Eminescu, dat cu var, în loc să fie reabilitat!

Eminescu, dat cu var, în loc să fie reabilitat!
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Să-mi crape obrazul de ruşine când poeţi din mai multe ţări s-au fotografiat, la începutul Festivalului internaţional de poezie "Antares", lângă statuia, cumplit de crăpată la bază, a lui Eminescu.

Vorbe frumoase, "nepereche", tot spunem, dar nu este demarată procedura, ieftină, o injecţie cu o răşină care să-i prelugească viaţa marmurei afectate şi de poluarea cu CO2. Ceea ce strămoşii au făcut pe banii lor, noi nu putem măcar păstra!

Se cunoaşte povestea furtului cu repetiţie al mânei muzei din grupul statuar Eminescu, prima statuie din ţară a Poetului, sculptată de Frederic Storck. Amintesc şi ruşinea de dinainte de 1989, când un vandal a murdărit cu catran zona genitală a muzei.

Ei, acum, s-a întâmplat altă nefăcută, şi asta numai din simţ gospodăresc. Numai că gospodărie plus necunoaştere conduc la catastrofe. Am fost anunţaţi, de către un cititor care îşi plimba seara copiii, că un vandal a aruncat cu vopsea, "pictând" un graffiti chiar pe spatele statuii de marmură din Parcul Eminescu! Ei bine, nişte oameni gospodari de la Primărie au ajuns în acea seară cu o găleată cu var. Var care afectează marmura!

Probabil că, mai departe, alţi gospodari vor "poliza" varul, aşa cum s-a petrecut în mai 2013 cu statuia "Femeia pe valuri", posibil simbol al Galaţiului-port, lucrare a cunoscutului sculptor Constantin Baraschi (există şi o replică în Germania). Atunci, la iniţiativa unui primar gospodar, bronzul statuii a fost "răzuit" de oamenii Ecosal, iar specialiştii au protestat că nu fuseseră consultaţi înainte, pentru că lucrarea "impietează grav asupra valorii sculpturii", lăsată fără stratul protector de oxid.

În mod asemănător, acum ceva timp, după ce am reuşit, împreună cu regretatul general Neculai Staicu Buciumeni, să-l determin pe primar să comande ridicarea obeliscului, prăbuşit, de la mormântul celui mai important primar gălăţean, un voluntar gospodar s-a gândit să protejeze marmura chipului împotriva unei ciuperci, acoperind-o pur şi simplu cu vopsea duco gri! Specialiştii ştiu că, sub vopsea, ciuperca are un mediu mai bun pentru o dezvoltare rapidă…

De asemenea, şi cele două statui de pe sediul Prefecturii, din marmură de Carrara, realizate tot de Frederik Storck, au avut parte de "tratamentul" cu var, nu cu foarte mulţi ani în urmă.

Citit 3937 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.