Primarul Ionuţ Pucheanu: „Nu se va betona faleza! Dar nu va mai fi aşa cum o ştim acum”
Foto: Anca Melinte

Primarul Ionuţ Pucheanu: „Nu se va betona faleza! Dar nu va mai fi aşa cum o ştim acum”
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

"Dacă vă place Faleza aşa cum e acum, haideţi să folosim banii pentru cu totul şi cu totul altceva. O lăsăm aşa cum e şi - slavă Cerului! - va mai sta aşa încă 50 de ani. E o chestie de alegere: eu aleg să modernizez. Şi da, modernizarea, uneori, înseamnă o intervenţie mai mult decât ar vrea toţi ecologiştii sau toţi cei de la USR", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la dezbaterea Planului Urbanistic Zonal actualizat al Falezei, la recenta şedinţă a Consiliului Local.

Mai bine de o oră a durat, în şedinţa ordinară a Consiliului Local de joi, 28 septembrie 2023, dezbaterea actualizării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Faleza Dunării. Preocuparea consilierilor USR pentru păstrarea spaţiilor verzi de pe Faleză, dar şi insistenţele aleşilor PACT pentru Galaţi şi PNL pentru amânarea proiectului, pentru o corectă informare a cetăţenilor şi o dezbatere reală a proiectului, au marcat discuţiile.

Amendament USR

Amendamentul depus de grupul consilierilor USR la proiectul de hotărâre a dat startul discuţiilor. Prin vocea consilierei Flavia Susnoschi, USR a cerut ca toate zonele de agrement să fie dotate şi echipate cu mobilier urban adaptat persoanelor cu dizabilităţi cu şi nevoi speciale. De asemenea, accesul pe Faleză să fie adaptat persoanelor cu dizabilităţi. Iar adaptarea spaţiilor de alimentaţie publică să se facă astfel încât zona naturală a Dunării să nu fie afectată: "Spaţiile verzi să nu fie diminuate, pentru că există îngrijorarea că Faleza va fi betonată destul de mult", a punctat Flavia Susnoschi.

"Cum arată faleza din Viena?"

Replica a venit din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Nu se va betona faleza, nici pe departe! Dar nu va mai fi aşa cum o ştim acum. Dacă vă place aşa cum e acum, haideţi să folosim banii aceia pentru cu totul şi cu totul altceva. Că nu mai are nevoie de nimic. O lăsăm aşa cum e şi, slavă Cerului, va mai sta aşa încă 50 de ani. E o chestie de alegere: eu aleg să modernizez. Şi da, modernizarea, uneori, înseamnă o intervenţie mai mult decât ar vrea toţi ecologiştii sau toţi cei de la USR. Cum arată faleza din Viena? E beton, doamnă, vă spun eu. E beton, cap - coadă! Şi e una dintre cele mai frumoase din Europa. Ce să vezi, acolo se mândresc cu ea", a spus edilul-şef.

Primarul a explicat că regândirea întregului spaţiu al Falezei şi redarea lui pentru noi funcţiuni va însemna, cel mai probabil, o rescriere a spaţiilor verzi: "Eu nu vă garantez că o să fie la fix: dacă sunt 3 hectare de spaţiu verde or să rămână fix 3 hectare sau 2,9. Pentru că e posibil să avem nevoie de spaţii cu alte funcţiuni decât iarbă şi copăcei".

Amendament acceptat în parte

Primarul a spus că acceptă amendamentul USR doar în parte, adică fără prevederile privind spaţiul verde, care i se par vagi: "Dacă vă referiţi la cele cinci zone de alimentaţie publică, ce urmează să apară, o parte dintre ele vor fi construite în estacadă. Adică se va intra în Dunăre. Între cele două praguri - pereul Dunării şi pereul mai mic - zona va fi supraînălţată şi acolo vor apărea spaţii pentru promenadă. Spaţiile de promenadă înseamnă nu prin boscheţi. Acolo este o cantitate fantastică de vegetaţie spontană. Sunt zone lungi de faleză unde din cauza acestor boscheţi nu se vede Dunărea. Zona respectivă va fi rescrisă în totalitate", a precizat edilul-şef.

Primarul a adăugat că, pentru a atrage banii europeni, proiectul tehnic de revitalizare turistică a Falezei trebuie dus până la nivel de autorizaţie de construcţie: "Va fi nevoie şi de avizul de mediu. Iar cei de la Mediu îşi vor face talentul ad litteram, aşa cum îl fac de obicei".

Documentaţie mult prea vastă

"Documentaţia este foarte vastă şi nu am avut timp să o studiem!", au acuzat consilierii opoziţiei - PNL, USR şi PACT pentru Galaţi. Primarul a replicat că planul urbanistic are 1.500 de pagini şi nici el însuşi nu a reuşit să parcurgă toată documentația, dar că merge pe mâna specialiştilor.

"Mă întreb la modul foarte serios câţi oameni de pe planeta asta au citit 1.500 de pagini cu totul, vreodată. Pentru 1.500 de pagini ar fi onest să existe timp pentru a parcurge. Cred că e un proiect mare, de curaj, de viziune. Şi cineva trebuie să aibă curajul să şi-l asume. Un proiect atât de important şi care are în spate o documentaţie atât de stufoasă ar urma să fie trecut pe repede înainte şi fără o dezbatere publică reală. Sigur, a stat 45 de zile în consultare publică. Sunt convins că a fost coadă printre gălăţeni să citească toată documentaţia. Eu aş fi făcut în aşa fel ca informaţia să ajungă la ei cât mai sintetic şi mai clar", a spus consilierul PACT Doru Căstăian.

Primarul nici n-a vrut să audă despre amânarea proiectului pentru o şedinţă de îndată, pentru ca aleşii să aibă timp să citească şi să analizeze: "Aţi avut timp 45 de zile să faceţi dezbatere! Nici nu trebuia să citiţi! Terminaţi cu balivernele!", a spus primarul, la un moment dat, vizibil iritat.

Discuţia a ajuns până la semnificaţia şi rolul planului urbanistic zonal, edilul-şef insistând că documentul nu reglementează decât funcţiunile permise, gradul de ocupare a terenului şi de înălţime a clădirilor. Mai exact, ce, cât şi pe cât se construieşte. Şi că proiectul în sine de revitalizare turistică a fost votat în urmă cu câteva luni.

Votul

În cele din urmă, Cristian Salmen, arhitect-şef al municipiului Galaţi, a precizat că datele privind spaţiile verzi sunt cifre estimate: "Ele îşi propun mărirea suprafeţelor de spaţiu verde, nu neapărat direct, prin crearea altor spaţii verzi, ci prin accesibilizarea celor pe care le avem. În prezent, faleza are un singur culoar de circulaţie pentru pietoni şi biciclişti. Prin proiectele viitoare se doreşte realizarea unor culoare suplimentare, astfel încât spaţiul verde neutilizat să fie accesibil persoanelor".

Clarificările oferite de arhitectul-şef, potrivit căruia procentajul de spaţiu verde va creşte faţă de situaţia actuală, a convins USR să renunţe la ultima parte a amendamentului lor. Amendamentul privind accesibilizarea Falezei pentru persoanele cu dizabilităţi a fost aprobat.

La fel şi Planul Urbanistic Zonal pentru Faleză, aprobat cu 19 voturi "pentru", un vot împotrivă şi cinci abţineri.

Citit 5519 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2023 17:19

32 comentarii

  • Marți, 03 Octombrie 2023 13:45
    5.2.209.***
    La ce debandada politica avem acum, sigur PICU ROMAN va fi urmatorul PRIMAR al Mun. GALATI, rabdare si tutun!
    1
    4
  • postat de No name
    Luni, 02 Octombrie 2023 20:48
    86.124.203.***
    Numai experții pe aici...Duceți-vă bă la Coca Cola, lăsați omul sa facă ceva pentru Galațiul asta ,pt tinerii,vouă v a trecut vremea
    11
    1
  • postat de Bagabontu
    Luni, 02 Octombrie 2023 18:29
    5.13.128.***
    Oare nu se stie….faleza se termina in 5 ani…si lumea va veni in centru sa pape ciolanul vodca si tortul! Are cineva interes sa fie asa? Aaaa, stiu!
    0
    4
  • postat de Akbar
    Luni, 02 Octombrie 2023 18:25
    5.13.182.***
    La teorie 10. La practica, greu, deoarece proprietarii de carciumi si pontoane "e de-ai nostri". Concluziile studiului realizat de Univ. Teh. de Constructii Bucuresti in 2015, arata ca Faleza Superioara prezinta alunecari importante in plan orizontal. Acum modernizam Faleza Superioara. Super !!!!!!!
    0
    4
  • postat de Roman
    Luni, 02 Octombrie 2023 17:14
    213.233.85.***
    Da băiete modernizează o dar sa nu dureze n spe ani...7 stau și 2 muncesc ..vrei sa faci ceva fa o în 3 luni nu ani retine..Dacă tot dai exemple de afara vezi ca afara se sta pe iarba....nu pe asfalt se uda săptămânal se coseste săptămânal și exemple sunt n.." Succesuri" ...cum spunea cineva.
    0
    13
  • postat de Yeloblu
    Luni, 02 Octombrie 2023 14:47
    5.2.209.***
    Ma bucur sa citesc atatea mesaje aici, dar nu ma bucur cand se scrie despre amestecul ce da verde si mesageria e clouse
    0
    8
  • postat de Ivascu
    Luni, 02 Octombrie 2023 13:45
    89.39.81.***
    Cei drept faleza actuala este un maidan uscat. Probabil ca primaria nu a vrut sa investeasca pentru ca a dorit sa foloseasca bani europeni.
    Sa faca orice, numai corpuri de iluminat in pavaj sa nu mai instaleze, te orbesc. Oricum cele montate la Potcoava si pasaj, s-au defectat(mi-am facut cruce).
    1
    13
  • postat de Cer
    Luni, 02 Octombrie 2023 13:12
    78.96.84.***
    Multă vorba pentru Nimic. O sa vedeți cât de mult ii place primarului sa fie luat în seama. Și nu se poate domnilor ceva SIMPLU, CURAT CA NU AR MAI IESI SOCOTELILE CU BANI MULTI , SA AJUNGA LA TOTI. SI DA, TOATE MODERNIZARILE AU INSEMNAT MARLANII DAR CU BANI MULTI.
    0
    15
  • postat de Adrian
    Luni, 02 Octombrie 2023 12:38
    86.124.200.***
    Primarul cap patrat sa nu mai compare Galatiul cu Viena, aia au viziune si arhitecti, noi avem cofetari cu diplome de arhitecti.
    0
    23
  • postat de magis
    Luni, 02 Octombrie 2023 11:33
    92.86.16.***
    Betonut, du-te , tata, la Viena si lasa-ne pe noi cu faleza plina de pomi si iarba. Destul ca a barbierit Stan taluzul, prea destul! Si, cind pleci, ia cu tine si pontonul lui Cosoreanu, ia si Libertatea 2000, ia si Kormoranul!
    1
    39
  • postat de Costy
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:21
    109.166.134.***
    Afară-i vopsit gardul... mai intrați si printre blocuri, pe stradute. Nu ne plimbam toata ziua pe faleza, care arata frumos daca e ingrijita. Farmazoneria salveaza politichia!
    4
    46
  • postat de Maxim
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:18
    80.97.203.***
    Daca vorbim despre faleza din Viena de ce nu vorbim si de alte zone de relaxare din Viena. In acest moment faleza galateana este singurul loc linistit de promenada in natura, vreti sa stricati aceasta liniste. Aduceti iubitori de mici, bere si zgomot.
    4
    50
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:08
    92.85.145.***
    Stim foarte bine cum e cu betonul, vedem pe Otelarilor, Siderurgistilor, parcul de langa Biserica Catolica, etc. Tot asa spunea primarul, numai un pic de beton si am vazut ce a iesit... asa ca la faleza trebuie doar niste piste pentru cei care alearga, fara dughene alimentare si e foarte bine asa
    8
    50
  • postat de GalateanulIngrijorat
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:07
    86.124.203.***
    Daca tot ne da primarul exemplul Viena, a vazut el si parcurile Vienii? A vazut ca orasul acela are niste "plamani verzi" sa produca oxigen? La noi pana si in Garboavele au inceput sa taie si sa amenajeze tot felul de "distractii". De ce nu fac asta pe terenurile unde nu sunt copaci!
    Nu avem aer!
    6
    51
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:01
    86.124.201.***
    In concluzie pina la mari modernizari hai macar sa igienizam ce avem!Hai sa rezolvam mai intii sa nu mai puta a rahat!Ati facut studii de fezabilitate o gramada cind aveam probleme cu gaura!Stim ca faleza o ia la vale!A-ti rezolvat problemele constatate in acele studii de fezabilitate comandate?
    4
    45
  • postat de Nicusor
    Luni, 02 Octombrie 2023 08:55
    5.13.195.***
    Sunt cumva gata si nu stim noi ?
    1 Regenerarea cartierelor Micro 19, 20, 39 (care sunt incepute) sunt gata ?
    2 Artera de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră este gata ?
    3 Parcul Closca (Durbaca) este reabilitat ?
    4
    49
  • postat de Nicusor
    Luni, 02 Octombrie 2023 08:55
    5.13.195.***
    4 Parcul de la Turnul de televiziune este reabilitat ?
    5 Parcarea supraetajata din Micro 20 (in zona blocului J5) este gata ?
    6 Podul hobanat care s-a promis ca va face legatura intre Faleza superioara si artera de legatura prin curtea Politiei de Frontiera este gata ?
    3
    48
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 08:54
    86.124.201.***
    Apoi cum de au aparut pe faleza zone unde accesul este interzis pentru ca este zona privata?A facut faleza alde pesedei si penelei si nu stim noi?Toata faleza trebuie redata publicului!Si daca galateanul ar avea c...e inclusiv malurile Dunarii!Va fi o modernizare de toata jena !
    5
    42
  • postat de Florin Murariu
    Luni, 02 Octombrie 2023 08:39
    5.2.205.***
    Neaparat zone de spart seminte pentru tarlanii prezenti si viitori.
    3
    48
  • postat de Cel care a scăpat de lagăr
    Luni, 02 Octombrie 2023 08:20
    148.252.132.***
    Faleza, în forma de acum, este perfectă. Aleea de promenadă, separată cu vegetație, din loc in loc, de fluviu - pentru ca cei retrași aproape de apă să poată avea liniștea lor - este bună, a funcționat și atras public peste 50 de ani. Dar Pucheanu vrea refacere de la 0 pentru zerourile din conturi..
    3
    42
  • postat de vrem cel putin trei proiecte
    Luni, 02 Octombrie 2023 08:13
    84.232.133.***
    Priarule ti se apropie sorocul si incerci pe ultima suta de metri sa le mai umpli buzunarele la firmele de casa atit la constructie cit si la spatiile comerciale.Iar de o sa iasa ca la peuri o sa fie jale mare ,mai bine o zona salbatica cu verdeata decit beton.
    5
    38
  • postat de Doru Castaian
    Luni, 02 Octombrie 2023 07:55
    89.39.81.***
    @Dorel
    Iar despre ce trebuie sa faca opozitia intr-o demoocratie exista biblioteci intregi, indrazniti si cititi.
    1
    25
  • postat de Doru Castaian
    Luni, 02 Octombrie 2023 07:54
    89.39.81.***
    @Dorel
    Stimate domnule Dorel, primarul are intreg bugetul orasului pe mana, peste 500 de angajati in aparatul de specialitate si majoritate simpla in CL. Doar un imbecil nu ar face cate ceva si nu e cazul. Intrebarea e daca face ce trebuie si cum trebuie.
    1
    31
  • postat de AD
    Luni, 02 Octombrie 2023 07:44
    77.7.55.***
    Dl. primar nici nu isi imagineaza sa citeasca proiectul inainte - „are incredere“ doar fiindca sunt multe pagini! „Cine citeste 1500 de pagini?“ . Doamne apara si pazeste de politicienii astia needucati. Chiar si cand vor sa faca ceva bun nu sunt in stare pentru ca le lipseste educatia.
    3
    41
  • postat de Albert
    Duminică, 01 Octombrie 2023 23:28
    86.124.202.***
    Dar cu colectarea selectiva a gunoaielor din gl, cum rămâne? Ați raportat finalizarea?
    5
    61
  • postat de Alergătorul de pe Faleză
    Duminică, 01 Octombrie 2023 22:34
    109.166.131.***
    Cea mai mare problema este că Faleza va deveni un șantier uriaș pe termen nelimitat! Uitati-va cat de mult le-a luat să facă 300 de metri de alee la P-uri. Și nici acum nu e finalizată! Dar 3 km de Faleza? O sa dureze cel puțin 10-15 ani, timp potrivit pentru încă câteva mandate.
    7
    100
  • postat de paloma
    Duminică, 01 Octombrie 2023 22:33
    5.13.167.***
    Aburel de la primarie !!!
    8
    68
  • postat de Dorel
    Duminică, 01 Octombrie 2023 21:32
    5.13.195.***
    Felicitari pentru dl. primar !
    "Imaculatii" de la partidele sekuriste gen, usr-i, pact, peneleu, etc vor baga tot timpul bete in roate dintr-un singur motiv: nu trebuie sa iasa ceva pentru ca oamenii ii vor vota pe cei care-si tin promisiunile
    95
    24
  • postat de Giovany
    Duminică, 01 Octombrie 2023 20:58
    213.233.85.***
    Am urmărit ședința online!
    Asa a fost.
    O sa fie jale, eu nu.zic sa nu se modernizeze, dar văzând ce porcarii au rezultat in urma modernizarilor care le vedem , nu am încredere.
    De.ce nu ne prezintă planul proiectul?
    Adio aer și vegetație pe faleza!
    Auzi, vrea sa facă beton ca a văzut el în Vi
    15
    98
  • postat de cetățean
    Duminică, 01 Octombrie 2023 20:28
    178.138.98.***
    PIF, lasă faleza, rezolva cu stadionul Dunărea, acoperit, nocturna și tot ce mai trebuie !!!
    20
    51
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 01 Octombrie 2023 20:26
    5.13.167.***
    PAi da tatutzu, dar INTAI NE PREZINTI VARIANTELE, NOI LE ANALIZAM, ITI SPUNEM CE AM ALES, SI APOI TE APUCI DE TREABA!
    DAR NU INAINTE SA NE PREZINTI TREI OFERTE DE CONSTRUCTORI CA SI COSTURI SI TERMENE DE FINALIZARE!
    Daca nu faci asta... esti CE AI FOST SI PANA ACUM! STII DOAR!
    18
    76
  • postat de un galatean
    Duminică, 01 Octombrie 2023 20:19
    86.106.137.***
    Domnule Primar, turnati un strat de asfalt in locul celui existent, puneti mai multe cosuri de gunoi si eliminati din dughenele ("spatiile de alimentare" cum le numiti) existente. Atat trebuie sa faceti pe faleza. Nimic altceva. Spatiul verde ne place asa cum este acum.
    10
    110

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.