Angajată de spitalele pe care trebuie să le evalueze pentru DSP Galați
Foto: Marian Calestru

Angajată de spitalele pe care trebuie să le evalueze pentru DSP Galați
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Focarul de coronavirus de la Spitalul Județean Galați aduce în prim-plan o situație aflată, dacă nu la limita legii, cel puțin în afara oricărui principiu moral. Epidemiologul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, dr. Mariana Ioan, are încheiate și contracte de prestări servicii cu patru dintre spitalele pe care trebuie să le evalueze anual, din partea DSP Galați, pentru autorizarea sanitară. Medicul acuzat afirmă că nu face nimic ilegal și spune că timpul îi permite să aibă, concomitent, și un serviciu cu normă întreagă, dar și patru contracte de colaborare.

La începutul săptămânii trecute, venit în vizită la Spitalul Județean din Galați, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirma că ancheta epidemiologică în legătură cu focarul de coronavirus din unitatea sanitară nu a fost făcută. ”Dacă ne gândim că epidemiologul de la DSP Galați este și epidemiologul spitalului și mai are contract în alte trei spitale, cred că este o problemă”, afirma ministrul Sănătății, lunea trecută.

Declarațiile oficialului sunt confirmare și de datele publicate pe site-ul DSP Galați. Aici, se poate constata faptul că dr. Mariana Ioan, care conduce Compartimentul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Galați, a avut, anul trecut, un salariu de 207.912 de lei, pentru o normă de șapte ore pe zi.

Totodată, dr. Ioan este și persoană fizică autorizată, prestând servicii de consultanță medicală. Mai exact, din declarația de interese a doctorului Mariana Ioan se poate observa că, în 2019, a avut încheiate contracte de consultanță cu cinci spitale din județul Galați: Spitalul CFR – pentru care a primit suma de 42.000 de lei; Spitalul Județean – pentru care a primit suma de 132.000 de lei; Maternitatea ”Buna Vestire” – pentru care a primit 36.000 de lei; Spitalul de Copii – cu un contract în valoare de 53.760 de lei (pentru anul acesta, Spitalul de Copii are încheiat contract cu un alt medic epidemiolog - n.red.); Spitalul din Târgu Bujor – cu un contract de 36.000 de lei. Suma astfel rezultată se adaugă salariul de la DSP Galați.

Un singur medic, cinci activități simultane

Problema nu constă însă în suma câștigată din aceste contracte, cât în faptul că ne putem întreba, pe bună dreptate, dacă este posibil, fizic, pentru un singur om, să aibă o slujbă cu normă întreagă și alte patru contracte de colaborare, în același timp. Mai mult, care sunt standardele profesionale la care poți desfășura o astfel de activitate - de o importanță strategică - atunci când trebuie să te împarți concomitent în cinci locuri?

Semne de întrebare planează și asupra integrității profesionale a unui demers de acest tip. Potrivit conducerii DSP Galați, dr. Mariana Ioan monitorizează, ca reprezentant al acestei instituții, spitalele din județul Galați. Tot ea evaluează aceleași unități medicale în vederea autorizării sanitare. În același timp însă, dr. Ioan primește și sumele de bani amintite de la unele dintre aceste spitale. 

Situația a ajuns acum subiect de dezbatere pe plan național, ca urmare a mediatizării făcute de vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Totuși, această stare de fapt nu este una nouă, ci datează deja de ani buni la Galați.

O situație de incompatibilitate?

”În 2019, un audit efectuat de Ministerul Sănătății la DSP Galați a scos la iveală apariția unei situații de incompatibilitate în activitatea doctorului Mariana Ioan și a unei asistente de la DSP Galați. Ne-a fost impusă atunci măsura de a le solicita persoanelor în cauză să opteze pentru calitatea pe care doresc să o păstreze: fie medic epidemiolog în cadrul DSP Galați, respectiv asistent medical în cadrul DSP Galați, fie medic care prestează servicii de consultanță medicală pentru spitale, respectiv asistent medical aflat în relații contractuale cu diverse spitale. Le-am notificat și le-am dat un termen pentru a-și prezenta opțiunea. Asistenta s-a conformat și a rămas angajată a DSP Galați, dar doamna doctor Ioan ne-a trimis o contestație a acestor măsuri, considerându-le ilegale”, a declarat, pentru ”Viața liberă”, dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galați.

Conducerea instituției spune că a solicitat de două ori și un punct de vedere, în această chestiune, de la Agenția Națională de Integritate, dar răspunsul venit din partea agenției a fost că dr. Ioan nu se încadrează, conform Legii 166/2010, în categoria personalului contractual prevăzut de acest act normativ.

”Nu fac nimic ilegal”

Am contactat-o pe dr. Mariana Ioan, pentru a obține un punct de vedere în legătură cu această situație. ”Tot ce se întâmplă este un atac împotriva mea. Eu am aviz de liberă practică, iar legea îmi dă voie să mă înființez ca persoană fizică autorizată. Îmi plătesc taxele și impozitele și nu fac nimic ilegal. Nici în conflict de interese nu mă aflu, deoarece activitatea de consultanță a spitalelor este cu totul altceva față de activitatea de medic epidemiolog de la DSP Galați. Ofer consultanță spitalelor, la cererea acestor unități medicale, dar o fac în timpul meu liber și în zilele de concediu de odihnă. Timpul liber îmi permite să le fac pe amândouă. Problemele sunt, de fapt, altele. Suntem foarte puțini medici epidemiologi (patru medici epidemiologi și doi medici rezidenți - n. red.), iar din februarie lucrăm câte 13-14 ore pe zi. Orele suplimentare nu ne sunt plătite în întregime și nici nu ne putem lua zile libere, așa cum prevede legislația muncii. Suntem epuizați, psihic și fizic, iar acum suntem și beșteliți”, a precizat dr. Mariana Ioan.

Foto: Declarații de interes și de avere ale doctorului Mariana Ioan/ dsp-galati.ro

Citit 9712 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2020 02:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.