"Dacă vă place Faleza aşa cum e acum, haideţi să folosim banii pentru cu totul şi cu totul altceva. O lăsăm aşa cum e şi - slavă Cerului! - va mai sta aşa încă 50 de ani. E o chestie de alegere: eu aleg să modernizez. Şi da, modernizarea, uneori, înseamnă o intervenţie mai mult decât ar vrea toţi ecologiştii sau toţi cei de la USR", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la dezbaterea Planului Urbanistic Zonal actualizat al Falezei, la recenta şedinţă a Consiliului Local.
Mai bine de o oră a durat, în şedinţa ordinară a Consiliului Local de joi, 28 septembrie 2023, dezbaterea actualizării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Faleza Dunării. Preocuparea consilierilor USR pentru păstrarea spaţiilor verzi de pe Faleză, dar şi insistenţele aleşilor PACT pentru Galaţi şi PNL pentru amânarea proiectului, pentru o corectă informare a cetăţenilor şi o dezbatere reală a proiectului, au marcat discuţiile.
Amendament USR
Amendamentul depus de grupul consilierilor USR la proiectul de hotărâre a dat startul discuţiilor. Prin vocea consilierei Flavia Susnoschi, USR a cerut ca toate zonele de agrement să fie dotate şi echipate cu mobilier urban adaptat persoanelor cu dizabilităţi cu şi nevoi speciale. De asemenea, accesul pe Faleză să fie adaptat persoanelor cu dizabilităţi. Iar adaptarea spaţiilor de alimentaţie publică să se facă astfel încât zona naturală a Dunării să nu fie afectată: "Spaţiile verzi să nu fie diminuate, pentru că există îngrijorarea că Faleza va fi betonată destul de mult", a punctat Flavia Susnoschi.
"Cum arată faleza din Viena?"
Replica a venit din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Nu se va betona faleza, nici pe departe! Dar nu va mai fi aşa cum o ştim acum. Dacă vă place aşa cum e acum, haideţi să folosim banii aceia pentru cu totul şi cu totul altceva. Că nu mai are nevoie de nimic. O lăsăm aşa cum e şi, slavă Cerului, va mai sta aşa încă 50 de ani. E o chestie de alegere: eu aleg să modernizez. Şi da, modernizarea, uneori, înseamnă o intervenţie mai mult decât ar vrea toţi ecologiştii sau toţi cei de la USR. Cum arată faleza din Viena? E beton, doamnă, vă spun eu. E beton, cap - coadă! Şi e una dintre cele mai frumoase din Europa. Ce să vezi, acolo se mândresc cu ea", a spus edilul-şef.
Primarul a explicat că regândirea întregului spaţiu al Falezei şi redarea lui pentru noi funcţiuni va însemna, cel mai probabil, o rescriere a spaţiilor verzi: "Eu nu vă garantez că o să fie la fix: dacă sunt 3 hectare de spaţiu verde or să rămână fix 3 hectare sau 2,9. Pentru că e posibil să avem nevoie de spaţii cu alte funcţiuni decât iarbă şi copăcei".
Amendament acceptat în parte
Primarul a spus că acceptă amendamentul USR doar în parte, adică fără prevederile privind spaţiul verde, care i se par vagi: "Dacă vă referiţi la cele cinci zone de alimentaţie publică, ce urmează să apară, o parte dintre ele vor fi construite în estacadă. Adică se va intra în Dunăre. Între cele două praguri - pereul Dunării şi pereul mai mic - zona va fi supraînălţată şi acolo vor apărea spaţii pentru promenadă. Spaţiile de promenadă înseamnă nu prin boscheţi. Acolo este o cantitate fantastică de vegetaţie spontană. Sunt zone lungi de faleză unde din cauza acestor boscheţi nu se vede Dunărea. Zona respectivă va fi rescrisă în totalitate", a precizat edilul-şef.
Primarul a adăugat că, pentru a atrage banii europeni, proiectul tehnic de revitalizare turistică a Falezei trebuie dus până la nivel de autorizaţie de construcţie: "Va fi nevoie şi de avizul de mediu. Iar cei de la Mediu îşi vor face talentul ad litteram, aşa cum îl fac de obicei".
Documentaţie mult prea vastă
"Documentaţia este foarte vastă şi nu am avut timp să o studiem!", au acuzat consilierii opoziţiei - PNL, USR şi PACT pentru Galaţi. Primarul a replicat că planul urbanistic are 1.500 de pagini şi nici el însuşi nu a reuşit să parcurgă toată documentația, dar că merge pe mâna specialiştilor.
"Mă întreb la modul foarte serios câţi oameni de pe planeta asta au citit 1.500 de pagini cu totul, vreodată. Pentru 1.500 de pagini ar fi onest să existe timp pentru a parcurge. Cred că e un proiect mare, de curaj, de viziune. Şi cineva trebuie să aibă curajul să şi-l asume. Un proiect atât de important şi care are în spate o documentaţie atât de stufoasă ar urma să fie trecut pe repede înainte şi fără o dezbatere publică reală. Sigur, a stat 45 de zile în consultare publică. Sunt convins că a fost coadă printre gălăţeni să citească toată documentaţia. Eu aş fi făcut în aşa fel ca informaţia să ajungă la ei cât mai sintetic şi mai clar", a spus consilierul PACT Doru Căstăian.
Primarul nici n-a vrut să audă despre amânarea proiectului pentru o şedinţă de îndată, pentru ca aleşii să aibă timp să citească şi să analizeze: "Aţi avut timp 45 de zile să faceţi dezbatere! Nici nu trebuia să citiţi! Terminaţi cu balivernele!", a spus primarul, la un moment dat, vizibil iritat.
Discuţia a ajuns până la semnificaţia şi rolul planului urbanistic zonal, edilul-şef insistând că documentul nu reglementează decât funcţiunile permise, gradul de ocupare a terenului şi de înălţime a clădirilor. Mai exact, ce, cât şi pe cât se construieşte. Şi că proiectul în sine de revitalizare turistică a fost votat în urmă cu câteva luni.
Votul
În cele din urmă, Cristian Salmen, arhitect-şef al municipiului Galaţi, a precizat că datele privind spaţiile verzi sunt cifre estimate: "Ele îşi propun mărirea suprafeţelor de spaţiu verde, nu neapărat direct, prin crearea altor spaţii verzi, ci prin accesibilizarea celor pe care le avem. În prezent, faleza are un singur culoar de circulaţie pentru pietoni şi biciclişti. Prin proiectele viitoare se doreşte realizarea unor culoare suplimentare, astfel încât spaţiul verde neutilizat să fie accesibil persoanelor".
Clarificările oferite de arhitectul-şef, potrivit căruia procentajul de spaţiu verde va creşte faţă de situaţia actuală, a convins USR să renunţe la ultima parte a amendamentului lor. Amendamentul privind accesibilizarea Falezei pentru persoanele cu dizabilităţi a fost aprobat.
La fel şi Planul Urbanistic Zonal pentru Faleză, aprobat cu 19 voturi "pentru", un vot împotrivă şi cinci abţineri.