Finanțări europene câștigate pentru podurile de la Giurgiulești și Cosmești

Finanțări europene câștigate pentru podurile de la Giurgiulești și Cosmești
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Modernizarea podului peste Prut Galați - Giurgiulești și construcția unui pod nou peste Siret, la Cosmești, sunt două dintre obiectivele pentru care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a obținut finanțare europeană.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat încheierea contractului de finanțare pentru proiectul "Construcția/ modernizarea a șase poduri pe rețeaua de drumuri naționale". "Valoarea totală a proiectului este de 242.723.138,57 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, astfel: 85 la sută contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională - 173.655.781 de lei, 15 la sută contribuția proprie - 30.645.132 de lei, diferența față de valoarea totală a proiectului reprezentând valoare neeligibilă inclusiv TVA. Perioada de implementare a proiectului este de 100 de luni, respectiv, între 17 septembrie 2015 şi 31 decembrie 2023, la care se adaugă, dacă este cazul, perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor", transmite CNAIR.

Cele șase poduri vizate sunt: pod pe DN10, peste Basca, la Cislău; pod pe DN 2B km 149+841, peste Prut, la Galați - Giurgiulești; pod pe DN 13C, peste Târnava Mare, la Vânători; pod nou peste Siret, pe DN 24, km 7+620, la Cosmești; pod nou pe DN 24, km 105+678, la Crasna; pod pe DN 1, Ploiești - Brașov, km 135+332, peste pârâul Azuga, la Azuga.

Așa cum ați putut afla din "Viața liberă", la începutul lunii aprilie 2022, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare a podului rutier de frontieră, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România). Lucrările au constat în consolidarea grinzilor cu zăbrele, sablarea și vopsirea tablierului, reparații la placa de beton armat de susținere, protejarea cu diguri a picioarelor podului, refacerea căii carosabile și a celei pietonale, amplasarea unor parapete noi, precum și efectuarea de lucrări de reabilitare/ reparații la racordări cu terasamentele. Valoarea lucrărilor, de circa 8 milioane de lei, a fost asigurată în totalitate de Guvernul României.

În ceea ce privește podul nou de la Cosmești, tot în aprilie, anul acesta, a fost semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea SC SA&PE Construct SRL (lider al asocierii) - SC Tehnostrade SRL, firme controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Valoarea contractului este de 146.498.575,53 lei fără TVA. Durata de execuție este de 24 de luni, astfel: cinci luni pentru proiectare și 19 luni pentru execuția lucrărilor, care începe să curgă de la data obținerii autorizației de construire.

"În cadrul contractului trebuie executate următoarele lucrări: construcția noului pod rutier peste râul Siret, construcția unui sector nou de drum în lungime de aproximativ 6 km și amenajarea unui pasaj rutier peste calea ferată Mărășești - Tecuci. După finalizarea lucrărilor, noul traseu va asigura ocolirea comunei Cosmești tranzitate acum de DN 24 pe relația Tișița - Tecuci - Bârlad - Vaslui - Crasna - Iași", a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Citit 4872 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2022 22:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.