Gigacaloria s-a SCUMPIT. Pierderile din reţelele CALORGAL, aproape 40 la sută
Foto: ”Viața liberă”, Anca Melinte

Gigacaloria s-a SCUMPIT. Pierderile din reţelele CALORGAL, aproape 40 la sută
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

De la 1 noiembrie, gălăţenii rămaşi în sistemul centralizat de termoficare vor plăti, pentru căldura care va ajunge în caloriferele lor, mai mult decât au dat în februarie şi martie. Aleşii au aprobat acoperirea parţială a pierderilor induse de furnizarea energiei termice, rămase din iarna trecută, dar şi pierderile tehnologice în reţelele de distribuţie, pe care Calorgal le va înregistra în această iarnă.

De la 1 noiembrie, gigacaloria va fi cu 10 lei mai scumpă, însă doar pentru cei rămaşi în sistemul centralizat de încălzire. Aşa cum v-am informat deja, consilierii locali au stabilit că preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 200,69 lei/Gcal inclusiv TVA, în condiţiile în care, în februarie, când a fost aprobată precedenta majorare, preţul era de 190,21 lei/Gcal inclusiv TVA. În schimb, subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ a rămas la fel ca în februarie, de 270,24 lei/Gcal inclusiv TVA.

Consiliera locală PMP Nicoleta Badiu a întrebat dacă, în raport cu alte oraşe, gălăţenii plătesc mai mult sau mai puţin pe gigacalorie. "Preţul pe care populaţia îl achită la nivelul municipiului Galaţi este sub media naţională. Sunt oraşe cu mult mai mici care facturează de la cetăţeni cu peste 380 de lei pe gigacalorie. Avem, în schimb, un preţ mare de producere, 470,93 lei/Gcal, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă că efortul asupra bugetului local este unul considerabil", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Dispute

Dispute a stârnit proiectul de hotărâre privind acoperirea parţială a pierderilor, în sumă de 3,5 milioane de lei, induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie, în sistem centralizat. Decizia era necesară în vederea justificării avansului acordat Calorgal, în perioada ianuarie - martie 2017. Consiliera locală independentă Simona Vreme a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost reluată furnizarea agentului termic în această iarnă. "Pierderile rămâneau în sarcina celor de la Calorgal", i-a răspuns edilul.

Aleşii au avut nelămuriri şi în privinţa proiectului prin care se aprobau pierderile tehnologice de energie termică în reţelele de distribuţie a SC Calorgal. "Sunt pierderi pe care orice transportator şi le asumă. Sunt pierderi pentru că temperatura se mai pierde pe întreaga lungime a ţevilor, sunt pierderi la transferul în punctele termice, sunt pierderi tehnologice normale, asumate de absolut toată lumea!", a explicat primarul.

Conform deciziei aleşilor, pierderile tehnologice aprobate se ridică la 37,4 la sută, reprezentând diferenţa dintre energia termică cumpărată şi cea consumată efectiv. Trebuie spus că, în balanţa "pagubelor", cel mai greu atârnă cele din reţeaua din cartierul Dunărea, unde se înregistrează cele mai multe apartamente nelocuite, dar şi cea mai mare cantitate agent termic "risipit" pe traseul dintre punctul termic şi bloc.

Cel mai probabil, aceasta va fi ultima iarnă în care autorităţile vor mai furniza energie termică în sistem centralizat. La acest moment, au rămas în sistem mai puţin de 20.000 de consumatori, în condiţiile în care în sezonul rece 2015-2016 erau branşate 36.000 de apartamente.

Citit 5589 ori Ultima modificare Luni, 30 Octombrie 2017 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.