ANCHETE | Licitaţie în prelungiri pentru staţia de epurare din ”Cantemir”

ANCHETE | Licitaţie în prelungiri pentru staţia de epurare din ”Cantemir”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

”Am şansa de a locui în Cartierul Dimitrie Cantemir, unde staţia de epurare care trebuia făcută nu s-a făcut. Ştiu că aţi votat în Consiliul Local ca să se facă. Sper să se facă, pentru că ne umplem de… ştiţi dumneavoastră ce. Eu locuiesc la parter şi nu mai suport! Toate dejecţiile din „Cantemir” se duc în acea fosă septică. La început aţi adus două motoare care s-au ars, fiind înlocuite cu două pompe submersibile, una funcţionând şi una nu”, reclama, în primăvara acestui an, în plenul şedinţei Consiliului Local, Gabriel Florea.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, SC Edas Exim SRL din Bucureşti şi Asocierea SC Arcif AG SA – SC Proconstrind SRL – SC AEG Tehnology SRL sunt ofertanţii care îşi dispută, în prezent, contractul pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare ape uzate din cartierul Cantemir. Conform documentelor, municipalitatea a decis să prelungească perioada de evaluare a ofertelor până pe 7 ianuarie 2018.

La finele lunii septembrie, la şedinţa Consiliului Local, aleşii au aflat că staţia de epurare care ar fi trebuit să existe acolo face obiectul a două dosare, unul la Judecătorie, unul la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Poveste veche

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, povestea staţiei de epurare a început în august 2005, când Primăria condusă de Dumitru Nicolae a încheiat contractul cu SC Unicom pentru realizarea acestei investiţii. Potrivit documentului prezentat acum aleşilor, „în perioada 2006-2009 au fost achiziţionate echipamentele şi utilajele aferente staţiei de epurare, dar lucrările nu au fost recepţionate, întrucât nu au fost puse în funcţiune. În anul 2012 s-a constatat la amplasament că staţia de epurare lipsea”.

Mai exact, în iulie 2012, primarul Marius Stan dezvăluia că s-a plătit ceva ce nu există: „Vorbim de încasări în valoare de peste 2,3 milioane de lei din totalul de 3 milioane, pe care Unicom le-a făcut. A încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării, în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află nimic!”.

„Ca urmare, municipiul Galaţi a făcut plângere penală împotriva SC Unicom, şi se fac demersuri pentru recuperarea contravalorii staţiei de epurare. La această dată există dosarul nr. 6106/P/2012 aflat pe rolul Judecătoriei Galaţi şi dosarul nr. 96/P/2014 aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în documentul de pe masa consilierilor.

Pentru că, totuşi, cartierul avea nevoie de o staţie de epurare, în 2015, Primăria a organizat două licitaţii pentru achiziţia şi montajul unei microstaţii de epurare, cu o valoare estimată de 483.870 de lei, dar, în lipsa ofertelor, au fost anulate.

Problema a fost moştenită de primarul Ionuţ Pucheanu, care a supus votului aleşilor hotărârea privind construcţia unei noi staţii de epurare.

De ce e nevoie de epurare

„Apele uzate menajere nu sunt epurate, ele fiind deversate direct în râul Siret. Staţia de pompare provizorie este realizată din ţeavă metalică, echipată cu o pompă submersibilă, cu plutitor. În aceste condiţii, pentru a răspunde exigenţelor legale privind condiţiile de deversare a apelor uzate într-un emisar natural, proiectantul a stabilit soluţia de epurare a apelor uzate menajere, provenite de la locuinţele existente în cartierul Cantemir. La solicitările repetate ale Gărzii de mediu Galaţi, municipiul Galaţi a demarat procedurile pentru realizarea unei noi investiţii - Staţie epurare ape uzate cartier Dimitrie Cantemir, (lângă Gospodăria de apă), care este dimensionată să deservească cele 15 blocuri existente”, se arată în hotărârea votată de Consiliul Local.

Vestea bună este că, din valoarea rămasă de executat, 3.116.352 de lei cu TVA, o finanţare de 2.960.131 de lei cu TVA va veni de la bugetul de stat, iar bugetul local al Galaţiului va contribui doar cu 156.221 de lei.

Durata de realizare a staţiei de epurare este de 24 de luni. Rămâne de văzut când va fi încheiat contractul şi când vor demara lucrările.

Citit 3687 ori Ultima modificare Marți, 03 Octombrie 2017 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.