Ameninţată cu moartea de doi minori din anturaj

Ameninţată cu moartea de doi minori din anturaj
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cazul fetei de la Schela, care imediat după sărbătorile de iarnă a început să primească mesaje de ameninţare pe telefonul mobil, trimise printr-o aplicaţie specială care permite anonimizarea interlocutorilor, a atras atenţia, încă o dată asupra pericolelor la care sunt supuşi tinerii care au telefoane mobile. Părinţii şi bunicii fetei au depus o plângere, la începutul lunii ianuarie, la poliţie, iar oamenii legii, în urma cercetărilor, au stabilit că cei care o ameninţau pe fata de 13 ani sunt doi minori, unul de 13, celălalt de 15 ani, care au vrut să facă o glumă. Acum, când s-a stabilit ce s-a întâmplat, atât poliţiştii, cât şi autorităţile locale şi conducerea şcolii din Schela susţin că părinţii ar trebui să fie mai responsabili şi să verifice mai atent ce aplicaţii folosesc minorii.

Cazul fetei de 13 ani din Schela a fost făcut public la începutul lunii ianuarie, atunci când bunicul ei a susţinut că fata primise peste 700 de mesaje de ameninţare. După ce au făcut propriile verificări, rudele minorei au ajuns la concluzia că cel care ar fi putut trimite mesajele, folosind o aplicaţie special creată pentru trimiterea unor texte anonime, este un vecin care are vedere directă spre camera fetei. Bărbatul acuzat a negat încă de atunci că ar fi implicat, lucru pe care l-a spus şi poliţiştilor care făceau anchetă în caz. Acum, după mai multe zile de cercetări, poliţiştii au ajuns la concluzia că vecinul acuzat nu are nicio implicare, mesajele fiind trimise de doi minori. „În urma investigaţiilor, poliţiştii au identificat prezumtivii autori ai infracţiunilor de ameninţare şi hărţuire, a căror victimă a fost adolescenta de 13 ani. Este vorba despre doi minori, de 13 şi 15 ani, ambii din anturajul victimei. Cei doi au declarat în faţa poliţiştilor că totul a fost o joacă, nu au dorit să facă rău victimei şi nu au conştientizat implicaţiile legale ale faptelor lor”, ne-a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Rudele încă nu cred

Chiar dacă cei doi minori au recunoscut în faţa poliţiştilor că au vrut să facă o glumă cu amica lor, rudele fetei încă nu cred că doar ei au fost implicaţi, recunoscând totodată că seria mesajelor s-a oprit încă de acum o săptămână. „Eu nu cred că aceştia nu au avut ajutorul unui adult. Eu cred totuşi că ei nu aveau cum să trimită acele mesaje, care erau în timp real. Până acum, poliţia şi-a făcut foarte bine treaba şi am încredere că vor continua cercetările pentru a stabili cu exactitate cine mai este implicat. Telefonul nu mai este la nepoata mea, iar mesajele au încetat de duminica trecută”, ne-a povestit Florin Milea, bunicul fetei ameninţate.

Bărbatul crede în continuare că vecinul, pe care l-a acuzat încă de la începutul lunii ianuarie, este implicat în acest caz. „Dacă la finalul anchetei se va stabili că nu el este vinovat, eu o să îmi cer scuze”, a adăugat Florin Milea.

Cel vizat de acuzaţii susţine în continuare că nu este vinovat. „Eu nu am avut nicio legătură cu mesajele. Nu ştiu despre ce aplicaţie este vorba. Eu deja l-am dat în judecată pe vecinul meu, pentru defăimare”, ne-a spus bărbatul.

Din glumă în tragicomedie

Aplicaţia folosită de adolescenţi, care permite trimiterea de mesaje anonime este administrată din Germania, iar în momentul instalării cel care o descarcă trebuie să confirme că are peste 17 ani. Aşadar, cei trei adolescenţi şi-au instalat aplicaţia ilegal, iar asta este o reală problemă printre cei de vârsta lor. Tocmai de aceea, la şcoala la care fata învaţă au avut loc chiar şi lecţii speciale legate de siguranţa pe internet. „În luna decembrie am avut o lecţie despre siguranţa pe internet. Noi am luat toate măsurile necesare pentru a-i proteja. Avem paznic angajat, am montat camere de supraveghere pentru ca pe viitor să nu mai existe astfel de situaţii. Dar şi părinţii ar trebuie să fie mai atenţi la ce aplicaţii au copiii în telefoane”, ne-a declarat Luiza Simona Dumitraşcu, directoarea şcolii din Schela.

Tot către părinţi arată şi primarul localităţii. „E grav că s-a ajuns la acest lucru. Şi eu, ca părinte, îi sfătuiesc să nu mai lase copiii nesupravegheaţi. Telefoanele acestea fac mai mult rău decât bine. Părinţii ar trebuie să verifice ce aplicaţii folosesc minorii pentru că, din păcate, acestea pot fi mai nocive decât par”, ne-a spus Maricel Petrea, primarul din Schela.

Cazul a fost, în mare parte, elucidat. Conform legii, minorul de 13 ani nu va răspunde penal, iar cel de 15 va răspunde limitat, dar doar dacă se va dovedi că a avut discernământ atunci când a decis să trimită acele mesaje de ameninţare. Oricum, acest caz atrage atenţia asupra faptului că părinţii, pentru a-şi proteja copiii de pericolele din mediul on-line, ar trebui să verifice mai atent ce aplicaţii folosesc aceştia şi ce programe au instalate în telefoanele mobile.

Citit 5324 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2020 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.