UPDATE | Cât o să ne coste apa rece şi canalizarea, de la 1 iulie. Apă Canal a făcut publice noile tarife

UPDATE | Cât o să ne coste apa rece şi canalizarea, de la 1 iulie. Apă Canal a făcut publice noile tarife
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

UPDATE, 1 iunie, ora 14,00 | Întrucât mulți gălățeni se plâng că plătesc pentru metrul cub de apă rece între șase și 12 lei, facem precizarea că acesta este de fapt costul impus de unele dintre asociațiile de proprietari pentru acoperirea pierderilor. Așa cum am mai scris, în repetate rânduri, tariful practicat de Apă Canal este unic la nivelul județului.

Reamintim că, anul trecut, Apă Canal a făcut apel la asociaţiile de proprietari să dea dovadă de transparenţă şi să afişeze, la avizier, în listele de plată, atât preţul practicat de societate pentru metrul cub de apă rece şi canalizare, cât şi, separat, diferenţele de consum repartizate oamenilor de către administrator.

Cum ajung gălățenii să plătească TRIPLU apa rece


De luna viitoare, gălăţenii vor plăti pentru metrul cub de apă potabilă 4,39 de lei (cu TVA de nouă la sută), în timp ce pentru serviciul de canalizare-epurare tariful urcă la 2,65 de lei (inclusiv TVA de 19 la sută).

Aşa cum vă anunţam în urmă cu mai bine de o lună, Apă Canal va majora, de la 1 iulie, tarifele practicate pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare cu aproximativ cinci la sută. Conform informaţiilor furnizare de companie pe propriul site, preţul apei reci va creşte de la 3,84 de lei pe metru cub (fără TVA) la 4,03 lei pe metru cub (fără TVA), în timp ce tariful practicat pentru canalizare va urca de la 2,12 lei la 2,23 lei pe metru cub.

„Preţul apei potabile şi tariful canalizării-epurării includ cota de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de opt la sută, respectiv de 0,27 lei/mc la apă şi 0,14 lei/mc la canalizare-epurare, fondurile rezultate din aceste sume urmând a fi utilizate, cu avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apă Galaţi”, exclusiv pentru scopul în care au fost create, respectiv pentru investiţii (...) La fundamentarea noului preţ/tarif s-a avut de asemenea în vedere şi asigurarea resurselor financiare pentru achitarea ratelor şi dobânzilor pentru împrumutul contractat la B.E.R.D. în anul 2012, respectiv 42.700.000 lei. Începând cu anul 2016, până în anul 2027, Apă Canal trebuie să restituie împrumutul contractat şi dobânzile aferente. Anii 2012-2015 au constituit perioada de graţie, perioadă în care s-au achitat dobânzi şi comisioane, iar din anul 2016 s-a achitat inclusiv rata. În 2016, Apă Canal a achitat către B.E.R.D. suma de 4.246.066 lei, iar pentru anul 2017 se estimează suma de 5.500.000 lei”, au anunţat reprezentanţii operatorului.

Aceştia au ţinut să precizeze că, la nivel naţional, Apă Canal se află pe poziţia 25 în topul privind tarifele practicate pentru apă potabilă şi canalizare la 1 aprilie 2017.

„Diferenţele între tarifele practicate de companiile de apă şi canalizare din ţară sunt justificate de criterii geografice, economice, tehnologice. Pentru Apă Canal ponderea mare în preţ faţă de alţi operatori din ţară o are consumul de energie electrică, justificat de necesitatea pompării apei în patru trepte succesive, având în vedere atât topografia terenului (diferenţele de nivel), cât mai ales distanţa mare, circa 70 km, dintre oraş şi sursa de captare apă – Vrancea (fronturile Salcia Lieşti şi Vadu Roşca)”, susţin reprezentanţii companiei.

Citit 25843 ori Ultima modificare Joi, 01 Iunie 2017 16:10

15 comentarii

 • postat de A scăzut consumul, din economie, asociații fără apă potabilă. Rezolvare ? Scumpim marfa, apa.
  Joi, 01 Iunie 2017 23:12
  Păi, dacă 49 de asociații, au sistată apa rece, este normal să se scumpească apa potabilă, pentru a acoperi banii pierduți de la aceste asociații, bașca, se adaugă economia făcută de gălățeni, pentru a nu consuma apa rece, deci mai puțini bani la ApăCanal. Scăderea consumului de apă și asociațiile cu apă sistată, rezultă scăderea numărului de consumatori și ApăCanal, compensează, pentru a avea același venit, prin scumpire, își vând marfa mai scump, la scăderea clientelei
  0
  2
  Raportează
 • postat de Dublu cetatean
  Joi, 01 Iunie 2017 17:35
  "Je" are dreptate,in aceeasi situatie sunt si eu.Completez cu faptul ca in Sectorul 4 Bucuresti nu exista stresul creat de cainii maidanezi.Si acolo chiar se spala strazile cu cisterna! Chiar si cele mai putin importante
  0
  8
  Raportează
 • postat de Je
  Joi, 01 Iunie 2017 16:28
  Detin un apartament in Galati si unul in Bucuresti, asa ca am putut face o diferenta a costurilor cu locuinta intre cele 2 orase.
  Pentru gaze, energie electrica, apa, canalizare se plateste mai putin in Bucuresti decat in Galati.
  De asemenea impizitul local platit pentru locuinta din Galati a fost mult mai mare decat impozitul platit in Bucuresti (sector 4) , asta la proprietati de valoare similara.

  Deci ideea ca in Bucuresti e viata mai scumpa decat in Galati este doar un mit.
  1
  14
  Raportează
 • postat de DIRECTORUL DE LA APA CANAL ESTE DE NEATINS?!
  Joi, 01 Iunie 2017 13:05
  Daca se pune problema apei de adancime adusa de la distanta, ca motiv de crestere a pretului apei, de ce nu se calculeaza separat, fata de apa obtinuta din Dunare si livrarea,implicit pretul, sa fie diferentiate?!

  Mi-ar conveni,si as si plati apa de adancime, la un pret corespunzator, in locul apei de suprafata de proasta calitate, clorinata, adusa din toate smarcurile ce deverseaza in Dunare!

  Invit conducerea Apa -Canal, sa faca aceasta analiza pentru diferentiere la pret!

  Stiu, le este greu sa faca acte separate, distribuire separata, asa ca lasa la gramada ca prostii care primesc apa cu rugina platesc acelasi pret ca si cei care au apa de izvor.

  Este un punct de vedere pe care ar trebui sa-l analizeze si cei di Consiliul Local, si primarul fudul, decat sa inghita justificari ale cresterii pretului apei, facand comparatie cu alte orase...

  Judecand numai asa, prin niciun oras, nu trec Dunarea, Siretul si Prutul, fiinde surese de apa suficiente de apa pentru populatie la preturile cele mai mici!

  Dar aici este vorba de un director care face pret dupa palaria lui, nu dupa a galatenilor, si are atat tupeu si obraznicie, ca nimeni din administratia locala nu doereste sa se masoare cu el, din prostie si indiferenta fata de cetateni.
  2
  24
  Raportează
 • postat de pop
  Joi, 01 Iunie 2017 13:01
  Pe vremuri se folosea turn de apa pentru a pastra presiune constanta in retea;cu tehnologia secolului xxl trebuesc afisate parametrii apei potabile pe panouri electronice in toate cartierile (presiune,temperatura,culoare,pH,duritate,microorganisme din apa etc.) . Daca nu reusestc sa ne spuna;si sa platim apa corespunzator (ca apa limpezita)
  3
  10
  Raportează
 • postat de Incompetența, prin pierderile pe rețea, este acoperită prin scumpire.
  Joi, 01 Iunie 2017 12:35
  Atât timp cât suntem în top-pierderi România de apă potabilă pe rețea, cu 40%, este normal să se scumpească apa rece, pentru acoperirea pierderilor.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Marinela
  Joi, 01 Iunie 2017 10:05
  Până la urmă cat costă 1 metru cub de apă rece ?
  3
  12
  Raportează
 • postat de Adi
  Joi, 01 Iunie 2017 09:11
  in Galati e cea mai scumpa apa din tara abea astept sa plec din vagauna asta
  5
  20
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 01 Iunie 2017 08:33
  Nu costa apa cit costa prostia, hotia si nepriceperea. Cu partidele in frunte, vom avea esecuri multe. Vaca nu mai e de muls dar un logo cu o oaie nu-i de-ajuns? Realizati ca traim intr-o tara condusa de smintiti in care stiinta prostiei este principalul obiect studiat de astia?!? Cit mai putem suporta astfel de personaje incompetente?
  0
  38
  Raportează
 • postat de tutulica
  Joi, 01 Iunie 2017 07:31
  Bine ca cresc preturile si scade presiunea apei.Locuiesc pe 1 Decembrie la etajul 4 si presiunea este mica abia poti face un dus.Am vorbit de n-ori cu MARIA SA ADRIAN sef in zona si in loc sa verifice ce se intampla in retea pana la intrarea in bloc,mi-a indicat sa ma mut la parter sau etajul 1.Ce are de spus CONDUCEREA APA-CANAL?
  2
  23
  Raportează
 • postat de marius
  Joi, 01 Iunie 2017 07:19
  Ce retehnologizare, ce dezvoltare, ce crestere de calitate pentru cetatean? Numai minciuni, din partea unei companii care detine monopol. Pentru noi nu se schimba nimic. Aceleasi servicii proaste, cozi la ghiseele lor si impertinenta din partea angajatilor companiei. Am uitat de fapt, ca aceasta crestere reprezinta cresterea salariilor celor din concucere si din consiliul de administratie.
  0
  32
  Raportează
 • postat de pop
  Joi, 01 Iunie 2017 06:58
  Pretul va creste in continuare ; cauza principala: apa din canalizare care este pompata de la Elice la Batbosi,pentru a fi epurata. Va rog sa intrebati SC Apa Canal ce localitati din Romania s-au Europa au amplasate Statiile de epurare in amonte
  0
  21
  Raportează
 • postat de geo
  Joi, 01 Iunie 2017 06:55
  Trebuie sa acopere gaurile facute de directori de aia o scumpesc,la Galati dna nu gaseste nici un corupt
  0
  23
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 01 Iunie 2017 06:24
  Creste pretul ,creste ,creste .. psd-ul ne beleste . Auziti minune mare ,platim si pentru dezvoltare ... ce fac cu profitul oare ... il impart pe sub spanceana si dau la partid vama ? Si-n final o intrebare ,ne-au fi spus in campania electorala , oare ?
  ... Nu atunci promiteau miere ... si ne dau la robinet fiere. ,fiere scumpa si otrava ... mai ridicati-i in slava.
  2
  23
  Raportează
 • postat de bors dan
  Joi, 01 Iunie 2017 01:05
  Dunarea tot la 70 de kilometri.?....desteptul de Stan zicea ca apa e scumpa in Galati deoarece priza e a Combinatului, cand Combinatul a dat priza Primariei ....a scazut cumva pretul?.....oameni buni, Galatiul pluteste pe apa! Ce mama dreacului tot scumpiti apa???? Si aia care uda gradina tot canalizare platesc?....ca de apa pluviala calculata dupe ce va tuna voua aveti grija.Cat despre inaltimea de pompare ce sa mai vorbim???.....Transalpina prin Galati trece...nu-i asa?Doar cresteri si taxe?atata sunteti in stare?....
  0
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.