Aproape jumătate dintre crenvurştii de pe rafturile structurilor comerciale din România conţin substanţe chimice şi aditivi alimentari periculoşi pentru sănătate. Aşa arată un studiu recent, privind calitatea acestor mezeluri, realizat de Asociaţia Pro Consumatori (APC). Experţii au analizat 43 de tipuri de crenvurşti şi au observat că şapte la sută dintre produse nu au menţionată cantitatea de carne. Totodată, în cele 43 de sortimente s-au identificat 25 de aditivi alimentari şi alte substanţe, printre care nitrit de sodiu, carmin (colorant roşu obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă), caragen (agent de îngroşare) şi monoglutamat de sodiu, folosit pentru potenţarea gustului şi aromei.
Specialiştii au realizat şi un top 10 al mărcilor de crenvurşti, vizând conţinutul de carne, după cum urmează: Pikok/Polonia cu 93 la sută carne din pulpă de porc şi fără aditivi; Golfera/Italia cu 88 la sută carne de pui şi doi aditivi; AIA/Italia cu 88 la sută carne de curcan şi pui, dar cu cinci aditivi; Dulano/Germania cu 87 la sută carne de porc și doi aditivi; Aldis/România cu 87 la sută carne de pui cu trei aditivi; Martinel/Reinert/România cu 85 la sută carne de porc şi trei aditivi; Pikok/Polonia cu 85 la sută carne din piept şi pulpă de pui şi nouă aditivi; Perfect Poultry/Slovenia cu 82 la sută carne de pui şi cinci aditivi; Agil/România cu 80 la sută piept de pui şi fără aditivi; Zimbo/Ungaria cu 80 la sută carne de porc şi vită, şi cinci aditivi.
„La alegerea unui sortiment de crenvurşti trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi graşi saturaţi, conţinutul de sare, evitându-se acei crenvurşti care au în compoziţie aditivi alimentari. Trebuie evitaţi crenvursti obţinuţi din carne separată mecanic. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurştii nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare”, a declarat Costel Stanciu, preşedinte al APC România.