Vor fi sterilizaţi câini la Galaţi, dar nu maidanezii/ Padocul Ecosal este plin până la refuz
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Vor fi sterilizaţi câini la Galaţi, dar nu maidanezii/ Padocul Ecosal este plin până la refuz
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Potrivit legii, animalele operate trebuie reţinute în adăpost, dar acesta nu mai are locuri libere * În consecinţă, se va începe cu patrupedele din gospodării

Normele de aplicare a Legii 258/2013 privind gestionarea a câinilor fără stăpân, care prevedea şi eutanasierea maidanezilor în cazul în care nu sunt adoptaţi, sunt suspendate, aşa că padocul Ecosal este plin până la refuz. Din cele 1.400 de locuri nu a mai rămas niciunul liber, ba, dimpotrivă, potrivit şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, sunt mai mulţi câini decât locuri, în padoc fiind peste 1.400 de câini. „Odată ce ne vor veni cele două puşti tranchilizante şi cele două pistoale, vom avea câte patru de fiecare. Avem două echipe de ecarisaj şi două maşini, iar, în caz de urgenţă, putem suplimenta cu încă o echipă cu maşină, chiar dacă maşina este veche. Numai că nu mai avem locuri. Nu mai strângem câini decât la sesizări precise sau la ordinul Primăriei”, ne-a explicat directorul Ecosal.

Procedura va începe cu patrupedele din gospodării

Cu toate că nu mai sunt locuri în padoc, iar eutansierea în baza legii 258/2013, potrivit acestuia, nu este posibilă, decât cu riscul proceselor, pentru că normele sunt suspendate şi nici nu există un împuternicit al primarului care trebuie să decidă pentru fiecare câine dacă trebuie eutanasiat, se încearcă o nouă soluţie, respectiv sterilizarea. Reprezentanţii organizaţiei non-guvernamentale din Marea Britanie, care au venit în aprilie la Galaţi şi s-au arătat dispuşi să contribuie cu experienţă şi resurse financiare la procesul de gestionare a câinilor fără stăpân din Galaţi, vor ajuta municipalitatea cu bani în acest sens. „Noi vrem să sterilizăm. Cred că vom începe într-o lună, maxim în luna august, să sterilizăm. Doar că, potrivit legii, nu putem prinde, steriliza şi lăsa câinele înapoi în teritoriu. Trebuie reţinut în adăpost. Noi nu avem cum, pentru că nu avem locuri. Aşa că vom steriliza câinii din gospodării. Va veni doamna de la ONG-ul din Anglia care s-a arătat dispusă să ajute şi la construirea unui padoc să ne ajute cu finanţarea”, ne-a explicat şeful Ecosal.

Reamintim, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, pe 20 iunie 2014, normele de aplicare a legii, ca urmare a cererilor Vier Pfoten. În martie, anul curent, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea fundaţiei Vier Pfoten de anulare a normelor de aplicare a legii care permite eutanasierea maidanezilor, în schimb ONG-ul a făcut recurs.

Citit 3398 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.