Cea mai mare taxă de autorizare din ţară şi totuşi sunt aproape 1.000 de taxiuri pe străzile Galaţiului

Cea mai mare taxă de autorizare din ţară şi totuşi sunt aproape 1.000 de taxiuri pe străzile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Încet-încet, numărul taxiurilor care circulă pe străzile Galaţiului se apropie de 1.000, numărul maxim aprobat de Consiliul local în şedinţa din 1 martie 2016. La vremea respectivă, decizia CL a fost luată în urma unei solicitări a Camerei Taximetriştilor Galaţi, care – menţionând prevederile Legii taximetriei, conform cărora numărul maxim de autorizaţii eliberate de autoritatea locală de transport este de 4 la sută din numărul populaţiei – a cerut majorarea numărului de taxiuri de la 850 la 1.000.

Încă 18 autorizaţii, alocate în noiembrie

Recent, Primăria Galaţi a anunţat o nouă procedură de atribuire de autorizaţii taxi disponibile, 18 la număr, pentru care cererile de înscriere pot fi depuse până pe 10 noiembrie 2016. „Numerele de ordine ale autorizaţiilor taxi disponibile sunt: 053, 060, 067, 075, 187, 199, 211, 295, 300, 314, 440, 538, 564, 640, 664, 689, 741, 825. Data limită până la care pot fi depuse cererile de înscriere pentru participarea la această procedură este 10.11.2016. După această dată, cererile vor fi înregistrate pentru următoarea procedură care va fi anunţată ulterior. Lista cu documentele care trebuie depuse poate fi consultată la Compartimentul Transport Urban din str. Traian 246. Rezultatele evaluării dosarelor vor fi anunţate la Compartimentul Transport Urban în data de 14.11.2016. Eliberarea autorizaţiilor taxi către solicitanţii cu documentaţii complete înscrişi până la data de 10.11.2016 se va face după aprobarea de către Consiliul local a atribuirii numărului de autorizaţii taxi şi a numerelor de ordine ale acestora”, precizează un comunicat al Primăriei.

„La ora actuală, sunt eliberate 926 de autorizaţii, iar în următoarea şedinţă de Consiliu local se vor mai aloca încă 74, pe baza punctajelor, pentru care sunt 78 de înscrieri. Au rămas, deci, patru dintre acestea, pentru alocarea din noiembrie. Pentru noiembrie sunt 18 locuri libere, rezultate în urma renunţări de către unii sau a anulării, de către noi, prin neprezentarea la viză”, a completat Biroul de presă al Primăriei, la solicitarea „Vieţii libere”.

Nouă criterii de departajare

Departajarea participanţilor se face prin punctajele acordate la nouă criterii. Cel mai important dintre acestea este vechimea autovehiculului, calculată prin scăderea din anul curent a anului primei înmatriculări înscris în certificatul de înmatriculare de tip european. Pentru zero ani vechime, se vor acorda 12 puncte, zece puncte vor fi acordate pentru o vechime de un an, punctajul scăzând progresiv până la cinci ani vechime, pentru care autovehiculul va primi două puncte. Al doilea criteriu este norma EURO: se vor acorda şase puncte pentru EURO 5, patru pentru EURO 4 şi două pentru EURO 3. De asemenea, două puncte vor primi autovehiculele cu aer condiţionat, iar zero – celelalte. Numărul total de airbaguri, respectiv, cele pentru pasageri, se punctează cu de la opt la două puncte, iar volumul portbagajului cu două, respectiv, un punct (peste 550 litri). Efortul investiţional va fi recompensat cu un punct, dacă autoturismul este proprietate, la fel cât se va primi şi pentru vechimea operatorului, dacă aceasta este mai mare de trei ani. Monitorizarea prin GPS va primi şi ea un punct, iar vechimea pe lista de aşteptare se va calcula automat, acordându-se două puncte pentru fiecare lună de aşteptare.

Cea mai mare taxă de autorizare din ţară

Pentru toate cele 1.000 de taxiuri din Galaţi se va plăti în continuare, în fiecare an din perioada celor cinci pe care se acordă autorizaţia, cea mai mare taxă din ţară. Surse din cadrul Camerei Taximetriştilor Galaţi ne-au spus că, faţă de alte oraşe, taxa pentru viza anuală plătită în Galaţi, de 612 lei, este şi de 60 de ori mai mare: „În Arad, de exemplu, taxa este zero. Bine, hai să nu fie ca acolo, chiar zero, dar din ce-am vorbit cu colegi de-ai noştri din celelalte oraşe, taxa la ei este mult mai mică. În Ploieşti, este de 100 lei pe an, în Constanţa şi Braşov, câte 20 de lei, în Craiova este 10 lei, iar la Oradea – 6 lei”.

La şedinţa din 1 martie, Consiliul local Galaţi nu a dat curs altor două solicitări ale Camerei Taximetriştilor. Una viza reducerea acestei taxe de autorizare, iar cealaltă vita majorarea tarifului maximal, de 20 lei/km, care a rămas acelaşi din 2008.

Toate autorizaţiile taxi atribuite de Primăria Galaţi  vor fi vizate anual, până la data expirării valabilităţii vizei lor, e baza achitării taxei aferente.        

Citit 11913 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.