Cinci colegii tehnice din Galaţi, în pericol să-şi piardă titlurile

Cinci colegii tehnice din Galaţi, în pericol să-şi piardă titlurile
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Dintre cele opt colegii tehnice din judeţul nostru, mai bine de jumătate, respectiv cinci instituţii de învăţământ, sunt în pericol să li se retragă titlul, devenind simple licee, din cauza rezultatelor slabe la examenul de Bacalaureat.

Deşi cele mai multe dintre ele au dobândit titlul de colegiu în anul 2000, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să aplice prevederile unui ordin din 2013 - "Metodologia de acordare a titlului de colegiu pentru unităţile de învăţământ preuniversitar". Există acolo o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinească respectivele instituţii de învăţământ, începând de la vârsta unităţii, dotările, performanţele corpului profesoral, proiecte cu finanţare externă, dar şi rata de promovare la examenul naţional de Bacalaureat. Respectivul ordin mai prevede că, o dată la cinci ani, colegiile sunt reevaluate şi, dacă nu îndeplinesc criteriile respective, li se revocă titlul, devenind licee.

Anul acesta se împlinesc fix cinci ani de la emiterea ordinului respectiv, iar Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor şcolare din toată ţara să efectueze această reevaluare şi să trimită rapoartele la Bucureşti.

De la inspectoarea generală Mioara Enache, am aflat că, într-adevăr, s-au reevaluat toate colegiile din judeţul Galaţi, pe toate cele trei filiere - teoretică, tehnologică şi vocaţională - şi că, din nefericire, cinci dintre colegiile tehnice nu îndeplinesc criteriul legat de procentul de promovare la Bacalaureat. Este vorba de Colegiul "Paul Dimo" (Energetic), Colegiul de Alimentaţie şi Turism "Dumitru Moţoc", Colegiul "Aurel Vlaicu" (Metalurgic), Colegiul "Radu Negru" şi Colegiul "Traian Vuia" (Auto). Celelalte trei colegii tehnice care nu sunt în pericol să-şi piardă titlul sunt Colegiul  Economic "V. Madgearu", Colegiul "Elena Doamna" şi Colegiul de Economie şi Agricultură din Tecuci.

"Nu ştim nimic concret, dacă li se va retrage sau nu titlul celor cinci unităţi. Cert este că ni s-a cerut această situaţie şi s-a întocmit şi o listă cu precizări suplimentare, prin care s-a stabilit ca rata de promovare pe ultimii trei ani la colegiile tehnice să fie de peste 50 la sută. Deocamdată, se strâng încă datele din toată ţara. Vom vedea dacă se va lua o decizie finală şi care va fi aceea. Îmi pare rău pentru cele cinci instituţii, dacă vor pierde titlul", a spus Mioara Enache.

Am încercat să discutăm cu doi dintre directorii unora dintre cele mai vechi colegii tehnice din Galaţi. Mirela Niţă de la "Paul Dimo" ne-a spus că ştie de această situaţie, dar nu vrea să comenteze mai mult.

La Colegiul "Traian Vuia", am vorbit cu directorul Gelu Homner, care s-a arătat nemulţumit de situaţie, mai ales că rata de promovare a instituţiei pe care o conduce este foarte apropiată de pragul impus de minister, adică peste 48 la sută. "Sunt necăjit, pentru că la noi se munceşte foarte mult pentru a ajunge la această rată de promovare. Sper ca, totuşi, la decizia finală să se nuanţeze şi să se ia în calcul colegiile care sunt aproape de pragul impus. Mai ales că noi avem o foarte mare căutare printre absolvenţii de gimnaziu şi o bună absorbţie pe piaţa muncii a elevilor care termină aici", spune Gelu Homner. Acesta mai spune că situaţia e cumva nedreaptă, având în vedere că elevii de la profil tehnologic, care vin, de fapt, să înveţe o meserie, dau bacalaureat la fel cu cei de la teoretic, astfel că rezultatele nu au cum să fie bune în asemenea condiţii.

Citit 8795 ori Ultima modificare Joi, 20 Septembrie 2018 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.