UPDATE | Cât o să ne coste apa rece şi canalizarea, de la 1 iulie. Apă Canal a făcut publice noile tarife

UPDATE | Cât o să ne coste apa rece şi canalizarea, de la 1 iulie. Apă Canal a făcut publice noile tarife
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

UPDATE, 1 iunie, ora 14,00 | Întrucât mulți gălățeni se plâng că plătesc pentru metrul cub de apă rece între șase și 12 lei, facem precizarea că acesta este de fapt costul impus de unele dintre asociațiile de proprietari pentru acoperirea pierderilor. Așa cum am mai scris, în repetate rânduri, tariful practicat de Apă Canal este unic la nivelul județului.

Reamintim că, anul trecut, Apă Canal a făcut apel la asociaţiile de proprietari să dea dovadă de transparenţă şi să afişeze, la avizier, în listele de plată, atât preţul practicat de societate pentru metrul cub de apă rece şi canalizare, cât şi, separat, diferenţele de consum repartizate oamenilor de către administrator.

Cum ajung gălățenii să plătească TRIPLU apa rece


De luna viitoare, gălăţenii vor plăti pentru metrul cub de apă potabilă 4,39 de lei (cu TVA de nouă la sută), în timp ce pentru serviciul de canalizare-epurare tariful urcă la 2,65 de lei (inclusiv TVA de 19 la sută).

Aşa cum vă anunţam în urmă cu mai bine de o lună, Apă Canal va majora, de la 1 iulie, tarifele practicate pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare cu aproximativ cinci la sută. Conform informaţiilor furnizare de companie pe propriul site, preţul apei reci va creşte de la 3,84 de lei pe metru cub (fără TVA) la 4,03 lei pe metru cub (fără TVA), în timp ce tariful practicat pentru canalizare va urca de la 2,12 lei la 2,23 lei pe metru cub.

„Preţul apei potabile şi tariful canalizării-epurării includ cota de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de opt la sută, respectiv de 0,27 lei/mc la apă şi 0,14 lei/mc la canalizare-epurare, fondurile rezultate din aceste sume urmând a fi utilizate, cu avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apă Galaţi”, exclusiv pentru scopul în care au fost create, respectiv pentru investiţii (...) La fundamentarea noului preţ/tarif s-a avut de asemenea în vedere şi asigurarea resurselor financiare pentru achitarea ratelor şi dobânzilor pentru împrumutul contractat la B.E.R.D. în anul 2012, respectiv 42.700.000 lei. Începând cu anul 2016, până în anul 2027, Apă Canal trebuie să restituie împrumutul contractat şi dobânzile aferente. Anii 2012-2015 au constituit perioada de graţie, perioadă în care s-au achitat dobânzi şi comisioane, iar din anul 2016 s-a achitat inclusiv rata. În 2016, Apă Canal a achitat către B.E.R.D. suma de 4.246.066 lei, iar pentru anul 2017 se estimează suma de 5.500.000 lei”, au anunţat reprezentanţii operatorului.

Aceştia au ţinut să precizeze că, la nivel naţional, Apă Canal se află pe poziţia 25 în topul privind tarifele practicate pentru apă potabilă şi canalizare la 1 aprilie 2017.

„Diferenţele între tarifele practicate de companiile de apă şi canalizare din ţară sunt justificate de criterii geografice, economice, tehnologice. Pentru Apă Canal ponderea mare în preţ faţă de alţi operatori din ţară o are consumul de energie electrică, justificat de necesitatea pompării apei în patru trepte succesive, având în vedere atât topografia terenului (diferenţele de nivel), cât mai ales distanţa mare, circa 70 km, dintre oraş şi sursa de captare apă – Vrancea (fronturile Salcia Lieşti şi Vadu Roşca)”, susţin reprezentanţii companiei.

Citit 26285 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.