vreun impact, fiindcă în procesul de negociere ambele părţi vor fi foarte atente. Se va realiza un consens astfel încât să nu se blocheze economia. Mai mult chiar, unele companii din Marea Britanie ar putea să vină în România. Avem o fiscalitate redusă, stabilitate şi costuri încă reduse cu forţa de muncă, cu toate că această epocă este spre final", a conchis Viorel Ştefan.

Toată baza, în "dorul de casă"

Chestionat cu privire la legea salarizării unitare, Viorel Ştefan a explicat că 100 de lei în plus la salariu nu îi va convinge pe tineri să rămână în ţară. "În primul rând, trebuie să le oferim şansa unor câştiguri mai bune şi un nivel de trai civilizat, la fel ca în ţările europene: un sistem de educaţie mai bun, unul sanitar etc", a explicat ministrul Finanţelor.

Citit 1454 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2017 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.