Un an la Consiliul Judeţului

Un an la Consiliul Judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Raport de activitate la finalizarea primului an de mandat/ iunie 2008 – iunie 2009” a fost pus la dispoziţia consilierilor judeţeni de către preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac. Ar fi fost mai uşor de înţeles… în cuvinte, raportul fiind unul destul de sec.

Şi, dincolo de ceea ce ar putea spune cei care lucrează cu preşedintele sau preşedintele despre performanţa sa managerială, trebuie să te mulţumeşti cu cifre, necomparate - sau… incomparabile? - cu cele din anul anterior. Şi, pe lângă datele statistice referitoare la preşedinte, o mare parte din raport este despre activitatea direcţiilor, cu acţiuni de tot felul, de la funcţionarea „Protecţiei de tip rezidenţial” în Protecţia Copilului, la „Moluşte în arte şi arhitectură”,  de la Grădina Botanică.

Munca din spatele statisticii

Aflăm că, între iunie 2008 şi iunie 2009, consilierii s-au întrunit în 16 şedinţe, din care 3 extraordinare. Dintre cele 244 de hotărâri adoptate, 201 au avut la bază proiecte de hotărâre iniţiate de preşedintele Chebac, ceea ce ridică un semn de întrebare asupra imaginaţiei şi viziunii consilierilor pe de o parte sau a centralizării deciziilor, pe de alta. Consilierii judeţeni au iniţiat numai 3 hotărâri, restul de 40 fiind de rutină: au fost iniţiate de Comisia de validare.

Raportul vorbeşte însă şi despre activitatea comisiilor de specialitate. Discutarea corectă la comisii face ca în plen hotărârile să treacă fără probleme. Lucru care ţine şi de  prezenţa preşedintelui la lucrările pe comisii. Comisiile au  analizat 208 proiecte pentru care s-au dat 488 de avize.

În raport, preşedintele remarcă „buna colaborare” între comisii şi aparatul de specialitate al Consiliului. Aparat care - foarte important! - spune raportul, a acordat consultanţă, la cerere, consiliilor locale: la proiecte, pentru consultanţă juridică, identificarea surselor de finanţare, redactare cereri de finanţare etc.

În trimestrul II 2008 preşedintele a soluţionat 79 de petiţii, iar în semestrul I 2009, 55 de petiţii.

Intervenţiile preşedintelui CJ

Preşedintele CJ a avut 706 intervenţii în şedinţele de plen şi a făcut nouă amendamente. De asemenea, a dat 564 dispoziţii: de la numirea membrilor comisiilor de licitaţie şi numirea reprezentanţilor CJ în comisii de evaluare a ofertelor pentru achiziţii publice de produse – treabă de răspundere şi… putere,  la schimbarea numelui şi prenumelui unor persoane.

Foarte importantă a fost înfiinţarea Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, asociaţie cu personalitate juridică, cu sediul la Galaţi, menită să atragă fonduri mari prin programe de finanţare transfrontaliere. Membri, alături de CJ Galaţi, sunt consiliile judeţene din Tulcea şi Brăila, precum şi consiliile raionale Cahul şi Cantemir, alături de Consiliul Regional Odessa.

CJ Galaţi a participat ca membru fondator la constituirea Asociaţiei „Euroregiunea Marea Neagră”, asocierea CJ cu Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor, asocierea cu consiliile locale Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Şendreni pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare – Serviciul Regional APA Galaţi etc.

Buget excedentar pe 2008

Bugetul anului trecut a avut un excedent de 6.643.700 lei, repartizat apoi în fondul de rulment. S-a înregistrat o creştere a veniturilor şi cheltuielilor cu 129,58 la sută faţă de bugetul iniţial. 222.038 lei au provenit din concesiuni şi închirieri.

În semestrul II al anului trecut şi în semestrul I al acestui an CJ a făcut investiţii pentru sine şi consilii locale din judeţ: 157.131.600  lei, respectiv 68.772.400 lei în acest an.

S-a menţinut şi îmbunătăţit situaţia în Sistemul de Management al Calităţii prin susţinerea a 24 audituri de calitate în cadrul structurilor CJ.

Întreţinerea, mai scumpă decât investiţiile

Pentru drumuri şi poduri au fost alocaţi anul trecut 4.000.000 lei din fonduri proprii, 6.600.000 lei proveniţi din TVA şi 25.700.000 lei de la Guvern. Din aceste fonduri, doar 8.439.000 lei au intrat în investiţii, iar 27.861.000 pentru lucrări de întreţinere. Se vede că avem ce întreţine!

Explicaţie foto: Preşedintele Chebac a înmânat Raportul la şedinţa din 31 august

Citit 913 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.