Parcurile din cartierul gălățean Micro 20, sufocate de iarbă | REPORTAJ
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Parcurile din cartierul gălățean Micro 20, sufocate de iarbă | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În Micro 20, situaţia a rămas cam la fel de la ultima noastră vizită. Din păcate nu s-au schimbat prea multe, ba din contră lucrurile s-au agravat. Cititorii veniţi la întâlnirea cu noi s-au arătat foarte nemulţumiţi de starea în care se află cartierul lor.

Printre problemele pe care aceştia le-au ridicat s-au numărat lipsa locurilor de parcare, drumurile proaste, pline de gropi, pe care Primăria a promis că le repară şi câinii vagabonzi, care sunt practic nelipsiţi de pe lângă blocuri. Domnul Ivan Jean, care a venit să vorbească cu noi la chioşcul "Vieţii libere", ne-a spus că trebuie neapărat să rezolve problema recirculării apei, astfel încât locatarii să nu mai plătească cantităţi impresionante de apă rece la preţ de apă caldă, rezultată din minutele bune ce se scurg de fiecare dată când aşteaptă să facă un duş. Cartierul se confruntă cu situaţia asta de mult timp şi încă nu s-a găsit o rezolvare în acest sens. Locatarii speră totuşi că autorităţile vor lua seama de ce se întâmplă şi vor face ceva. Tot acesta ne-a mai spus că spaţiile verzi sunt prea puţine şi că ar mai fi nevoie de măcar un parc pentru petrecerea timpului liber.

Petrea Corbu, un alt cititor care a dorit să stea de vorbă cu noi, ne-a spus că şi-ar dori foarte mult ca Primăria să amplaseze nişte toalete ecologice în zona parcului pentru vârstnici, deoarece bătrânii care vin să se relaxeze în parc nu au altă opţiune decât să bată drumul până acasă pentru a îşi face nevoile. Domnul Corbu ne-a mai spus şi că iarba nu a mai fost tăiată de foarte mult timp în parcurile din zonă şi că cei ce doresc totuşi să se plimbe în ele se tem de căpuşe, zona nefiind tratată pentru a scăpa de ele.

Trotuarele sunt şi ele altă problemă cu care se confruntă gălăţenii din Micro 20, acestea fiind pe jumătate terminate în anumite zone ale cartierului, ori pur şi simplu impracticabile. Chioşcurile abandonate sunt şi ele o veche nemulţumire. În ciuda numeroaselor sesizări făcute către Primărie, aceasta nu a oferit niciun răspuns, cu toate că problema e veche de câţiva ani.

Din păcate, nu se întrevede nicio schimbare, autorităţile preferând să îşi îndrepte atenţia către alte problemele, care nu vizează cartierul Micro 20. Cu toate că s-au făcut promisiuni peste promisiuni, acestea nu au fost respectate, astfel că unul dintre primele cartiere pe care le vezi, atunci când intri în Galaţi dinspre Brăila, se află într-o stare foarte proastă. S-au făcut promisiuni peste promisiuni, dar nu au fost respectate

Garaje multe, locuri de parcare puţine

Garajele, veşnica problemă a Galaţiului sunt, se pare, la loc de cinste în Micro 20, unde acestea au format un fel de cartier propriu chiar în inima cartierului de drept. Acestea şerpuiesc pe o suprafaţă considerabilă, ocupând un loc care ar putea fi folosit în alte scopuri. De pildă, gălăţenii din zonă ar putea beneficia de o parcare mare, care să rezolve problema maşinilor înghesuite pe străduţele înguste ale cartierului.

La întâlnirea cu cititorii aceştia ne-au spus că se confruntă cu o mare dilemă atunci când vine vorba de locurile de parcare. De cele mai multe ori, locuitorii din zonă ajungând să îşi lase maşinile pe trotuare, ori printre blocuri deoarece, parcările pe care le au deja sunt mici şi nu fac faţă numărului mare de autoturisme. Aceştia nu au încetat să mai spere că Primăria va amenaja parcări noi, pentru că loc pentru aşa ceva ar mai fi, chiar dacă acum e plin de buruieni şi iarbă care-ţi ajunge până la genunchi. O soluţie ar putea fi dărâmarea garajelor pentru a mai obţine ceva spaţiu, cu toate că unii locatari ne-au spus că nu se simt deranjaţi de construcţiile din beton şi fier. Cu toate astea sunt şi voci care susţin că cei ce deţin asemenea construcţii ocupă locurile de parcare ale celorlalţi, pentru că aleg să îşi folosească garajele pe post de spaţii de depozitare.

Drumuri proaste şi pline de gropi

Drumurile pline de gropi sunt la ordinea zilei în cartierul Micro 20. Locuitorii din zonă sunt foarte supăraţi pe autorităţi pentru că nu au reuşit să ducă la capăt lucrările de reparaţie ale străzilor din zonă. Chiar dacă s-au făcut multe sesizări în acest sens, nimeni nu a venit să facă nimic, astfel că situaţia se agravează de la o zi la alta. Drumurile sunt fie pline de gropi mari, pe care cu greu le poţi evita, fie nu sunt asfaltate deloc, accesul în anumite zone fiind îngreunat.

Întrebaţi de situaţia parcurilor din cartierul lor, gălăţenii care au venit să vorbească cu noi la chioşcul "Vieţii libere" ne-au spus, resemnaţi, că în afară de cele două parcuri pe care le au deja, singura lor variantă este să se ducă tocmai până în Grădina Publică sau Parcul Eminescu, aflate în cealaltă parte a oraşului.

Domnul Ivan Jean, care locuieşte în cartier, este de părere că autorităţile ar trebui să se implice mai mult în cosmetizarea actualelor parcuri care sunt în Micro 20, dacă altele nu vor să facă.

O situaţie fără rezolvare. Parcurile, sufocate de iarbă până la genunchi

Bătrânii, obligaţii să se relaxeze printre buruieni. Zona de relaxare pentru vârstnici nu e altceva decât un petec de iarbă lung de câţiva metri, îngrădit de un gard neîngrijit. Singurele "dotări" pentru vârstnici sunt câteva mese de şah, o mână de bănci ruginite şi două pavilioane mici sub care se pot adăposti de soare. Iarba este şi ea nefiresc de mare însă, în ciuda sesizărilor făcute şi la Primărie şi la Gospodărie Urbană, nimeni nu a venit măcar să vadă situaţia. Locatarii de la blocurile apropiate spun că şi-au pierdut speranţa ca cineva să mai facă ceva pentru parcurile din zonă. Vârstnicii care folosesc zona de recreere ne-au zis că cel mai mult şi-ar dori o toaletă publică.

Locul de joacă pentru copii, o ruină

Cât despre parcul pentru copii aflat în vecinătate, care deserveşte şi o grădiniţă, acesta e mai degrabă de evitat. Toboganele şi leagănele nu au mai fost întreţinute, iarbă le ajunge micuţilor până la genunchi, iar băncile, pentru adulţii care îi supraveghează pe copii, sunt mult prea puţine. Aleile parcului nu au mai fost nici ele reparate de foarte mult timp, drept pentru care e o adevărată provocare să ieşi cu bicicleta sau cu rolele acolo.  Din păcate, nu aşa ar trebui să arate un parc pentru copii, însă din lipsă de altceva, aceştia vor continua să îl folosească, sperând că autorităţile vor face totuşi ceva pentru a îi oferi parcului o nouă viaţă.

Autorităţile, nepăsătoare

Locuitorii din Micro 20 ne-au spus că problema spaţiilor verzi e una veche şi că, pe lângă parcurile neîngrijite, aceştia mai sunt deranjaţi şi de gardurile vii netunse, de grădinile dintre blocuri cu iarbă de jumătate de metru, dar şi de spaţiile verzi libere, care ar putea fi fructificate cu succes pentru construirea unor parcuri. Domnul Petrică Corbu, de pildă, venit să discute cu noi despre probleme din cartier ne-a spus că s-au făcut sesizări însă în cele din urmă mulţi dinte locatari au decis să ia problema în propriile mâini şi să facă curat măcar în grădinile din faţa blocurilor.

Aleea din faţa Bisericii "Sfânta Filofteea", neasfaltată

Una dintre cele mai mari nemulţumiri a gălăţenilor din Micro 20 se leagă de Biserica "Sfânta Filoftea", al cărei drum de intrare se află într-o stare precară de ani de zile. Concret, biserica respectiva deserveşte o bună parte din cartier, astfel că de sărbătorile religioase importante aceasta devine neîncăpătoare. Din cauza asta mulţi se plâng că drumul până la ea e greu de parcurs, mai ales pentru cei în vârstă, deoarece, pe lângă faptul că este în pantă, asfaltul lipseşte cu desăvârşire, fiind înlocuit de praf, denivelări şi gropi. Cititorii care au venit să discute cu noi ne-au mai spus că, atunci când plouă, situaţia e şi mai rea din cauza noroiului, care îngreunează atât accesul maşinilor, cât şi pe cel al pietonilor care îşi doresc să ajungă la biserică.

Locuitorii din zonă ar fi cerut autorităţilor să asfalteze porţiunea de drum în cauză, ori măcar să vină să constate că există o problemă, însă s-au lovit de indiferenţă şi nepăsare. Din păcate, tot ce le rămâne de făcut este să aştepte şi să spere că, la un moment dat, acest drum, precum şi altele din cartier, va fi reparat şi aduse la standardele secolului în care trăim.

Chioşcurile abandonate, adăpost pentru oameni ai străzii

În Micro 20 s-a creat o situaţie cel puţin bizară. Mai multe chioşcuri, care erau folosite cândva pentru a vinde produse alimentare, zac acum abandonate pe trotuare. Locuitorii din zonă ne-au spus că au făcut mai multe sesizări către Primărie însă aceasta nu a oferit niciun răspuns. Situaţia îi nemulţumeşte pe oameni, care s-au săturat ca aceste chioşcuri să devină adăposturi pentru oameni ai străzii. Pe lângă asta, unele mai ţin loc şi de groapă de gunoi tot pentru persoanele fără adăpost.

Containerele nu mai fac faţă

Una dintre nemulţumirile locuitoriilor din Microl 20 ţine de containerele de gunoi, care sunt ticsite până la refuz. Din nefericire, acestea nu sunt golite la timp. Locatarii din zonă spun că oamenii străzii şi câinii vagabonzi răscolesc gunoiul şi, de cele mai multe ori, fac mai multă mizerie decât era deja. Pe de altă parte, coşurile de gunoi sunt confundate de unii cu ghenele aşa că de multe ori acestea sunt umplute de saci de gunoi, deşi în mod normal nu ar trebui să fie aşa.

Joi venim în Port

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 22 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa Palatului Navigaţiei, din cartierul Port pentru a ne spune care sunt principalele probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

Dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulțumim!

Citit 6524 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.