Coşmar pentru bătrânii de la căminul ”Sf. Ilie”, dosar penal pentru conducere

Coşmar pentru bătrânii de la căminul ”Sf. Ilie”, dosar penal pentru conducere
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Continuă coşmarul bătrânilor din centrul de îngrijire "Sf. Ilie". Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a prelevat până acum peste 150 de probe din cămin, atât de la persoanele vârstnice, cât şi de la personalul angajat. Până acum, zece teste au ieşit negative, iar 36 sunt pozitive, restul probelor fiind încă în lucru. În acest timp, bătrânii din centru au mare nevoie de ajutor medical, stau neschimbaţi şi nu-şi mai primesc medicamentele, pentru că nu are cine să se ocupe de acest lucru. Între timp, administratoarea căminului, care este internată în spital, s-a ales cu dosar penal şi este cercetată pentru zădărnicia combaterii bolilor.

Conform datelor DSP, încă 100 de oameni aşteaptă cu sufletul la gură să afle dacă au luat sau nu virusul de la administratorii căminului unde sperau să îşi trăiască, în linişte, bătrâneţile. "Au fost testaţi 129 de vârstnici şi, anterior zilelor de sâmbătă şi duminică, au mai fost testaţi încă 11. La momentul actual, din personal, au fost testate 12 persoane, trei negative şi nouă pozitive. La azilanţi sunt 27 de persoane pozitive, din care două au decedat, şi şapte negative. Restul testărilor sunt în lucru", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cei confirmaţi au fost transferaţi la spitale, iar cei care aşteaptă rezultatele îşi duc, cu greu, zilele. Rudele nu mai pot veni la ei, personalul este foarte puţin şi face faţă cu greu situaţiei. "Problema este lipsa de personal. Nu reuşesc să facă faţă două fete, noi suntem mulţi. Sunt oameni care nu sunt schimbaţi de două zile, cu pampers pe ei. Medicaţia nu ni se dă sau ni se dă aiurea, nu mai avem nicio asistentă, sunt doar două infirmiere şi ele săracele dau medicamentele cum se orientează. Dimineaţă nu am primit pastile, dar aseară nu. Mâncare ni s-a dat astăzi, şi dimineaţă, şi la prânz. Plângea fata asta de la bucătărie, este singura care a mai rămas, face mâncare pentru 150 de inşi. Nu este uşor şi ea este singură. Nu a mai venit nimeni, am sunat la 112 şi mi s-a spus să aştept un telefon. Mi s-a dat într-adevăr un telefon şi mi s-a spus că s-a rezolvat, dar nu s-a rezolvat nimic!", ni s-a plâns, telefonic, un bătrân internat în centru.

În timp ce oamenii stau în condiţii greu de descris şi aşteaptă cu sufletul la gură să afle dacă sunt sau nu infectaţi, autorităţile anunţă că administratoarea, care este internată în spital, s-a ales cu dosar penal. "Pe data de 7 aprilie, s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, dosarul cu nr. 2149/P/2020, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicia combaterii bolilor, constând în aceea că directorul Căminului pentru persoane vârstnice "Sf. Ilie" Galaţi, care a intrat în contact cu o persoană reîntoarsă în ţară dintr-un stat aflat pe lista celor cu peste 500 de cazuri confirmate cu infecţie cu coronavirus, nu a luat toate măsurile legale, continuându-şi activitatea în cadrul centrului, fapt ce a dus la infectarea a mai multor persoane vârstnice", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Vom vedea rezultatul anchetei, dar, pentru o corectă informare, trebuie să precizăm că pe data de 20 martie, când soţul directoarei a revenit în România, Turcia nu era în "zona galbenă", care impunea izolarea la domiciliu, fiind introdusă din 21 martie. Ce-i drept, asta putea ridica un semn de întrebare pentru familia care administrează centrul.

 

Citit 6516 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2020 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.