Vor fi sterilizaţi câini la Galaţi, dar nu maidanezii/ Padocul Ecosal este plin până la refuz

Vor fi sterilizaţi câini la Galaţi, dar nu maidanezii/ Padocul Ecosal este plin până la refuz

Foto Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
11 comentarii

Potrivit legii, animalele operate trebuie reţinute în adăpost, dar acesta nu mai are locuri libere * În consecinţă, se va începe cu patrupedele din gospodării

Normele de aplicare a Legii 258/2013 privind gestionarea a câinilor fără stăpân, care prevedea şi eutanasierea maidanezilor în cazul în care nu sunt adoptaţi, sunt suspendate, aşa că padocul Ecosal este plin până la refuz. Din cele 1.400 de locuri nu a mai rămas niciunul liber, ba, dimpotrivă, potrivit şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, sunt mai mulţi câini decât locuri, în padoc fiind peste 1.400 de câini. „Odată ce ne vor veni cele două puşti tranchilizante şi cele două pistoale, vom avea câte patru de fiecare. Avem două echipe de ecarisaj şi două maşini, iar, în caz de urgenţă, putem suplimenta cu încă o echipă cu maşină, chiar dacă maşina este veche. Numai că nu mai avem locuri. Nu mai strângem câini decât la sesizări precise sau la ordinul Primăriei”, ne-a explicat directorul Ecosal.

Procedura va începe cu patrupedele din gospodării

Cu toate că nu mai sunt locuri în padoc, iar eutansierea în baza legii 258/2013, potrivit acestuia, nu este posibilă, decât cu riscul proceselor, pentru că normele sunt suspendate şi nici nu există un împuternicit al primarului care trebuie să decidă pentru fiecare câine dacă trebuie eutanasiat, se încearcă o nouă soluţie, respectiv sterilizarea. Reprezentanţii organizaţiei non-guvernamentale din Marea Britanie, care au venit în aprilie la Galaţi şi s-au arătat dispuşi să contribuie cu experienţă şi resurse financiare la procesul de gestionare a câinilor fără stăpân din Galaţi, vor ajuta municipalitatea cu bani în acest sens. „Noi vrem să sterilizăm. Cred că vom începe într-o lună, maxim în luna august, să sterilizăm. Doar că, potrivit legii, nu putem prinde, steriliza şi lăsa câinele înapoi în teritoriu. Trebuie reţinut în adăpost. Noi nu avem cum, pentru că nu avem locuri. Aşa că vom steriliza câinii din gospodării. Va veni doamna de la ONG-ul din Anglia care s-a arătat dispusă să ajute şi la construirea unui padoc să ne ajute cu finanţarea”, ne-a explicat şeful Ecosal.
Reamintim, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, pe 20 iunie 2014, normele de aplicare a legii, ca urmare a cererilor Vier Pfoten. În martie, anul curent, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea fundaţiei Vier Pfoten de anulare a normelor de aplicare a legii care permite eutanasierea maidanezilor, în schimb ONG-ul a făcut recurs.

Citit 2466 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 18:18

11 comentarii

 • postat de ion Joi, 10 Martie 2016 10:11 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  0

  sesizare ptr cersetori de voturi aseara 09 03 2016 pe la ora 19 pe faleza inferioara in dreptul scarilor late din apropiere de viva am fost atacat de o haita de ciini 15 - 20 bucati foarte agresive de care am scapat cu greu in momentul ala nemaifiind nimeni care sa ma ajute , dup ce am scapat am atentionat pe o doamna sa nu se deplaseze ca este pericol iar prin dreptul scarii de la mazepa niste inconstienti care erau insotiti de cite o potae propietate hraneau un alt grup de maidanezi ROG PE IUBITORII ASTIA DE MAIDANEZI AGRESIVI SA AIBA RESPECT SI PENTRU CEILALTI OAMENI CARE FOLOSIM LOCURILE COMUNE PENTRU RELAXARE ca dupa asa intimplare numai relaxat nu esti SI AUTORITATI FACETI CEVA VIZIBIL , PERCEPTIBIL

  Raportează
 • postat de Zero Maidanezi Marți, 23 Februarie 2016 02:34 109.201.152.*** Link la comentariu
  0
  0

  Legea e clara ! Dece sa sterilizam maidanezii din adapost cand ei trebuie eutanasiati ?

  Raportează
 • postat de Gigi Marți, 23 Iunie 2015 18:01 79.116.101.*** Link la comentariu
  0
  1

  - Dupa cum scrie ,,Nelu'', ,,Fara maidanezi Galati'', ,,Alicante'' si ,,Julien''.ar trebui sa scapam repede de caini dar nu se vrea de catre cei care conduc municipiul si judetul Galati.
  - Iar despre sterilizarea cainilor din gospodarii si a celor din strada ,,nu'' ( conform articol din ziar ), oamenii spun ca l-e v-a da drumul pe strada la caini ca si asa nu-i sterilizeaza pentru ca nu au locuri, sa-i duca in padocuri si sa vedeti atunci caini pe strada.
  - Dar corect ar fi sa-i sterilizeze pe cei din padocuri, se vindeca i-i marcheaza cu o curelusa, l-e da drumul pe strda ( daca nu mai au locuri in padocuri ) si apoi i-i sterilizeaza pe cei de pe strada si tot asa dar nu se vrea rezolvarea cainilor.
  - Dar sterilizarea dupa cum arata ,,Nelu'' in mesajul d-lui, ar trebui sa fie ultima solutie
  pentru ca logic e o trauma iar cei de la protectia animalelor ar trebui sa combata acest mod de rezolvare a cainilor dar probabil ,,Alicante'' si ,,Julien'' au dreptate.

  Raportează
 • postat de Nelu Luni, 22 Iunie 2015 19:02 5.13.134.*** Link la comentariu
  0
  0

  - Domnule Florin in mesajul dvs. aveti perfecta dreptate afara de faptul ca directoru-lui ASPA Bucuresti nu i-se poate da 5.000 de Euro salariu ( 230 mil lei ), cand problema
  este simpla, pentru a putea scapa de cainii de pe strada, si fara STERILIZARE.
  - Pentru ca in loc sa fie cheltuiti bani multi pentru sterilizare se pot face padocuri care dupa un timp se vor reduce numarul lor odata cu reducerea numarului de caini, care cu timpul se vor reduce si ei ( mai vine la padoc si mai ia cineva un catel, altul mai in etate sau mai mor din din diferite motive ).
  - In primul rand, ( DACA SE VREA ) desfiintarea crescatoriilor de caini cu si fara autorizatie, care alimenteaza mereu piata de caini, ( sunt persoane care din diferite motive da drumul cainelui pe strada sau i-l pierde si i-si cumpara altul ), asta ca (sa nu se care apa cu ciuru ) si vom avea mereu caini maidanezi.
  - In al doi-lea rand construirea de padocuri provizorii unele pentru masculi si altele pentru femele separat.
  - Apoi strangerea tuturor cainilor de pe strada
  - Dupa care se trece la inventarierea cainilor din gospodarii cu microcipare si in momentul cand este gasit pe strada este prins, iar stapanul va raspunde amendabil si de abia atunci i se va steriliza obligat catelul daca i-l mai vrea.
  - SI SA NU UITAM CA SI STERILIZAREA ESTE O TRAUMA PE CARE NICI O PERSOANA NU ESTE DE ACORD SA O SUPORTE SI ATUNCI DE CE CHINUIM ACESTE ANIMALE ?
  - Cred ca se stie dar o facem pe prostii cum a postat persoana cu ,,Fara maidanezi Galati''.

  Raportează
 • postat de nume Duminică, 21 Iunie 2015 23:33 109.96.7.*** Link la comentariu
  24
  1

  cati caini vor fi omorati atati oameni vor muri la cutremur in oras. bucuresti si timisoara sunt campioane. daca vreti sa le luati pe urma... luati d-aci!

  Raportează
 • postat de Mimi Duminică, 21 Iunie 2015 20:38 5.13.177.*** Link la comentariu
  1
  17

  situatia scapa din nou de sub control, in piata mare sunt mai multe haite amenintatoare, care ataca oamenii.

  Raportează
 • postat de Fara Maidanezi Galati Sâmbătă, 20 Iunie 2015 12:38 167.114.133.*** Link la comentariu
  7
  42

  Aplicati Legea 258/2013 si eutanasiati toti maidanezii din adapost si nu mai faceti pe prostii ca daca iesim in strada in linsam pe primar .

  Raportează
 • postat de coriolan nepriceputeanu Sâmbătă, 20 Iunie 2015 12:17 5.13.131.*** Link la comentariu
  3
  12

  Eu zic ca am putea incepe cu sterilizarea sau eutanasierea stapanilor.

  Raportează
 • postat de Alicante Sâmbătă, 20 Iunie 2015 10:40 5.13.242.*** Link la comentariu
  3
  6

  Cu sterilizarea arunacati banii pe apa sambetei! Cat va fi Stan primar si bacalbasa pres CJG galatenii nu au nici o sansa sa scape de caini vagabonzi. Mai vorbim dupa iunie 2016.

  Raportează
 • postat de julien Sâmbătă, 20 Iunie 2015 10:13 5.13.155.*** Link la comentariu
  5
  7

  daca erau eutanasiati,asa cum prevede legea ar fi disparut totii cainii vagabonzi.daca nu mai exista cainii nu se mai justifica nici taxa de ecarisaj si de unde mai fura baietii.

  Raportează
 • postat de florin Sâmbătă, 20 Iunie 2015 06:38 78.96.59.*** Link la comentariu
  7
  9

  Trebuie inceput cu eutanasierea cainilor fara stapan. Rugam seful Ecosal sa se intereseze in Bucuresti cum au facut cei de acolo ca au scapat in proportie de 90 % de cainii vagabonzi. Si la ei se aplica aceiasi lege numai ca directorul de acolo are sange in instalatie iar cel de la Galati este cam impotent din acest punct de vedere. de asemeni il mai rugam pe primarul municipiului si pe directorul Ecosal sa nu se mai ascunda in spatele unor legi si sa treaca la treaba ca acest oras este plin de cainii vagabonzi. Daca pe mine sau familia mea ma va ataca vre-un caine ii voi da in judecata pe amandoi pe neglijenta in serviciu si le voi cere despagubiri foarte mari. Pentru informarea cetatenilor directorul ASPA Bucuresti se numeste Razvan Bancescu si este un om de toata isprava (felicitari lui si echipei pentru ce au facut in Bucuresti). Domnule primar va rog angajati pe acest om cu jumatate de norma platiti 5.000 de euro salariu ne scapa de caini in 6 luni si ne va fi foarte bine.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.