Galaţiul atrage fonduri, România le pierde

Galaţiul atrage fonduri, România le pierde
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 25 de milioane de euro au intrat în judeţ * Doar 5 la sută din drumuri sunt la standard * Preşedintele Chebac pariază că le face pe toate! *

Câteva amănunte interesante, după lansarea proiectului de reabilitare şi modernizare a Drumului Judeţean DJ 251, Galaţi – Tecuci, pe sectorul km 24+000 – 53+350. Este al doilea proiect finanţat în judeţ din fonduri structurale, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, axa prioritară pentru îmbunătăţirea reţelei de transport, a precizat managerul de proiect, Eugen Chebac (foto), preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi.

Acest proiect are „cel mai mare buget pe infrastructură judeţeană de transport” din ţară, în jur de 70 milioane lei, adică 18 milioane euro”, a mai spus managerul. Primul  proiect, DJ 253, a avut un buget de 3,7 milioane euro.

Din 23 de luni necesare proiectului, 18 luni sunt prevăzute pentru lucrările de construcţie propriu-zisă. Lungimea de reabilitare: 29,35 km: Slobozia Conachi – 2,7 km, Cuza Vodă – 2,45 km, Pechea – 10,72 km, Costache Negri – 5,09 km, Cudalbi – 8,38 km. Şi urmează alte patru „proiecte de anvergură”, din fonduri structurale.

Fără căruţe pe şosea!

Georgeta Zaim, manager de proiect, director executiv al Direcţiei Drumuri – Poduri şi Monitorizare Servicii de Utilitate Publică, a explicat, pe sectoare, în ce va consta reabilitarea, în două sau trei straturi, a carosabilului, execuţia de şanţuri, inclusiv în afara localităţilor, reparaţia a 10 poduri pe acest traseu.

Se vor amenaja şi intersecţiile cu drumurile laterale, pentru a împiedica accesul căruţelor pline de noroi pe carosabilul asfaltat. Se vor realiza marcaje şi parapeţi longitudinali. În acest moment se desfăşoară procedura de licitaţie” pentru desemnarea constructorului, prin licitaţie publică internaţională.

La noi, da

În timp ce în ţară este reclamată slaba absorbţie a fondurilor externe, Galaţiul este un caz fericit: „Sunt bani, nu puţini. Dacă luăm şi DN2B, la nivelul judeţului Galaţi, am adus aproape 25 de milioane de euro nerambursabili. Pare o sumă mare, dar este insuficientă pentru nevoile judeţului şi pentru strategia pe care o avem de pus în aplicare până în anul 2013”.

Astfel, „în cel mai nefericit caz” se va încheia, la sfârşitul anului viitor, execuţia lucrărilor pe toate proiectele câştigate pe programe structurale la drumuri. Pentru semestrul doi din 2010 şi mai departe se vor căuta alte finanţări, căci fondul internaţional s-a terminat.

Drumurile sunt  reabilitate la standarde europene, însă „cei 42 de km pe care îi reabilităm la standard reprezintă doar 5 la  sută din reţeaua de drumuri judeţene”, spune preşedintele. Chebac are ambiţia să reabiliteze până la sfârşitul mandatului „cel puţin” 486 km de drumuri judeţene şi comunale.

Cum suntem în criză, iar fondurile atrase trebuie cofinanţate, acest lucru pare foarte greu, având în vedere „viteza” de până acum. Va intra preşedintele gălăţean în… Cartea Recordurilor?

Citit 806 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.