”Iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea preţuri uriaşe la energie”, avertizează preşedintele CA al celui mai mare consumator de energie din ţară

”Iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea preţuri uriaşe la energie”, avertizează preşedintele CA al celui mai mare consumator de energie din ţară
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

”Iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea preţuri uriaşe la energie, fabrici care se închid şi oameni care rămân în beznă şi frig, pentru că nu îşi vor putea plăti facturile, dacă Guvernul nu ia de urgenţă măsuri”, a afirmat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro Slatina, într-un interviu acordat Agerpres.


În acest moment este haos pe piaţa de energie şi ce e mai rău abia de acum încolo va veni, crede el. Schema de compensare a facturilor este, de fapt, "o fraudă a banului public de dimensiuni colosale", pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori. "Băieţii deştepţi" din energie încă există şi câştigă miliarde din bani publici, susţine Năstase, astfel că este necesar un mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt.
”La nivel european se vorbeşte de închideri de capacităţi pentru economia de energie, dar în România deja s-a întâmplat asta. Am închis noi, a închis Azomureş, deci ne încadrăm în cei 15% cu care trebuie să reducem consumul, lucru pe care l-a spus şi ministrul Popescu (ministrul Energiei, Virgil Popescu n.r). Dar faptul că Azomureş a închis are repercusiuni în agricultură, în preţul îngrăşămintelor, avem şi secetă, deci avem tot ce ne trebuie ca să avem o iarnă cumplită. Dacă va fi şi iarnă geroasă, e clară treaba”, a arătat acesta.
În opinia sa, producătorii de energie ar trebui să fie obligaţi să vândă o parte din producţie direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursă, eliminându-se în acest fel intermediarii.
“Toată industria trebuie cumva sprijinită, inclusiv cei mai mici, pentru că şi noi avem furnizori. Avem, la nivelul asociaţiei, mii de furnizori locali în ţară, de la bocanci şi salopete până la tot soiul de piese de schimb, furnizori care foarte mulţi sunt IMM-uri. Alegi să sprijini IMM-urile, dar să nu mă sprijini pe mine? Păi, eu dacă dispar ca şi client al lui, el rămâne fără obiectul muncii. Degeaba i-am dat banii IMM-ului, dacă îi condamn la pieire clienţii, n-are logică”, a mai precizat Marian Năstase.
Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, care a închis 60% din electroliză, şi-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor şi se pregăteşte să trimită în şomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajaţi, până la finele anului în curs.

Citit 2791 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 August 2022 02:58

6 comentarii

 • postat de macarie banu
  Joi, 18 August 2022 20:20
  95.76.2.***
  alta "baba Vanga".....baaaa!,mai sunteti?!.....va fi...vor fi...vom fi....mai incetati bai clarvazatorilor si atoate furatorilor....nu va mai saturati.....ati inceput sa plangeti ca nu mai aveti de unde fura.......v-a apucat grija de cei saraci......sictir!(nu personal,in general celor de genul)
  0
  1
  Raportează
 • postat de Masca
  Joi, 18 August 2022 17:59
  78.96.84.***
  Doamna sau domnule DAS
  Farmaciile sunt pline cu medicamente pentru nevroza paranoida
  va trebuie doar o retata. Un sfat...Consultati un psihiatru!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Joi, 18 August 2022 14:05
  89.137.30.***
  Putin asta... cum vrea sa ne distruga. Si cum se chinuie serviciile sa ne protejeze, sa ne fie bine ca sa fie frumos. Noroc ca sportivii ne dau energie. Putem sa dam din aripi si sa cotcodacim mandri la iarna ca sa ne incalzim. Hai Simona!
  0
  0
  Raportează
 • postat de noi inclinam steagu?
  Joi, 18 August 2022 12:36
  89.39.81.***
  nu cred in ce spune domnul acesta. sint muuulti care se cred detinatorul adevarului pe interesul firmelor unde activeaza in posturi cu salarii uriase. asa ca sint sigur ca bine nu o sa ne fie dar nici nu vine apocalipsa. au trecut bunicii si parintii nostri prin razboi, foamete, criza cu mult mai mare ca acum. noi inclinam steagu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de maurice
  Joi, 18 August 2022 08:53
  86.127.209.***
  Singurele masur luate de guvern sunt marirea veniturilor bugetarilor si boschetarilor care nu muncesc, restul nu conteaza.
  2
  23
  Raportează
 • postat de Das
  Joi, 18 August 2022 01:30
  89.137.229.***
  La iarna se va plati la energie electrica si gaze de 10 ori pretul asta asa ca sa stiti deci practic oamenii vor da 60-70 din slariu pentru aceste facturi plus apa. Daca mai ramane si ceva de mancare e bine. In timpul asta nu ai voie sa te imbolnavesti ca sa mai dai si la medic sau la farmacie bani si nu ai voie sa iesi in oras. Practic statul roman a condamnat la inchisoare in case cetatenii . La iarna multi se vor sinucide. O sa vedeti ! Altii isi vor vinde casele ca sa poata plati facuturile si datoriile si in jur de 10.000 de cetateni nu vor mai avea unde locui. Vor fi scosi in strada !
  20
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.