Fără grătare de Florii şi de Paşte. Unde-i lege nu e loc de interpretări

Fără grătare de Florii şi de Paşte. Unde-i lege nu e loc de interpretări
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Noua Hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie 2021, prevede în continuare interzicerea desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Dat fiind faptul că acest nou act normativ are aplicabilitate inclusiv de Florii (25 aprilie) și de Paște, care în acest an se suprapune cumva și cu ziua de 1 Mai, este limpede că, cel puțin în spațiile publice, în locuri special amenajate, nu vor sfârâi grătarele cu scrumbii sau mititei.

Una dintre cele mai frecventate zone de către gălățeni în scop de grătar și chiar de picnic este Pădurea Gârboavele, situată la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ și aflată în administrarea Serviciului Public Județean de Administrarea a Domeniului Public și Privat (SPJADP) Galați. Pentru a lămuri cum stau exact lucrurile, am stat de vorbă cu directorul general al acestui serviciu, aflat în subordinea Consiliului Județean (CJ), Cătălin Popa. "Accesul în pădure este permis în stare de alertă doar pentru drumeții și ciclism. Este mai mult decât evident că este interzisă formarea de grupuri în jurul grătarelor, în condițiile în care nu s-ar putea asigura distanțarea și nici dezinfectarea. În acest sens, noi, încă de anul trecut, am îndepărtat partea mobilă a grătarelor amplasate în pădure, practic grătarul propriu-zis. Oamenii au înțeles și nu au mai venit, iar cei puțini care s-au încumetat să încerce au fost avertizați de personalul nostru de pază, au renunțat și au plecat", ne-a precizat șeful SPJDAP.

În mod similar, accesul la Balta Zătun, o altă zonă de agrement aflată în administrarea CJ, este permis doar pescarilor sportivi. Dincolo de riscul mai mult decât evident al unor petreceri câmpenești nelalocul lor în pandemie, unele neclarități rămân. Astfel, nu putem să nu ne întrebăm cu ce ar fi mai periculoasă utilizarea grătarului de către persoane care locuiesc în aceeași gospodărie decât servirea mesei pe o terasă în prezența altor cinci persoane din alte familii, sau participarea la o demonstrație cu 100 de persoane. Probabil că, în condițiile pandemiei, mai bine suflăm și în iaurt decât în... grătarul încins.

Citit 5474 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.