Rromii, scoşi la muncă pentru ajutorul social
Foto: Marius Negri

Rromii, scoşi la muncă pentru ajutorul social
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Situaţie inedită în localitatea gălăţeană Iveşti. Ieri dimineaţă, în jurul orei 10,00, pe marginea Drumului Naţional 25, pe raza localităţii Iveşti, zeci de femei de etnie rromă lucrau de zor. Îmbrăcate cu portul tradiţional, dar şi cu veste portocalii pe care scria Primăria Iveşti, înarmate cu sape şi cu greble, femeile rrome curăţau şanţurile.

La faţa locului a  apărut şi primarul localităţii, Cornel Hamza, care ne-a explicat situaţia inedită pe care o observasem deja. „Sunt beneficiare de ajutor social. La Iveşti, din 390 de solicitări de ajutor social, 120 sunt de la rromi. Este primul an în care ei primesc ajutoare de la stat. Au venit la Primărie, am făcut echipe pentru anchete sociale, iar la final cine se încadra în lege a primit aprobare. Nu sunt cei care locuiesc în celebrele palate cu turnuleţe, nu au teren peste 20 de ari în curtea casei, nu au maşini noi, nu au venituri, aşa că respectă toate criteriile stabilite de lege. Ajutorul este de 120 de lei pentru o persoană, pe lună”, ne-a explicat primarul Cornel Hamza.
Mai mult, edilul susţine că este foarte exigent cu beneficiarii legii 416. „Le-am făcut veste ca să poată fi identificaţi. Aşa îi poate vedea şi lumea, că au fost voci care au spus că asistaţii sociali primesc bani degeaba de la stat. Dacă cineva nu vine o zi la muncă, luna următoare are dosarul sistat, iar ei ştiu asta. Luna trecută am suspendat 16 dosare, dintre care şase au fost ale rromilor”, a completat edilul.
O parte dintre femeile rrome întâlnite au recunoscut că este prima oară în viaţa locr când lucrează, deşi au o vârstă respectabilă. „Nu am dat cu sapa în viaţa mea, este prima oară, dar m-am învăţat şi acum îmi place. Ne bucurăm că avem de lucru şi că primim şi noi un ban să ne creştem copiii”, ne-a spus una dintre beneficiare.
Întrebate de ce numai ele sunt la muncă, femeile au recunoscut că bărbaţii lor mai lucrează şi ei, pe ici pe colo. „Sunt şi ei la muncă, prin sat. Ne bucurăm că avem şi noi de lucru şi că aşa primim şi un ban şi ne putem ajuta familia”, ne-au explicat acestea.
Ajutorul social îi atrage chiar şi pe cei care locuiesc în celebrele palate din Iveşti, aceştia susţinând că şi-ar dori şi ei să lucreze pentru banii de la stat.
Situaţia întâlnită ieri pe DN25 este, trebuie să recunoaştem, inedită. Localnici din Iveşti s-au minunat când au văzut rromii la muncă, dar se declară mulţumiţi ce fac aceştia. Mai mult, exemplul de la Iveşti este demn de urmat şi pentru alte localităţi din judeţul nostru şi de ce nu, chiar şi de municipiu.

Citit 17381 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2017 19:16

6 comentarii

 • postat de Jan
  Joi, 15 Iunie 2017 12:30
  Nu mai publicati imagini trucate! .
  0
  11
  Raportează
 • postat de FRANKIE
  Joi, 15 Iunie 2017 11:18
  Bravo domn primar !!!
  0
  13
  Raportează
 • postat de plescoianul
  Joi, 15 Iunie 2017 10:38
  e o minune, v a tine 3 zile...de urmarit totusi
  0
  11
  Raportează
 • postat de un cioban
  Joi, 15 Iunie 2017 07:49
  Chiar ca este caterinca, cu acest articol,muncesc pirandele ? ,cred ca se toarna vreun film cu viata romilor,ce gluma ,auzi nu mai primesc ajutor social daca lipsesc ,le doare undeva de ajutorul social,mai era pe timpul lui Ceausescu cand au vrut integrarea romilor de la Toflea in Sidex la sectia forja si cand au vazut ce salariu primesc au plecat,ca sa nu plece nu le- au preluat echipamentul de protectie.Atunci l-au lasat la usa magaziei,sefii credeau ca sunt prosti ca romanii sa ii tina cu forta. Ce bani se mai sifoneaza cu asta ? Va spun eu ei sunt foarte multi in familie, titulari de turnulete si masini sunt numai unii iar restul care stau impreuna nu au nimic in custodia lor .
  0
  6
  Raportează
 • postat de Bula
  Joi, 15 Iunie 2017 07:35
  Numai 120, restu pana la 390 unde sunt?
  Hai, mai cu spor. Mai sunt locuri la plantat copaci, sortat gunoiu menajer pentru reciclare, pregatit lopeti pentru la iarna.
  Asa ar trebui sa faca toate primariile.
  Galatiul e plin de asistati sociali. Dimineata e coada la cantina sociala.
  0
  13
  Raportează
 • postat de v
  Joi, 15 Iunie 2017 07:25
  au pus si ei mâna pe sapa o data pe an si gata, a si venit presa....filmari cu camera ascunsa, din elicopter, reportaje, marturii la fata locului, reconstituiri, interviuri, experti chemati ....
  2
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.