UPDATE. O nouă avertizare de Cod Roșu. Se vor semnala : GRINDINĂ de MARI dimensiuni, vijelie puternică, descărcări electrice frecvente, averse torențiale

UPDATE. O nouă avertizare de Cod Roșu. Se vor semnala : GRINDINĂ de MARI dimensiuni, vijelie puternică, descărcări electrice frecvente, averse torențiale
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

UPDATE, marți, 4 iunie 2019 | Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod Roșu, valabil de la ora 13,50 până la ora 14,40. Avertizarea vizează localitățile Berești-Meria, Berești, Cavadinești și Suceveni. Se vor semnala : GRINDINĂ de MARI dimensiuni, vijelie puternică, descărcări electrice frecvente, averse torențiale ce vor cumula 40...50 l/mp


Zeci de case inundate în urma unei ploi torențiale (FOTO) | Ploile torențiale au adus necazuri în județul Galați. Localitatea Corod a avut cel mai mult de suferit. Aici, pârâul Corozel a ieșit din matcă și apa s-a revărsat în curțile oamenilor. Oamenii s-au văzut cu curțile pline de apă murdară, care, în scurt timp le-a pătruns și în case.

”Eu stau de 50 de ani aici și nu am văzut așa ceva. A plouat tare de tot și ne-a inundat. Am avut apă și în casă, iar curtea este plină”, ne-a spus un localnic. Pe strada de lângă pârâul Corozel, toate curțile s-au transformat în piscine. Oamenii s-au văzut neputincioși în fața puhoaielor, mulți dintre ei preferând să plece din propriile locuințe.

”S-au autoevacuat 170 de persoane. Nu s-au înregistrat, din fericire, victime”, ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. În sprijinul oamenilor au fost trimiși 50 de pompieri, mai multe autospeciale, două motopompe de mare capacitate, 20 de pompe remorcabile, două motopompe transportabile și trei bărci. Dacă în zona pârâului încă se lucra, chiar și după miezul nopții, la evacuarea apei, pe alte străzi din Corod apa se retrăsese, în urma ei rămânând munți de noroi. Localnicii, majoritate persoane în vârstă, ridicau din umeri și încă aveau puterea să spună că sunt mulțumiți că au scăpat cu viață.

”A fost apa de un metru și jumătate în curte. S-a retras, dar în casă este prăpăd”, ne-a spus un bărbat, care ne-a invitat să ne arate casa. Noroiul a acoperit covoarele de pe jos, iar podeaua începuse deja să se scorojească. ”Bine că am scăpta cu viață și că vine vara. Se usucă, dar nu știu cum vom mai putea locui aici pentru că este multă umezeală. Nu are cine să ne ajute”, a completat bărbatul.

”A fost o rupere de nori în amonte și un vârf de viitură pe pârâul Corozel, ceea ce a dus la inundarea părții de jos a localității Corod. Au fost inundate 63 de case. Se lucrează la capacitate mărită pentru evacuarea apei”, a completat Eugen Chiriță. Apa s-a scurs, iar pârâul care a făcut prăpăd și a revenit în matcă. În urma lui însă, pe un pod, au rămas munți de peturi și de gunoaie, ceea ce arată că neglijența umană poate pune umărul la un dezastru.

Citit 12206 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.