Parcul de Soft, în moarte clinică
Foto: Bogdan Codrescu

Parcul de Soft, în moarte clinică
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Înfiinţat în anul 2004, într-o clădire aparţinând companiei Navrom Centru de Afaceri, Parcul de Tehnologie a Informaţiei din Galaţi a fost primul de acest fel din ţară. Situat într-o clădire complet renovată şi cablată pentru servicii de IT şi internet de mare performanţă, Parcul de Soft (aşa cum este el cunoscut) s-a vrut a fi, şi chiar a fost o bună perioadă de timp, un incubator de afaceri, dar şi o rampă de lansare pentru firmele de IT locale, precum şi un "magnet" pentru giganţi gen IBM, Microsoft, Siemens. Acum, Parcul de Soft este obligat să se restructureze într-un mod dramatic şi este practic în pragul desfiinţării. Clădirea este foarte aproape să fie cumpărată de la Navrom - Centru de Afaceri de către Universitatea "Dunărea de Jos", care îşi va extinde astfel spaţiile şi utilităţile Facultăţii de Medicină.

Parcul de Soft a fost înfiinţat cu 15 ani în urmă, atunci când prim-ministru era Adrian Năstase. Un rol important în deschiderea la Galaţi a primului astfel de parc din România l-a avut ministrul de atunci al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Dan Nica. Parcul s-a constituit ca iniţiativă a consorţiului format din Consiliul Judeţului Galaţi, Consiliul Local Galaţi, Universitatea "Dunărea de Jos" şi SC Navrom - Centru de Afaceri SA Galaţi. Consorţiul a desemnat ca administrator al parcului SC Cons Management Parc de Soft SRL Galaţi, societate care are ca asociaţi Consiliul Judeţului şi Consiliul Local.

Firmele din parc, "puse pe goană"

"Parcul de Soft din Galaţi, înfiinţat pe vremea lui Năstase cu surle şi trâmbiţe, se desfiinţează, pe tăcute, fiindcă nu am văzut articole în presă care să trateze acest subiect. Eu am închiriat spaţiu în acea clădire la începutul lunii august, iar acum sunt nevoit să îl eliberez, deoarece proprietarul (Navrom) face ample lucrări de renovare. Mi s-a oferit mai întâi un alt spaţiu în aceeaşi clădire, iar acum am aflat că, de fapt, clădirea va fi transformată în sediu pentru Universitate, aşa că va trebui să-mi caut în altă parte. În acte, Parcul de Soft există în continuare, însă, practic, firmele care funcţionau acolo au fost "puse pe goană" prin înştiintare de reziliere a contractelor. Cred că este un subiect care ar merita investigat, fiindcă pare un abuz: Parcul de Soft a fost înfiinţat pentru a veni în sprijinul firmelor gălăţene din domeniu, iar ceea ce se întâmplă acum este exact împotrivă”, ne-a scris pe adresa de mail a redacţiei gălăţeanul Traian Enache.

Administratorul Igor Bejan: "Se reziliază contractele"

Contactat de „Viaţa liberă”, administratorul Parcului de Soft, Igor Bejan, ne-a confirmat că situaţia evoluează destul de rapid, şi nu în sensul dorit acum 15 ani. Principala cauză o constituie acumularea a peste 400.000 de euro datorii către Navrom - Centru de Afaceri. Din 37 de firme-chiriaşi din parc, vor rămâne doar zece, iar celelalte vor pleca sau au plecat deja. Firmele rămase îşi vor desfăşura activitatea la un singur nivel al clădirii, la parter. Pentru cât timp, încă nu se ştie. Cele cinci etaje ale clădirii sunt în curs de recompartimentare pentru nevoile viitorului proprietar. "Adunarea generală a acţionarilor a decis restructurarea, iar noi vom rămâne la parter. Am făcut solicitarea pentru o nouă clădire, unde chiria să fie mai ieftină. Am avut cea mai bună încărcare istorică, 37 de firme, dar nu toate sunt aşa cum trebuie. Am anunţat firmele din parc că se reziliază contractele şi le-am oferit opţiuni: maximum zece pot rămâne să lucreze în spaţiile de la parter, iar ceilalţi pot veni din nou în parc, când vom fi într-o nouă clădire. Săptămâna viitoare ar trebui să se ştie ce firme rămân în parc. A mai fost stabilită o dată anterioară, care a fost depăşită, încă suntem la capitolul numărat", ne-a declarat Igor Bejan.

El ne-a confirmat că datoria Parcului de Soft către Navrom - Centru de Afaceri este de 2,111 milioane lei, aproximativ 450.000 de euro. "Marea majoritate a datoriei provine din faptul că noi plătim chirie şi utilităţi pentru 3.200 mp, în timp ce jumătate din acest spaţiu este administrativ (holuri, spaţii conferinţe). Este la mijloc şi o datorie istorică a noastră, nişte creanţe care care s-au adunat în timp, nu au fost create acum. 

Universitatea caută un imobil pentru Facultatea de Medicină

Este foarte posibil ca, în cel mult câteva săptămâni, clădirea (fostului) Parc de Soft să fie cumpărată de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, pentru extinderea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Conf. univ. dr. ing. Cezar Bichescu, prorector cu activitatea economică, investiţii şi relaţii internaţionale al universităţii de stat gălăţene, ne-a confirmat că UDJG caută un sediu pentru studenţii medicinişti gălăţeni şi că au fost luate în calcul mai multe variante, inclusiv Casa Roşie de lângă Inelul de Rocadă.

"Universitatea și-a prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2019 achiziția unui imobil ce va deservi Facultatea de Medicină și Farmacie din Galaţi, în vederea majorării cifrei de școlarizare la această facultate, în contextul în care cererea este foarte mare. Imobilul ce va fi achiziționat trebuie să corespundă necesităților facultății, conform legislației in vigoare. Nu se pune problema unei preluări a unei clădiri, ci achiziția uneia. În ceea ce privește Parcul de Soft, ne dorim continuarea proiectului în anumite condiții, astfel încât acesta să devină unul de succes în Galati. Nu se pune problema ieșirii din consorțiu a Universității și nici închiderea Parcului de Soft, ci a eficientizării și implicării active a Universității prin Departamentul de Transfer Tehnologic, astfel încât să existe partea de transfer tehnologic", a declarat conf.univ.dr.ing. Cezar Bichescu.

Achiziţia, până la finalul anului

Clădirea Parcului de Soft este doar una din opţiunile pe care Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi le-a studiat pentru extinderea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. "S-a făcut un studiu de piață până la momentul actual și se iau în calcul mai multe variante. Acestea sunt în analiză și, în funcție de raportul calitate-preț, dar și de îndeplinirea condițiilor specifice, se va alege clădirea care corespunde. Decizia urmează a fi luată după analiza amănunțită a soluțiilor identificate. Estimăm un termen de maximum două săptămâni pentru decizie și apoi se vor demara procedurile legale pentru achiziţie. Finalizarea achiziției se va face până la finele anului 2019, dacă sunt îndeplinite condițiile legale și nu apar situații neprevăzute", a declarat conf. univ. dr. ing. Cezar Bichescu, prorector cu activitatea economică, investiţii şi relaţii internaţionale al Universităţii "Dunărea de Jos".

Citit 8272 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2019 12:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.