La mandat nou, proiecte noi. Corodul depinde de fondurile europene pentru dezvoltare (FOTO)

La mandat nou, proiecte noi. Corodul depinde de fondurile europene pentru dezvoltare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Localizată în partea de nord-est a judeţului Galaţi, comuna Corod este una dintre cele mai mari din zona noastră, cu peste 7.000 de locuitori împărţiţi în patru sate, Cărăpceşti, Blânzi, Brătuleşti şi, evident, Corod. Şi pe plan economic se află în top comuna Corod, cel puţin la numărul de societăţi comerciale. Din păcate, nu există mari angajatori, majoritatea având unul sau doi subordonaţi. 

La ultima noastră vizită în comună, în vara anului 2015, primarul Vasile Cârjeu ne spunea că nu mai sunt bani de investiţii, dat fiind că localnicii sunt săraci, iar guvernul nu oferea niciun ajutor. "E o problemă cunoscută la majoritatea primăriilor, pentru că anul acesta a trebuit să ne descurcăm doar din resurse proprii, cu banii adunaţi de la populaţie. Ei bine, oamenilor le vine greu să îşi plătească dările către stat la timp sau în totalitate, aşa că nu am avut prea mulţi bani din care să luăm. Spre exemplu, în satul Cărăpceşti, unde sunt cam 500 de locuitori, majoritatea sunt beneficiari de ajutor social, aşa că e clar că nu îşi permit taxele şi impozitele locale", ne explica, la acea vreme, primarul. 

Mandat nou, proiecte multe

Reales în funcţie, primarul Cârjeu a pus pe tapet multe proiecte, unele dintre ele având ca termen de finalizare chiar anul 2017. Din cauza unor alte întâlniri, nu am putut sta de vorbă cu edilul comunei, dar am avut parte de explicaţii de la unul dintre angajaţii secţiei "Achiziţii publice". "Am depus, deja, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 13 proiecte. Ne dorim să construim trei poduri din comună, să reabilităm Liceul Tehnologic din Corod, să refacem căminul cultural, să finalizăm reţeaua de drumuri, parcarea stadionului, să facem trotuare şi şanţuri, etc", ne-a explicat Doru Isac, din partea Primăriei Corod. 

Dacă acum doi ani reprezentanţii primăriei Corod aşteptau bani de la Guvern pentru investiţii, de data aceasta ne-au spus că obiectivul principal este accesarea de fonduri europene, astfel încât comuna să arate, peste patru ani, complet diferit. Cât vor reuşi să facă, rămâne de văzut... 

Liceul Tehnologic nr. 1 va fi reabilitat

Din discuţia cu reprezentantul primăriei, Doru Isac, am aflat că unul dintre cele mai importante proiecte este cel de modernizare a Liceului Tehnologic nr. 1 din satul Corod. "Este vorba despre lucrări de modernizare şi extindere. Vom accesa fonduri europene, dar jumătate din sumă o vom aduce de la bugetul local. Suma totală este de un milion de euro, dintre care 500.000 sunt de la AFIR", ne-a explicat Doru Isac. 

Fiind un liceu cu profil agricol, profesorii speră să se investească şi în materiale de studiu, nu doar în infrastructură. "Avem nevoie de mai multe utilaje, nu neapărat de mai mulţi pereţi. E bine că se face, dar sper să avem şi cu ce lucra, nu doar unde lucra", ne-a spus Mariana Maţgras, profesoară din cadrul liceului. 

Actualmente, este în derulare faza de licitaţie pentru lucrare, 26 aprilie fiind termenul limită de depunere a ofertelor.

Sume mari pentru reţeaua de drumuri

Curioşi să aflăm cât va costa finalizarea reţelei de drumuri din satul Corod, l-am chestionat pe Doru Isac în această privinţă. "Este vorba despre 5,285,000 lei, fără TVA. Preţul cu TVA este de aproximativ 6,5 milioane lei. Ne dorim ca până la finele anului să terminăm această lucrare", ne-a explicat acesta. În ceea ce priveşte drumurile comunale, Corodul este una dintre comunele cu asfalt de calitate. Problemele apar la drumul judeţean, însă...

Corodul are şi maşină de pompieri

Doru Isac, reprezentantul primăriei în discuţia cu reporterii "Vieţii libere", este şi şeful Serviciului de Urgenţă al comunei Corod, ceea ce înseamnă că dirijează o echipă de pompieri voluntari, care intervin la urgenţele din comună. "Avem o maşină de pompieri cu care ne facem treaba. Pentru că avem alimentare cu apă în toată comună, avem şi posibilitatea să stingem focul înainte să vină pompierii de la Tecuci", ne-a explicat acesta.

Loc de joacă lângă Căminul Cultural

La câţiva paşi de Căminul Cultural, cel programat pentru refacere, am găsit un loc de joacă pentru cei mici. "E al grădiniţei, dar e bun pentru toţi copiii din sat. Îşi consumă energia", ne-au explicat cei din primărie. Numai că unii îşi consumă energia prea mult, iar asta se vede în degradarea locului de joacă. Plasticul scaunelor din balansoare este rupt pe alocuri, iar suprafaţa turnată peste ciment pentru a minimiza impactul în cazul căzăturilor a început să dispară. 

Podurile propuse pentru reabilitare, în stare jalnică

Unul dintre obiectivele primăriei de anul acesta este reabilitarea podurilor care trec peste pârâul Corozel, cel care a şi inundat comuna, de altfel, în repetate rânduri. Am văzut şi noi cum arată unul dintre acestea şi vă putem spune că numai oamenii cu adevărat curajoşi s-ar încumeta să treacă cu bicicleta pe acolo, darămite cu o căruţă plină sau cu o maşină. Şi, cu toate astea, sătenii chiar trec pe acolo. "Altă soluţie nu avem, din păcate. Să le facă, că astea sunt de pe vremea răposatului... lemnul a putrezit, e normal, de la ploi, de la vreme", ne-a explicat un sătean. 

În ceea ce priveşte pregătirile pentru inundaţii, primăria Corod recunoaşte că, în afară de decolmatarea pârâului, nu s-a făcut nimic. Totul din lipsa fondurilor...

Fără echipă de fotbal, dar cu parcare la stadion

Chiar dacă comuna Corod nu mai are o echipă de fotbal, iar stadionul este mai mult un imaş pe care se plimbă gâştele, primăria îşi doreşte să investească 70.000 de lei în construirea unei parcări în faţa terenului de fotbal. "Banii vor veni din bugetul local şi ne dorim să realizăm acest obiectiv până la finalul acestui an", a declarat Doru Isac, din partea primăriei.

Apa potabilă, cea mai ieftină din judeţ

Pentru că aproape toată comuna este racordată la reţeaua de apă potabilă, banii pentru acest serviciu vin direct în bugetul local. "Este 2 lei un metru cub de apă. Nu cred că mai este, în judeţul Galaţi, o altă comună care să aibă preţ aşa mic. Sunt puţuri forate de noi, dar vrem să mai facem unul, la Cărăpceşti, pentru că nu este suficientă presiune la apă acolo", ne-a mai spus Doru Isac.

Unde îşi duc corozenii deşeurile

Odată cu închiderea gropii de gunoi de la Tecuci, comuna Corod a rămas fără o groapă de gunoi apropiată în care să îşi ducă deşeurile. "Serviciul de salubrizare costă, momentan, 10 lei de persoană, pe an. Dar, dat fiind că cea mai apropiată groapă de gunoi este la Brăila, s-ar putea să scumpim. Vom vedea! Ar fi ideal dacă s-ar face groapa de gunoi de la Valea Mărului, dar presupun că mai avem de aşteptat", a conchis Doru Isac.

Citit 6993 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.