PERSOANELE FĂRĂ ADĂPOST dorm pe unde apucă. În grădini, blocuri sau chioşcuri | FOTO
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

PERSOANELE FĂRĂ ADĂPOST dorm pe unde apucă. În grădini, blocuri sau chioşcuri | FOTO
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

La întâlnirea cu cititorii de joi, ne-a fost adus la cunoştinţă, de către un cititor, faptul că, în Ţiglina II, există o mare problemă cu persoanele fără adăpost care îşi fac veacul pe unde apucă.Cetăţeanul ne-a spus că s-au făcut nenumărate sesizări şi că în zonă ar fi venit şi Poliţia, însă situaţia tot nu s-a remediat. Se pare că, între timp, persoanele în cauză şi-ar fi construit şi un adăpost în interiorul unui fost chioşc. Acesta e acoperit cu bucăţi de lemn şi carton, dar şi cu pături, pentru a nu permite frigului să pătrundă înăuntru.

Ajunşi la faţa locului, am aruncat şi noi o privire în chioşcul devenit casă şi am găsit un bărbat dormind pe o saltea, înconjurat de pături, haine şi alte obiecte adunate de cine ştie unde. Locuitorii de la blocurile apropiate ne-au spus că ar fi mai mulţi care folosesc spaţiul respectiv pe post de adăpost, că sunt mai tot timpul beţi şi s-au săturat de gălăgia şi mizeria pe care aceştia o fac, dar că nu îndrăznesc să le spună ceva. Unii ar fi încercat să îi gonească, însă fără succes. Aceştia se întorc de fiecare dată la locul lor.

Mulţi dintre cei cu care am vorbit ne-au spus că situaţia este aşa de ani buni şi că nu mai ştiu ce să facă ca să scape de problema asta. Câţiva domni foarte revoltaţi ne-au spus că persoanele fără adăpost obişnuiesc să doarmă şi în blocuri, fără să le pese că nu au voie să facă asta. Locatarii mai spun ca le e frică să iasă noaptea, pentru că pot da peste oameni ai străzii care îşi fac veacul în zonă.

O altă problemă e barul din apropiere unde, pe lângă clienţii obişnuiţi, se adună şi persoanele fără adăpost. În ciuda sesizărilor făcute, barul nu a primit decât o amendă, fără să fie închis, aşa cum s-ar fi aşteptat locatarii de la blocurile de lângă el.

Din păcate, oamenii fără adăpost care sunt trecuţi de vârsta majoratului nu pot fi luaţi de pe străzi şi duşi într-un adăpost fără acordul lor, astfel că, din punct de vedere legal, tot ce pot autorităţile să facă este să îi gonească pe aceştia din locurile unde şi-au improvizat spaţii de dormit şi să îi amendeze, amendă care oricum nu va fi plătită şi nu îi va afecta pe cei ce o primesc.

Prea puţine locuri de parcare

Nu mai e surprinzător faptul că în Galaţi problema parcărilor e una destul de delicată. Autorităţile nu au venit încă cu o soluţie care să o rezolve, chiar dacă au existat sesizări din partea gălăţenilor, deranjaţi de lipsa unui loc unde să îşi poată lăsa maşina. Cu toate că au fost discuţii să se construiască parcări supraetajate care să mai preia din maşini, acestea au rămas la stadiul de idei.

În cartiere situaţia nu e deloc roz, deoarce, de cele mai multe ori posesorii de autotorisme ajung să se îngrămădească pentru un loc de parcare, ori să ocupe trotuarele şi aşa înguste şi puţine. Locuitorii din Ţiglina II sunt foarte deranjaţi şi spun că ar fi bine dacă Primăria s-ar gândi să amenjaze nişte locuri de parcare mari care să facă faţă numărului de maşini. Mai ales că există spaţiu unde s-ar putea pune în aplicare un astfel de plan. Astfel s-ar elibera şi aleile înguste care sunt sofcare de autotorisme, dar şi trotuarele şi spaţiile dintre blocuri care au devenit neîncăpătoare.

Momentan situaţia pare fără rezolvare întrucât parcările care deservesc blocurile nu reuşesc să fie îndeajuns, iar străzile mici care formează mare parte din cartier sunt aproape impracticabile din cauza maşinilor parcarte de-a lungul lor.

Fără piaţă de zarzavaturi şi legume

O altă problemă care ne-a fost adusă în atenţie la întâlnirea cu cititorii din Ţiglina II a fost lipsa unei pieţe de zarzavaturi şi legume. Oamenii din zonă sunt foarte supăraţi pentru că trebuie să meargă până în cartierele învecinate, ori chiar până la cel mai apropiat supermarket, pentru a îşi cumpăra de mâncare. Cei mai dezavantajaţi de această situaţie sunt vârstnici pentru care un drum până în Ţiglina I, de pildă, unde se află o piaţă, ar fi prea mult, pe căldurile de acum.

Locuitorii din zonă ne-au mai semnalat faptul că în multe locuri din cartier trotuarele nu arată aşa cum ar trebui. Asfaltul s-a tasat şi s-a crăpat, făcând loc ierbii care a început deja să crească printre crăpături. În unele zone s-au format şi mici gropi care pot pune probleme într-un moment de neatenţie. Oamenii locului ne-au spus că sper ca autorităţile să facă ceva deoarece problema e una mai veche care nu şi-a găsit nici măcar acum rezolvare.

Singurul parc din zonă e în paragină

Gălăţenii din Ţiglina II nu au un spaţiu verde pentru reecrere. Singurul loc pe care am reuşit noi să îl găsim e un părculeţ, înghesuit undeva între două blocuri. Singurele "dotări" ale acestuia sunt patru mese din piatră şi un gard improvizat. Nici vorbă de bănci, tobogane, leagăne sau chiar o toaletă publică. În afară de câteva petece de iarbă şi de copacii care umbresc locul, nu există alte spaţii "verzi" de care să se poată bucura cineva. În schimb, chiar în coasta "parcului" se află un garaj plin de graffiti, garaj care nu ar avea ce să caute acolo şi care ar putea fi dărâmat pentru a face loc unui parc în adevăratul sens a cuvântului.

Din păcate, autorităţile par să ignore zona în cauză, lucru care nu face altceva decât să îi nemulţumească pe locuitorii din zonă care şi-ar dori să aibă şi ei un loc în aer liber unde să îşi petreacă timpul.

Sigur că s-ar putea duce într-unul din parcurile apropiate, din cartierele învecinate, însă asta nu ar rezolva problema ci doar ar fi o soluţie temporară. Este adevărat că mai multe parcuri de cartier au fost reabilitate de-a lungul timpului însă momentan nu există nici un plan pentru cel din Ţiglina II, rămânându-se doar cu speranţa că se va face ceva.

O altă situaţie neplăcută cu care se confruntă locuitorii din Ţiglina II sunt ghenele de gunoi care dau pe dinafară şi care încep să miroasă de cum se încălzeşte afară. De asemenea, acestea atrag pe lângă ele şi câini sau oameni ai străzii, lucru care îi deranjează pe oamenii din zonă care spun că s-au săturat şi că îşi doresc ca autorităţile să facă ceva pentru ca gunoiul să nu mai fie lăsat să se adune atât de mult până e strâns.

Pe lângă toate astea, ne-am mai lovit de o altă mare problemă: spaţii verzi neîngrijite printre blocuri. În loc de parcuri unde locuitorii din zonă să poată ieşi să se relaxeze, aceştia au parte de locuri pline de gunoaie şi iarbă înaltă, unde există şi pericolul căpuşelor. Gălăţenii care locuiesc în Ţiglina II ne-au spus că până acum au sperat în zadar că vor avea şi ei măcar un parc pus la punct. Sesizările către Primărie au fost în van, spun aceştia, pentru că niciodată nu li s-a răspuns.

Garajele la loc de cinste în Ţiglina II

Garajele par să fie o problemă fără rezolvare în Galaţi. În orice cartier te-ai duce este imposibil să nu dai peste ele. Acestea nu numai că sunt inestetice, dar ocupă şi loc care ar putea fi folosit în alte scopuri. Cei mai mulţi care deţin un astfel de spaţiu îl utilizează drept magazie unde îşi depozitează fel şi fel de lucruri de care nu mai au loc în casă. Nici vorbă să găseşti vreo maşină înăuntru aşa cum ar fi normal să se întâmple. De cele mai multe ori acestea vor fi parcate în faţa lor, ori vor ocupa loc într-o parcare şi aşa aglomerată. Pe lângă asta, mulţi şi-au improvizat şi instalaţii electrice, lucru care poate constitui un pericol de incendiu pentru că, de cele mai multe ori, instalaţiile sunt făcute de oameni care nu se pricep.

În Ţiglina II, de pildă, situaţia a luat amploare, garajele ocupând un spaţiu considerabil şi ajungând să formeze chiar ele un fel de mini cartier. Acestea pot fi găsite cam pe la fieare colţ de bloc, fiind efectiv ridicate acolo unde a existat ceva loc. Gălăţenii de la blocurile învecinate ne-au spus că s-au săturat de miros de grătare şi de gălăgia pe care o fac cei ce deţin garaje şi că nu li se pare normal să existe aşa ceva într-un oraş care doreşte să fie considerat civilizat.

Pe de altă parte, cei care deţin gajare, spun că au toate autorizaţiile şi că nu deranjează cu nimic aşa că nu văd de ce acestea ar trebui să dispară. Sunt de acord, însă, ca cei care nu deţin toate hârtiile care să ateste că deţin garajele în mod legal să rămână fără ele.

Mulţi dintre cei ce locuiesc în zonă ne-au spus că sunt dernajaţi de această "găselniţă" şi că speră ca Primăria va face ceva cu ele, măcar să le mai scadă din număr.

A existat întradevăr o acţiune de demolare a garajelor însa aceasta a fost sistată fără alte explicaţii. Aceasta începuse undeva prin 2014 şi s-a oprit în 2016 urmând ca autorităţile să anunţe dacă aceasta va mai fi reluată. Atunci au fost demolate doar garajele fără autorizaţie de funcţionare, criteriu care e posibil să rămână neschimbat dacă se va decide ca e cazul să fie dărâmate şi altele.

Există totuşi planuri de a mai demola din garajele care nu deţin autorizaţie însă nu se ştie când se va întâmpla acest lucru. Până atunci, celor din Ţiglina II nu le rămâne decât să spere că vor scăpa de ele şi de problemele aferente lor.

Joi venim în Micro 39 C

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 8 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în parcarea fostului magazin Billa 2, din cartierul Micro 39 C, pentru a ne spune care sunt principalele probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

Dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulțumim!

Citit 5741 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.