Joburi puține, potențiali angajați și mai puțini, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți (FOTO)

Joburi puține, potențiali angajați și mai puțini, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

O nouă ediție a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți (dar nu numai) a fost organizată vineri, 27 octombrie, de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați. La bursă au fost propuse 269 de locuri de muncă, din partea a 31 de potențiali angajatori, dar nu putem spune că a fost "bătaie" pe ele din partea celor aflați în căutarea unui job.

AJOFM Galați a organizat această bursă a locurilor de muncă - eveniment menit să faciliteze întâlnirea cererii cu oferta, pe piața muncii - în două locații: în holul mare al Universității "Dunărea de Jos" Galaţi și la sediul ALOFM Tecuci.

Din păcate, în ciuda bunelor intenții și chiar a anvergurii naționale a Bursei, companiile și potențialii angajați par a merge în... direcții opuse. Locuri de muncă puține, tot mai puține, iar potențialii angajați și mai puțini!

Dintre cei 635 de agenți economici din Galați și Tecuci invitați să participe la această bursă, doar 31 de companii (24 din Galați și șapte din Tecuci) au venit cu oferte. Per total, au fost puse la bătaie 269 de locuri de muncă (233 la Galați și 36 la Tecuci), din care 58 pentru studii superioare și 211 pentru studii medii sau chiar studii minime.

"Observăm, într-adevăr, o diminuare a ofertei din partea angajatorilor. Ne-am obișnuit ca bursa pentru absolvenți să fie "mai calmă" decât bursa generală, însă nu eram obișnuiți cu atât de puține locuri de muncă. În ziua bursei, cel puțin, la alte ediții am avut câte 1.000 - 1.500 de locuri de muncă. După pandemia de Covid-19, în special, angajatorii au venit din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai rar, deși poate că ne-am fi așteptat la o relansare a activității economice. Prin urmare, la Galați, cel puțin, creșterea economică mult așteptată nu se resimte...", ne-a explicat directorul adjunct al AJOFM Galați, Cezar Năstase.

Angajatori și angajați

Printre angajatorii cu potențial am remarcat, de exemplu, companiile din zona industriei navale, începând cu SN Damen Galați și continuând cu firme precum DMT Marine Equipment, Eekels, Alewijnse sau Heinen&Hopman. Prezent a fost și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, dar și societățile de construcții Tancrad și Katy SRL. O ofertă consistentă de locuri de muncă a avut și lanțul de farmacii Myosotis, iar oferte de joburi au mai avut, printre alții, Saltempo, Grande Gloria, Invictus sau Marina Prodprest.

Ca stare de spirit, putem spune, însă, că angajatorii erau, mai degrabă, de un optimism rezervat.

"Ne regăsim, cumva, într-un paradox. Ne aflăm oarecum într-o stagnare, deși noi, ca societăți, căutăm să angajăm pe profilul nostru de activitate și sunt oameni care își caută locuri de muncă. Trebuie, cumva, să ne întâlnim la mijloc, fiecare să facă ceva: noi, ca angajatori, să găsim căi cât mai atractive, iar cei în căutarea unui loc de muncă să fie mai deschiși, să se adapteze și să-și dorească să rămână acolo unde li se dă o șansă", ne-a spus Irina Nedelcu, reprezentanta uneia dintre firmele prezente la bursă.

La rândul său, Sebastian, unul dintre tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă, ne-a declarat: "Oferta e interesantă, acum ne gândim ce să alegem... Ce zonă m-ar interesa? Pe mine mă interesează zona de industrie navală sau marină - vreau să fac și un curs de marinar, să plec în lume - dar m-ar interesa și un job în zona navală, pentru că e o experiență care m-ar ajuta. E o oportunitate, din fiecare trebuie să luăm câte puțin, pentru că ajută, ca experiență, în viitor. Salariu? Nu m-am gândit neapărat la unul anume, dar la cheltuielile din ziua de azi, cred că ar trebui, de plecare, să fie de cel puțin 2.500 - 3.000 de lei în mână, plus, eventual, bonuri de masă sau alte beneficii de acest fel".

Și pentru că vorbim în special de absolvenți, Sebastian ne-a mai spus un lucru care ar trebui să ne dea de gândit: "Sunt mulți angajatori care spun că sunt în căutarea unor absolvenți, chiar și fără experiență, dar când te duci și depui un CV și văd că n-ai experiență, nu te mai sună! Adică, se spune că îți dau o șansă, dar pe urmă îți taie picioarele! Din cauza asta te chinui să-ți cauți loc de muncă și majoritatea tinerilor, dacă este să facem un calcul, pleacă afară, pentru că acolo se caută angajați, te și învață uneori de la zero ce ai de făcut și ești plătit mai corect decât la noi".

Oferta de locuri de muncă

Pe categorii, din cele 269 de locurile de muncă ofertate, cele mai multe au fost în comerț (43 de locuri), fabricarea produselor din hârtie (40), protecție și pază (25), confecții (22), lucrări speciale de construcții (22), activități de secretariat și servicii suport (15), fabricarea de componente auto (14), arhitectură și inginerie (13), construcții clădiri (12) și industria alimentară (12).

Pentru cei cu studii superioare, cele mai multe oferte au fost pentru ingineri - 30 de locuri (ex: inginer mecanic, automatist, industria alimentară, navaliști, chimiști etc.), dar și farmaciști - 10 posturi.

Pe zona de studii medii, oferta a mers de la muncitori necalificați (22 de locuri) la lăcătuș mecanic (14), electrician naval (11), asistent farmacist (10), muncitor necalificat în confecții (10), operator confecționer (10), operator mașini (10), agenți de securitate (9), vânzător (7), agent de vânzări (6).

Câte dintre aceste locuri de muncă se vor ocupa rămâne de văzut. Cert este că, inclusiv ceva din filosofia angajatorilor ar trebui să se schimbe, este de părere directorul adjunct al AJOFM Galați, Cezar Năstase: "Vremea când era valabilă afirmația «ca tine mai am 20 la ușă» a dispărut. Acum, cred că în momentul în care găsești angajatul, trebuie să investești în el, să-l prețuiești și inclusiv pachetul salarial trebuie să fie un pic altfel față de ce erau obișnuiți angajatorii. Acum zece ani, la un anunț veneau 20 de oameni. Acum, dacă vin doi, trei, poți să spui că ai noroc...".

Citit 5136 ori Ultima modificare Vineri, 27 Octombrie 2023 19:10

11 comentarii

  • postat de StanEx
    Duminică, 29 Octombrie 2023 10:26
    95.77.107.***
    Cele 100 de posturi anuntate de Primarie s+au ocupat ori sunt reyervate pentru lipitori_!? Intreb pentru un prieten de la dna nu face!
    0
    7
  • postat de DMT Marine Equipment
    Duminică, 29 Octombrie 2023 10:23
    23.26.245.***
    "inteligentii" aia de la DMT Marine Equipment , in loc sa isi faca fabrica , in fosta zona industriala de pe Calea Prutului , unde sunt o gramada de hale goale si este mai aproape de oras , s-au dus tocmai la cucurigu in nordul orasului. Acum sa isi gaseasca oameni de la Cuca , Vanatori , Tulucesti.
    0
    10
  • postat de patron tepar de Galati
    Duminică, 29 Octombrie 2023 05:34
    5.13.211.***
    Am fost la un interviu, patronul voia sa lucrez pentru el insa nu a avea o oferta concreta. Sa vedem, sa analizam...cand poti veni la munca... In final voia sa lucrez pe jumatate din salariul de acum (nu e mare), sa merg si in afara localitatii cu masina mea si calculatorul meu. Tepar de Galati!
    0
    13
  • postat de Ivan Turbatu
    Duminică, 29 Octombrie 2023 03:02
    194.34.105.***
    dar posturi de postaci-gandaci-ruzznaci , platiti in copeici de catre putin(a)...nu aveti ?
    8
    10
  • postat de StanEx
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 16:14
    95.77.107.***
    Cand patronul te angajeaza cu minim pe ec, desi el este lasat de anaf sa posede vile si rubiconuri si alte mercedese, ce sa ne mai mire ca nici firmele de constructii nu gasesc 10 angajati pe care sa-i plimbe la 20 de santiere castigate pe spaga 15-20lasuta!
    0
    36
  • postat de lenosul
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 11:24
    89.39.81.***
    Cand in instituțiile statului cele de suuuus care trebuie să asigure funcționarea democrației ,ei sunt mai presus de lege si au salarii de 15-16 mii de euro si cate 16 salarii pe an?jupuind si anpatron angajator ,care jupoaie pe angajatul NCJ,la rândul lui ,nu mai puneți burse ale locurilor de muncă
    0
    32
  • postat de Stat vasal , i-a comenzile -via - dulapul de la Bucuresti ...si voi -Da sa traiti .
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 04:59
    108.245.201.***
    Colonie In UE ..ce pretentii sa aveti voi acolo ??? Salarii ??? Poate ajutoare sociale sau subventii pt hrana si facturi/amenzi . Atat neamule ....tineri -valea ca muriti de foame acolo daca nu va tine mamica si taticul , ori pile ceva grase politic .
    7
    20
  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 01:52
    5.13.192.***
    Intr-un oras mare al Romaniei, si centru universitar diversificat in ziua de azi, cu mii de absolventi de studii superioare pe an, investitiile in acest oras si angajarile se refera doar la paznici, vanzatoare si femei de serviciu. Salarii de mizerie chiar si pentru Romania.
    1
    55
  • postat de marr
    Vineri, 27 Octombrie 2023 23:37
    86.124.200.***
    Deci , cum spune Sebastian ...si Comportamentul inselator /neserios al Angajatorilor contribuie la evitarea acestor Burse . Pretentii de la angajat , dar noi(angajatorii) umblam cu fente/Trasu' Presului de sub picioare .
    Vrem sau Nu Vrem sa angajam ?
    2
    46
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 27 Octombrie 2023 23:00
    5.13.167.***
    @Iulian cred ca glumesti! CASA SI FAMILIE? Doar din femei la produs in afara, prafuri si marihuana,,, sau BUJETAR MEDIU! IN REST.. Visuri daca esti BEAT APROAPE DE COMA! Santier? Parca cereau 500E spaga? Banii lor ii promesti intr-o saptamana in afara! Catunul Galatz FALIMENT!
    Nr boschetarii!
    8
    35
  • postat de Iulian
    Vineri, 27 Octombrie 2023 22:06
    5.13.136.***
    Un om deștept a spus asa : "Mergeti in străinătate, pentru ca aici in Romania,cu banii câștigati din salariu,nu iti poti face nici casă și nici familie".
    6
    47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.