Şcoala declaraţiilor politice

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, pe vremuri, erau colegi de alianţă, de minister şi au fost chiar şi colegi în cadrul Consiliului Judeţean Galaţi, astăzi, deputaţii Victor Paul Dobre (PNL) şi Mircea Toader (PD-L) sunt adversari politici.

Ca atare, fiecare are câte o cu totul altă concepţie cu privire la propunerile legislative. Iată ce crede fiecare despre una din cele mai actuale legi, având în vedere deschiderea, astăzi, a anului şcolar, dar şi asumarea, de mâine, a răspunderii guvernamentale şi pe legea educaţiei.        

PNL: Ne-au trebuit 20 de ani să ne întoarcem înapoi

Deşi a recunoscut că nu este un mare specialist în domeniul învăţământului, deputatul PNL de Galaţi Victor Paul Dobre nu s-a abţinut să comenteze unul din principiile noii legi a învăţământului, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, mâine.

„Din câte pricep, fără să fiu un mare specialist, pe viitor, bacalaureatul se va da în aceleaşi condiţii în care l-am dat şi eu acum 40 de ani… De fapt, aşa cum l-a dat şi doamna Andronescu, sau domnii Miclea, Hârdău… nu ştiu de Adomniţei, că este mai tânăr… Dacă ne-au trebuit 20 ani ca să bâjbâim să ne întoarcem înapoi, nu e în regulă deloc…”, a comentat Victor Paul Dobre.

Liberalul şi-a amintit, apoi, despre cât de bine pregătiţi erau elevii gălăţeni, în ’91-’92, când au fost în vizită, în Franţa, în cadrul relaţiilor de prietenie dintre Galaţi şi regiunea Aquitaine. Pe atunci, liceenii gălăţeni au fost lăudaţi de francezi cât de bine instruiţi sunt, iar când Dobre a discutat cu gazdele că statul român vrea să schimbe sistemul educaţional, i s-a răspuns „să nu faceţi o asemenea prostie!”.

PD-L: controlul administraţiei locale în şcoli       

Pe de altă parte, deputatul PD-L Mircea Toader susţine ideea potrivit căreia „descentralizarea trebui să coboare la nivelul şcolii, adică vorbim de un consiliu de conducere, compus din reprezentanţi ai administraţiei locale, profesori şi părinţi. Directorii şcolilor vor fi numiţi de acest consiliu, prin decizia primarului, urmând ca, pe criteriile stabilite de MEC, să aibă un contract de management. Cât priveşte discuţiile privind depolitizarea învăţământului, că directorul este numit de primar şi de CL, care au o anumită culoare politică, trebuie reţinut că în numirea directorului un rol important îl au profesorii şi părinţii, care reprezintă două treimi din consiliul de conducere”, a spus Toader.

Acesta a prezentat şi alte aspecte care, spune el, vor îmbunătăţi sistemul de învăţământ: obligativitatea ca elevii să petreacă câte două ore pe zi, la şcoală, sub supravegherea profesorilor, pentru a-şi face temele, responsabilitatea locală de a stabili 20 la sută din curricula şcolară sau cumularea de discipline (decizie luată la propunerea profesorilor gălăţeni), prin care „un profesor de matematică poate preda, la nivelul ciclului elementar, la ţară, şi fizică, şi chimie, un profesor de română, poate preda şi română şi o limbă străină, unul de biologie poate preda şi geografie, deci discipline complementare”.

Citit 641 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.