Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
3 comentarii

Pe Ştefan Culache l-am găsit la târgul apicol care s-a desfăşurat, zilele trecute, în Piaţa Centrală. Are 31 de ani şi reprezintă a patra generaţie de apicultori, în familia sa. Toată experienţa predecesorilor săi i s-a transmis. La fel, parte dintre dotările de care este nevoie într-o exploataţie apicolă performantă. Familia Culache locuieşte în oraş, dar ferma apicolă cu 150 de familii de albine o are în zona Barboşi.

„Părinţii mei vând miere, în piaţa din Micro 19, de vreo 20 de ani. Chiar au venit oameni la mine, în timpul târgului din Piaţa Centrală, şi mi-au spus că s-au bucurat să găsească şi aici produsele noastre. Părerea mea este că gălăţenii sunt amatori de miere. Sunt cumpărători buni. Totuşi, asta nu înseamnă că o afacere cu 150 de stupi, cum avem noi, îţi poate trăi doar din vânzarea de la taraba. Tot încercând să găsim soluţii, am hotărât să nu vindem angros, la intermediari. În schimb, am început să punem bazele dezvoltării unei mici pieţe de desfacere în Anglia. Există acolo români plecaţi de multă vreme, care şi-au deschis magazine româneşti şi care se aprovizionează şi de la noi. De ce? Păi, cu tot cu transport, tot e mai ieftină mierea noastră. Eu vând aici borcanul mic (de 400 de ml - n.r.) cu 13 lei. În Anglia, într-un magazin britanic, acelaşi borcan costă şapte lire (peste 36 lei - n.r.). Suntem mulţumiţi de felul în care merge”, spune Ştefan Culache.

Apicultorul spune că ia în calcul ca, pe viitor, să producă numai pentru piaţa englezească. Dar pentru asta, ar mai avea nevoie să studieze piaţa. Salcâmul merge cel mai bine, asta-i sigur. Ar mai fi însă multe de pus la punct...

„Faptul că fac parte dintr-o familie de apicultori a fost un mare avantaj pentru mine. Sunt şi tineri, la început de drum în meseria asta, care fac tot felul de lucruri… mai puţin corecte. De exemplu, dacă le dai zahăr albinelor, ele vor produce mai multă miere şi nici n-o să mai cheltuieşti cine ştie ce bani ca să pleci, cu stupii, în pastoraţie. Dar şi albina se va uza mai tare. Nici mierea nu va mai avea aceeaşi calitate. Nu spun că tinerilor care se apucă acum de apicultură nu le e greu. Dacă îmi este mie greu, cu toate că am avut investiţiile esenţiale deja făcute de părinţi… Eu mă bucur doar că pot produce miere natural, fără să fie nevoie să apelez la astfel de metode”, mai spune Ştefan Culache.

Şi cu toate că se declară relativ mulţumit de felul în care merge afacerea sa de familie, nu-i prevede o dezvoltare explozivă, în perioada imediat următoare. Se gândeşte uneori chiar să emigreze în Anglia. Fără stupi.

Citit 7225 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2016 18:06

3 comentarii

 • postat de marcu Luni, 21 Noiembrie 2016 15:55 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  2

  Daca mierea nu e naturala si e prefacuta cu tot felul de siropuri si substante si zaharuri atunci degeaba mai cumparam miere ca aia nu e miere. Jos palaria pentru cei care produc miere naturala pt ca aia e cu adevarat benefica pt organism. Eu am fost in laborator cu mai multe esantioane si din 10 borcane de la diferite firme, producatori, 6 erau cu miere falsa adica nemiere.

  Raportează
 • postat de poiana-albinelor Luni, 21 Noiembrie 2016 13:22 82.208.137.*** Link la comentariu
  1
  5

  Cine doreste miere naturala, este bine sa o testeze prin analiza de laborator. Toti intermediarii care cumpara mierea de la apicultori (sute de kg sau tone) fac analize si apoi platesc marfa.
  Apicultura in Romania 2016 nu este o afacere, cel mult o solutie de subzistenta, cu toate riscurile aferente unei activitati in agricultura (vremea, daunatorii, chimicalele, semnalele de telefonie si in ultima vreme culturi melifere modificate genetic care nu mai dau miere). Sunt la a doua generatie de apicultori si pot spune ca aceasta activitate iti completeaza veniturile, in nici un caz nu poate sa fie unica sursa de venit. Vorbim despre miere NATURALA, polen si propolis.Am avut in stupina, anul trecut un cetatean german care a dorit sa cumpere miere naturala, a asistat si muncit la toate operatiunile de extractie. A declarat ca mierea de aici are clar un gust mai placut decat ce are in tara la el. Din pacate modificarile genetice ale culturilor ne afecteaza grav (miere de floarea soarelui foarte putina) iar modificarile vremii completeaza dezastrul (rapita distrusa, salcam fara nectar). Ne ramane flora spontana, cat va mai fi si asta.

  Raportează
 • postat de Indrazneste saCrezi IN HOTII dinRo Luni, 21 Noiembrie 2016 08:40 95.77.196.*** Link la comentariu
  1
  5

  Numai lapte si miere la Galati !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.