În ciuda frigului şi a ninsorii, mii de gălăţeni au participat la slujba de Bobotează
Foto: Iulia Kelt

În ciuda frigului şi a ninsorii, mii de gălăţeni au participat la slujba de Bobotează
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În ciuda frigului şi a ninsorii, peste 2.000 de gălăţeni s-au adunat pe Faleza Dunării pentru a participa la slujba de Bobotează, oficiată, ca în fiecare an, de ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos.

După finalizarea slujbei, ÎPS Casian a sfinţit apa din cele 12 butoaie pregătite special pentru această ocazie, iar apoi, conform tradiţiei, a binecuvântat mulţimea adunată pe Faleza Superioară a Dunării.

După finalizarea slujbei, ÎPS Casian al Dunării de Jos a coborât pe Faleza Inferioară pentru a arunca în apele fluviului crucea de lemn. În timp ce pe Faleza Inferioară se pregătea aruncarea crucii, iar înotătorii erau deja gata de a se arunca în apele fluviului pentru a o recupera, gălăţenii au uitat, pentru câteva minute, de cele sfinte şi au încercat să ajungă cât mai repede la agheasmă. Jandarmii i-au rugat insistent pe cei prezenţi să nu se mai împingă, dar au fost câţiva cetăţeni care nu au ţinut cont de nimic. Până la urmă, cordoanele de jandarmi au reuşit să facă faţă mulţimii, astfel că ordinea a fost restabilită, iar gălăţenii au reuşit să îşi umple sticlele cu apă sfinţită.

În tot acest timp, pe malul Dunării se pregătea aruncarea Crucii Sfinţite. Anul acesta s-au înscris în cursă 17 înotători, dintre care doar 15 au primit aviz medical. Până la urmă, doar 11 şi-au făcut curaj şi s-au aruncat în apele reci ale fluviului pentru a recupera crucea aruncată de ÎPS Casian al Dunării de Jos. Aceasta a fost prinsă de Ioan Pîrlog, un ieşean în vârstă de 26 de ani. Tânărul a venit în oraşul nostru pentru a petrece Revelionul şi a decis să rămână şi pentru Bobotează. Ioan, care este fotbalist în Liga a IV-a la Viitorul Hârlău, a sărit pentru prima oară în Dunăre pentru a prinde Crucea. "Este prima oară când particip. O să păstrez Crucea amintire. Nu îmi doresc decât sănătate. Sper să îmi poarte noroc, să promoveze echipa", ne-a spus câştigătorul.

La final, toţi înotătorii au primit binecuvântarea ÎPS Casian. "Aruncatul crucii este un obicei frumos, o tradiţie deosebită. Dincolo de arhaicul acestui eveniment, trebuie să rămânem cu esenţialul sărbătorii de Bobotează, care încheie sărbătorile Naşterii Domnului, care prevesteşte ziua Sf. Ioan şi ne gândim la toţi cei care îşi regândesc viaţa lor prin taina sfântului Botez, rugându-l pe Dumnezeu să ne dea sfinţie, binecuvântare, curăţenie şi multă sănătate", a spus ÎPS Casian Crăciun.

Citit 4878 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2019 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.