Sporuri aberante sau vânătoare de vrăjitoare?

Sporuri aberante sau vânătoare de vrăjitoare?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultima perioadă de timp, toate discuţiile referitoare la realizarea de economii de la bugetul de stat ajung, în cele din urmă, la salariile funcţionarilor publici. De la sugestia către miniştri, de a lăsa, la casierie, câte 20 la sută din salarii, premierul Emil Boc a ajuns acum să propună trimiterea în concediu fără plată, nu fără a uita să dea un termen-limită şefilor tuturor instituţiilor publice în vederea regândirii schemelor de personal…

Să adăugăm la asta dezvăluirile recente ale Corpului de Control al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) cu privire la o serie de sporuri acordate ilegal funcţionarilor publici din mai multe primării din ţară, gen spor de toxicitate sau de mobilitate (fără ca vreunul dintre funcţionari să vină în contact cu substanţe toxice ori să fie obligat la deplasări lungi), spor de dispozitiv (care, prin lege, se acordă doar angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor), dar şi spor de ... pensionare, „spor de condiţii”. 

Dincolo de a declanşa o vânătoare de vrăjitoare în domeniul funcţionarilor publici, am încercat să aflăm, pe căi oficiale, ce sporuri se acordă în cele trei instituţii publice din Galaţi, Prefectura, Primăria şi Consiliului Judeţean.

Din cele trei instituţii, doar ultima nu a dat publicităţii sporurile pe care le acordă, însă vom insista, să le aflăm măcar mai târziu, decât niciodată.

Disponibilitatea de a te trezi la orice oră se plăteşte

Deocamdată, la Prefectura Galaţi nu s-a primit nicio informare cu privire la eventuale reduceri de personal. Potrivit declaraţiilor prefectului judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, personalul numără în total în jur de 50 de oameni  şi „este insuficient”.

Un exemplu – la serviciul de avizare a hotărârilor consiliilor locale din judeţ lucrează doar 3 oameni, fapt care conduce la întârzieri. „Abia acum se dau avize de validare pentru hotărâri adoptate în iunie-iulie”, spune Claudiu Brânzan.

Cât priveşte sporurile acordate, acestea sunt următoarele: 

·    spor de vechime (diferenţiat, de la salariat la salariat), 

·    indemnizaţie de conducere – 30%, 

·    spor de antenă – 10%, 

·    spor de dispozitiv – 25%

·    spor de confidenţialitate – 8% (acordat doar salariaţilor care au acces la informaţii clasificate).

Trebuie spus că nu toţi angajaţii din Prefectură primesc aceste sporuri; de pildă, sporul de confidenţialitate este acordat doar pentru trei angajaţi, în timp ce, de pildă, subprefectul Paul Florea nu primeşte nici măcar sporul de vechime – lucru precizat chiar de dânsul.

De altfel, se pare că de la începutul anului, bugetul pentru plata personalului s-a redus, astfel încât multe sporuri, care se dădeau în trecut, au dispărut şi odată cu ele, şi „rotunjirea” salariilor.       

Să mai menţionăm că, în prezent, singurele sporuri legale sunt cuprinse în OG 6/2007, care se aplică până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare şi alte drepturi ale funcţionarilor publici,  sistem la care Guvernul lucrează încă… 

Astfel, conform OG 6/2007, sporul de vechime se acordă până în limita de 25 la sută, în funcţie de anii de muncă, astfel

·    5 la sută, pentru o vechime cuprinsă între 3 şi 5 ani,

·    10 la sută, pentru o vechime între 5 şi 10 ani,

·    15 la sută – 10-15 ani,

·    20 la sută – 15-20 ani 

·    25 la sută – peste 20 de ani.

Se mai poate acorda sporul de confidenţialitate (art. 15, alin.1), în cuantum de până la 15% din salariul de bază, sporul pentru condiţii vătămătoare (art. 16, alin. 1), care se acordă funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj. Acest spor, denumit şi „de antenă” se poate acorda în limita a 10 la sută din salariul de bază.

Nu am găsit în OG 6 nimic referitor la sporul de dispozitiv, care se acordă acum în Prefectură. Sporul de dispozitiv presupune practic disponibilitatea totală a salariatului de a participa la activităţi cu caracter extraordinar, de urgenţă şi pentru serviciul de permanenţă pe care îl asigură în interes public.

Astfel de sporuri s-au acordat, până în 2003, doar personalului Ministerului de Interne, însă o dată cu reorganizarea ministerelor de Interne şi Administraţiei Publice (OUG nr 63/2003), sporul a putut fi acordat şi celorlalţi salariaţi. În unele judeţe aceste sporuri se acordă funcţionarilor publici, în altele, ca Aradul sau Alba, sporul este contestat…

Primăria Galaţi – Indemnizaţii după buget

La Primăria Galaţi, lucrurile s-au schimbat faţă de anul trecut. Dacă în 2008 se acordau nu mai puţin de 17 sporuri, acum au mai rămas patru-cinci. Unele din sporuri par a fi identificate în urma unui concurs de imaginaţie – spor de noapte, sudură, xerox, stres, amabilitate, de ameninţare, de costum… iar lista poate continua.

Ce frumos sunau!

Hotărârea Consiliului Local nr.656 din decembrie 2007 privind aprobarea Contractului Colectiv de Muncă încheiat între primar şi Sindicatul Independent al Primăriei municipiului Galaţi prevedea o seamă întreagă de sporuri, prime şi indemnizaţii pentru funcţionarii publici - spor de amabilitate, un spor de solicitare neuropsihică, un spor de muncă vătămătoare la calculator, indemnizaţii pentru ţinută şi pentru hrană. De la începutul anului aceste drepturi mai mult nu se dau, iar funcţionarii au fost nevoiţi să le ceară în instanţă.

CCM încheiat între primar şi Sindicatul Independent al Primăriei municipiului Galaţi valabil în 2008 este singurul document privind drepturile funcţionarilor publici pe care l-am găsit pe site-ul Primăriei Galaţi. Articolul 32 prevedea acordarea de alte sporuri.

Noi am numărat 17 sporuri, fără a lua în calcul indemnizaţiile de conducere şi sporul de vechime. HCL prevedea:

·    spor de 25 la sută pentru orele lucrate în timpul nopţii,

·    sporul pentru orele suplimentare, dar şi spor de dispozitiv 25 la sută,

·    spor de confidenţialitate – 15 la sută.

·    spor de mobilitate – 15 la sută pentru consilierii juridici care reprezentau în instanţă instituţia,

·    spor de 15 la sută pentru personalul care lucra la reparaţii carosabil,

·    spor de 15 la sută pentru personalul care efectua suduri,

·    spor de 15 la sută pentru personalul care lucra la aparatele de multiplicat,

·    spor de 15 la sută pentru cei care lucrau cu tehnica de calcul, centrale telefonice şi arhivă,

·    spor de 10 la sută pentru fidelitate.

Relaţiile cu publicul nu sunt tocmai uşoare aşa că funcţionarii aveau prevăzute: spor de stres şi suprasolicitare neuropsihică de 15 la sută, spor de amabilitate în cuantum de 15 la sută.

Salariaţii care puteau fi supuşi în exercitarea funcţiei sau în legătură cu aceasta la violenţe, ameninţări, calomnii, desemnaţi prin dispoziţie a primarului, puteau beneficia şi de un spor de până la 15 la sută.

Mai erau prevăzute un spor de dificultate de până la 50 la sută, un spor de audit - 25 la sută, spor de control financiar preventiv - 25 la sută şi, în fine, spor de aplicarea Legii nr. 10/2001 de până la 50 la sută.

Contactul prevedea primă de aniversare, de Paşti şi de Crăciun în cuantum total de un salariu mediu brut pe economie, o indemnizaţie de hrană în cuantumul a 10 lei pe zi, indexată trimestrial cu indicele de devalorizare a monedei naţionale.

Pentru o ţinută decentă salariaţii primeau anual echivalentul a două salarii medii brute pe economie. Iar la pensionare, puteau beneficia de 1-3 salarii medii brute pe economie, în funcţie de vechimea în instituţie.

Bani pe hârtie şi spor de stat pe scaun

Primarul Dumitru Nicolae ne-a prezentat marţi lista sporurilor de care, în prezent, beneficiază mai mult pe hârtie funcţionarii din Primărie:

„Indemnizaţia de dispozitiv de 25 la sută, nu s-a plătit. De anul acesta nu se mai plătesc nici orele suplimentare, nici sporul de 50 la sută corespunzător treptei de salarizare şi suplimentului acesteia. Indemnizaţia pentru ţinută nu s-a mai plătit de anul trecut”.

„Au rămas în picioare sporul pentru condiţii vătămătoare de zece la sută, sporul de vechime de 5-25 la sută, indemnizaţiile de conducere, sporul de complexitate pentru auditori - 25 la sută, spor control financiar preventiv şi stimulente între 500 şi 1.200 de lei pentru personalul de la impozite şi taxe. Salarii de merit se plătesc doar la 15 la sută din personal. Mai sunt şi drepturile stabilite prin acord colectiv, şi premiile de 10 la sută”, ne-a declarat Nicolae.

Edilul a stat la discuţii la începutul acestei săptămâni cu cele două sindicate din Primărie încercând să le explice situaţia. Sindicatele au obţinut deja în instanţă câteva sporuri pe care municipalitatea nu le-a putut achita. Edilul a glumit amar la discuţia cu sindicaliştii, spunându-le că în curând ar putea cere şi… spor de stat pe scaun.

În Primăria Galaţi lucrează 450 de persoane.

Spor de conducere

Cum am observat că „numitorul comun” al celor două instituţii este sporul de conducere, am vrut să vedem cam care este raportul. Astfel, din cei 50 de oameni angajaţi la Prefectură, cinci primesc spor de conducere, am aflat de la purtătorul de cuvânt al prefecturii, Petrica Paţilea.

„În primăria municipiului Galaţi sunt 59 de persoane care încasează indemnizaţia de conducere şi 473 de persoane care au funcţii de execuţie”, ne-a răspuns şi purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole.

Făcând raportul, la Prefectură, angajaţii care primesc sporul de conducere reprezintă 10 la sută din totalul salariaţilor, iar la Primărie, 11,09 la sută. Poate nu spune cineva care ar fi procentul la o societate particulară. 

Guvernul şi instanţa

La începutul anului, Guvernul a cerut primăriilor să menţină fondul de salarii la nivelul anului trecut. Tot Executivul a venit însă în iunie şi a dispus, prin OUG 71, plata drepturilor câştigate de personalul bugetar în instanţă.

Emil Boc a impus ca plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009, să se realizeze după o procedură de executare eşalonată, începând din 2010 până în 2012.

Anca Melinte

Citit 1667 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.