Mierea din Galaţi se VINDE bine şi în Anglia

Mierea din Galaţi se VINDE bine şi în Anglia
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Pe Ştefan Culache l-am găsit la târgul apicol care s-a desfăşurat, zilele trecute, în Piaţa Centrală. Are 31 de ani şi reprezintă a patra generaţie de apicultori, în familia sa. Toată experienţa predecesorilor săi i s-a transmis. La fel, parte dintre dotările de care este nevoie într-o exploataţie apicolă performantă. Familia Culache locuieşte în oraş, dar ferma apicolă cu 150 de familii de albine o are în zona Barboşi.

„Părinţii mei vând miere, în piaţa din Micro 19, de vreo 20 de ani. Chiar au venit oameni la mine, în timpul târgului din Piaţa Centrală, şi mi-au spus că s-au bucurat să găsească şi aici produsele noastre. Părerea mea este că gălăţenii sunt amatori de miere. Sunt cumpărători buni. Totuşi, asta nu înseamnă că o afacere cu 150 de stupi, cum avem noi, îţi poate trăi doar din vânzarea de la taraba. Tot încercând să găsim soluţii, am hotărât să nu vindem angros, la intermediari. În schimb, am început să punem bazele dezvoltării unei mici pieţe de desfacere în Anglia. Există acolo români plecaţi de multă vreme, care şi-au deschis magazine româneşti şi care se aprovizionează şi de la noi. De ce? Păi, cu tot cu transport, tot e mai ieftină mierea noastră. Eu vând aici borcanul mic (de 400 de ml - n.r.) cu 13 lei. În Anglia, într-un magazin britanic, acelaşi borcan costă şapte lire (peste 36 lei - n.r.). Suntem mulţumiţi de felul în care merge”, spune Ştefan Culache.

Apicultorul spune că ia în calcul ca, pe viitor, să producă numai pentru piaţa englezească. Dar pentru asta, ar mai avea nevoie să studieze piaţa. Salcâmul merge cel mai bine, asta-i sigur. Ar mai fi însă multe de pus la punct...

„Faptul că fac parte dintr-o familie de apicultori a fost un mare avantaj pentru mine. Sunt şi tineri, la început de drum în meseria asta, care fac tot felul de lucruri… mai puţin corecte. De exemplu, dacă le dai zahăr albinelor, ele vor produce mai multă miere şi nici n-o să mai cheltuieşti cine ştie ce bani ca să pleci, cu stupii, în pastoraţie. Dar şi albina se va uza mai tare. Nici mierea nu va mai avea aceeaşi calitate. Nu spun că tinerilor care se apucă acum de apicultură nu le e greu. Dacă îmi este mie greu, cu toate că am avut investiţiile esenţiale deja făcute de părinţi… Eu mă bucur doar că pot produce miere natural, fără să fie nevoie să apelez la astfel de metode”, mai spune Ştefan Culache.

Şi cu toate că se declară relativ mulţumit de felul în care merge afacerea sa de familie, nu-i prevede o dezvoltare explozivă, în perioada imediat următoare. Se gândeşte uneori chiar să emigreze în Anglia. Fără stupi.

Citit 8333 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.