Primăria caută idei urbanistice pentru Faleză şi Valea Ţiglinei

Primăria caută idei urbanistice pentru Faleză şi Valea Ţiglinei
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Primăria Galaţi pune la bătaie premii totale de 20.000 de euro pentru câştigătorii concursurilor de idei şi soluţii urbanistice pentru două dintre cele mai importante zone ale Galaţiului, Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei. Concursurile, care vor dura 14 săptămâni, vor începe oficial în săptămâna 1-7 iulie, când va fi publicat pe SEAP regulamentul de concurs. Proiectele câștigătoare vor sta la baza elaborării planurilor de modernizare și investiții pentru cele două zone.

Primarul Ionuţ Pucheanu şi arhitectul-şef al Primăriei, Dragoş Buhociu, au lansat ieri, într-o conferinţă de presă, două concursuri de idei/soluţii urbanistice, pentru reamenajarea Falezei Dunării şi a zonei cunoscute ca Valea Ţiglinei. "Vorbim de una dintre cele mai cunoscute zone ale Galaţiului, Faleza Dunării, şi de o alta, uitată de toţi şi de toate, Valea Ţiglinei, care am vrea să devină o a doua Grădină Publică a oraşului", a spus primarul, care a amintit că Primăria a mai lansat o dată un concurs de soluţii, pentru Inelul de Rocadă, dar care "nu a avut prea mult succes". "Ne dorim să amenajăm nu doar spații moderne, ci și spații în care turiștii, dar și cetățenii să-şi poată petreace timpul liber, să creăm ambientul cel mai potrivit, atractiv atât pentru noi, cei care locuim aici, cât și pentru cei ce vin să ne viziteze", a mai spus primarul.

Premii tentante

"Aceste concursuri de idei reprezintă o iniţiativă destul de rară la nivelul României, doar la Cluj şi Oradea mai fiind lansate astfel de demersuri. Concursul va dura 14 săptămâni, în prima dintre ele, 1-7 iulie, urmând să publicăm pe SEAP regulamentul de concurs. Vom face informări prin toate canalele de comunicare, pentru a-i atrage pe cât mai mulţi arhitecţi şi urbanişti din ţară. Vor exista şi premii pentru fiecare concurs în parte - 6.000 de euro pentru premiul I, 3.000 de euro pentru premiul II şi 1.000 de euro pentru premiul III - astfel încât aceste concursuri să fie atractive pentru arhitecţi, urbanişti şi pentru studenţii-arhitecţi. Juriul va fi alcătuit din reprezentanţi ai Universităţii "Dunărea de Jos", mediului de afaceri, Primăriei, Ordinului Arhitecţilor din România, Registrului Urbaniştilor, Universităţii de Arhitectură "Ion Mincu" şi ai mediului guvernamental. Ne propunem ca, în jurul datei de 1 octombrie, să vă invităm la vernisaj, unde vor fi expuse toate proiectele înscrise în concurs, nu doar cele câştigătoare. Ulterior, anumite idei sau poate întregul proiect vor deveni bază pentru planuri urbanistice zonale, care, apoi, vor duce la studii de fezabilitate", a afirmat arhitectul-şef Dragoş Buhociu, menţionând că nu va fi vorba doar de "nişte linii trase frumos".

Cerinţe minimale

Proiectele pentru Faleza Dunării vor trebui să aibă în vedere zona de la Trecere Bac până la Palatul Navigaţiei, cu o lungime de circa 3 km şi cu o lăţime care variază de la apă şi până la taluzul Falezei Superioare inclusiv, cu "zoom" pe câteva zone special alese şi cu punerea în valoare a sculpturilor de metal. În ceea ce priveşte Valea Ţiglinei, este vorba despre o suprafaţă de peste 20 de hectare, care include Parcul Cloşca şi râpa de lângă el, stadionul "Dunărea", Baza sportivă "Siderurgistul", Uzina de apă şi terenurile de tenis de lângă Turnul TV. "Vor fi proiecte cu valori poate de zeci de milioane de euro. Nu ne dorim să construim de o manieră brutală, vrem integrarea celor două stadioane într-un hub de petrecere a timpului liber, care să mai cuprindă, de exemplu, cinematograf şi o zonă de concerte în aer liber. Ne mai gândim, pentru zona Falezei, la parcări construite efectiv în mal", a mai spus Ionuţ Pucheanu, adăugând că Primăria va impune nişte cerinţe minimale proiectelor ce vor participa la concurs.

Citit 6000 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2019 10:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.